Κόντρα στις καχυποψίες και την υφεσιακή εποχή, το σχέδιο του ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και της διοίκησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που παρουσιάστηκε το 2009 στο Ζάππειο, μετουσιώνεται από όραμα σε πραγματικότητα. Στο Δημόσιο πέρασε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), την Πέμπτη, κατά την τελετή παράδοσης του έργου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και άλλων παραγόντων της πολιτειακής ηγεσίας.
Το έργο παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, ενώ τη μεταβίβαση υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Χριστίνα Λαμπροπούλου, οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη δωρεά των τελευταίων χρόνων στο δημόσιο», ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε την ευθύνη και την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας «να κρατήσει και να πολλαπλασιάσει την αίγλη αυτού του δημόσιου χώρου πολιτισμού».
«Ηρθε η ώρα που όλοι φοβόμαστε»!
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος στην ομιλία του, κατά την τελετή παράδοσης, ανέφερε: «Το ΚΠΙΣΝ γίνεται σήμερα και επισήμως δικό σας. Ένα πλήρως εξοπλισμένο κτίριο σας παραδίδεται με τις ψηλότερες λειτουργικές προδιαγραφές. Το Ίδρυμά μας θα συνεχίσει το ταξίδι για την Ιθάκη».
Δήλωσε πως όταν φοράμε την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος «μπορούμε να πετύχουμε πολλά», ενώ μεταξύ σοβαρού κι αστείου είπε πως το τελευταίο διάστημα δέχεται πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία σατιρίζουν την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού στο ελληνικό Δημόσιο. Μίλησε χαρακτηριστικά για εκείνο το μήνυμα που έλεγε: «Ηρθε η ώρα που όλοι φοβόμαστε»…
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανεβαινοντας, μάλιστα, στο βήμα αναφέρθηκε στις ανησυχίες που εξέφρασε ο κ. Δρακόπουλος, λέγοντας πως αυτή την φορά θα διαψευστεί.
Το Κέντρο Πολιτισμού έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα 760.000 επισκέπτες. Με την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο το 2009, εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη πορεία του, ενώ ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2012. Για την ολοκλήρωση του ΚΠΙΣΝ εργάστηκαν πάνω από δύο χιλιάδες άτομα.
Όπως είναι γνωστό, το Ίδρυμα έχει εγκρίνει τις δυο δωρεές 50 εκατομμυρίων για τα πέντε πρώτα χρόνια. Ακόμη, όπως ανακοίνωσε η οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος, η εταιρεία ΚΠΙΣΝ ΑΕ παραδίδεται με μια επιπλέον «προίκα» 20 εκατομμυρίων που προέρχεται και από το πρόγραμμα μελών.
Σχεδιασμένο από τον ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, το ΚΠΙΣΝ στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
Παυλόπουλος: Οποιαδήποτε παράλειψη θα είναι σε βάρος του πολιτισμού
Εστιάζοντας στην αξία του ελληνικού πολιτισμού και αναφερόμενος στη μεγάλη ευθύνη που φέρει το Δημόσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καλωσόρισε την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στην πολιτεία.
«Το Ελληνικό Δημόσιο, ακριβώς λόγω της μεγάλης πολιτισμικής ακτινοβολίας του Κέντρου, οφείλει να αναδειχθεί αντάξιο και αξιόπιστο ως προς την πλήρη αξιοποίηση της προσφοράς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», τόνισε.
«Η Ελλάδα πορεύεται μέσα στους αιώνες, δίνοντας τα φώτα της σ’ όλη την ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει. Γιατί η Ελλάδα είναι και θα είναι, πριν απ’ όλα, πνεύμα και πολιτισμός. Κι αυτό την καθιστά κοιτίδα και λίκνο του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Δίχως την έμπνευση και τους συμβολισμούς της Ελλάδας, αυτός ο πολιτισμός θα αλλοιωθεί, με όλες τις εντεύθεν, κυριολεκτικώς ανεπανόρθωτες για την ανθρωπότητα, συνέπειες».
»Αισθάνομαι μεγάλο βάρος κατά την παράδοση του Κέντρου στο Δημόσιο. Όλοι έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά των τελευταίων χρόνων στο Δημόσιο. Αποκτά μεγαλύτερη σημασία γιατί γίνεται σε μια τέτοια περίοδο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνοντας έμφαση στην πολιτιστική αξία του έργου, αλλά και στο σήμα που εκπέμπει ανά τον κόσμο.
«Η Ελλάδα εκπέμπει και θα εκπέμπει πολιτισμό. Αν ποτέ έπαυε να εκπέμπει πολιτισμό, θα αλλοιωνόταν ο πολιτισμός της Δύσης. Είναι πρόκληση για το ελληνικό Δημόσιο. Οποιαδήποτε παράλειψη θα θεωρηθεί αθέτηση υποχρεώσεων απέναντι στον πολιτισμό. Θα πράξω οτιδήποτε», πρόσθεσε.
Αλ. Τσίπρας: Υποχρέωση της κυβέρνησης η αξιοποίηση του ΚΠΙΣΝ
Πρόκληση για την κυβέρνηση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, την αξιοποίηση του ΚΠΙΣΝ, μιλώντας για ένα στολίδι της πρωτεύουσας, αλλά και για μια ανιδιοτελή προσφορά που έγινε «σε συνθήκες που η δημόσια δαπάνη για πολιτιστικές υποδομές ήταν περιορισμένη». Στάθηκε στο μάθημα πολιτισμού που παραδίδεται μέσα από το έργο, εξηγώντας ότι εμπεδώνεται το μήνυμα πως ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, δεν ανήκει στην ελίτ.
«Η πρωτεύουσα αποκτά έναν νέο σημαντικό πόλο πολιτισμού. Ολοκληρώνεται ένας μεγάλος δεκαετής κύκλος κι ανοίγει ένας καινούριος. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήρθε να προσφέρει στον τόπο, τον πολιτισμό,σε μια εποχή που οι περισσότεροι ήρθαν να πάρουν. Το Κέντρο Πολιτισμού ξεκινάει σήμερα το ταξίδι του που θα σηματοδοτήσει την εξέλιξη των πολιτιστικών πραγμάτων».
»Πρόκειται για μια ανιδιοτελή προσφορά γιατί έγινε σε συνθήκες που η δημόσια δαπάνη για πολιτιστικές υποδομές ήταν εκ των πραγμάτων περιορισμένη. Το Ίδρυμα Νιάρχος επέλεξε να επενδύσει στον πολιτισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός εστιάζοντας στα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη του έργου.
«Οι δυνατότητες που δημιουργούνται είναι τεράστιες και πολλαπλασιαστικές. Το ΚΠΙΣΝ θα γίνει το καταφύγιο μεγάλων καλλιτεχνικών ονείρων, αλλά και το ορμητήριο διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτεχνικής παραγωγής. Το πιο σημαντικό είναι ότι δίνει δυνατότητα σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας να έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια. Είναι πραγματική ανάγκη», επισήμανε και μίλησε για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Εθνικής Βιβλιοθήκης με τη στέγασή της στο ΚΠΙΣΝ.
«Δεν είναι σωστό να δίνεται η εντύπωση ότι η πολιτεία δεν μπορεί να αξιοποιήσει ένα τέτοιο στολίδι. Είναι τεράστια υποχρέωση και πρόκληση για τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις να κρατήσει και να πολλαπλασιάσει την αίγλη αυτού του χώρου. Θα αντεπεξέλθουμε με επιτυχία σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη», πρόσθεσε.
Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, αφού στις θητείες τους συνέβαλαν στην ομαλή εξέλιξη του μεγάλου έργου.