Η κοσμοπολίτικη γαλλική κοινότητα του Λονδίνου αριθμεί περίπου 300 χιλιάδες μέλη. Αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος και σε επίπεδο ψήφων. Αυτό σκέφτηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, υποψήφιος για τη Γαλλική Προεδρία, ο οποίος διέσχισε τη Μάγχη για να περάσει το μήνυμά του.
Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρονος Μακρόν διεκδικεί πλέον με σοβαρότατες αξιώσεις την είσοδο στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Μπορεί ο πρώτος γύρος των εκλογών, τον Απρίλιο, να είναι «ρεζερβέ» από την Μαρίν Λεπέν, ωστόσο, ο δεύτερος γύρος -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- τον δίνουν νικητή με διαφορά.
Χωρίς κομματική στήριξη -πρόβλημα για πολιτικό που διεκδικεί την γαλλική προεδρία- και «λίγο από όλα» σε ιδέες και προτάσεις, ο Μακρόν βρέθηκε στο Λονδίνο του Brexit για να μιλήσει στους συμπατριώτες του.
Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσε για να μάθουν τι ακριβώς θέλει να κάνει. Πολλοί νέοι σε ηλικία και με διάθεση πραγματικά να ακούσουν, όπως φαίνεται.
«Λίγα ξέρω για το πρόγραμμά του, για αυτό ήρθα. Ξέρω ότι δεν είναι ούτε αριστερός ούτε δεξιός, ξέρω ότι είναι λιγότερο επαγγελματίας από τους άλλους υποψήφιους, και όπως φάνηκε και από την θητεία του στην κυβέρνηση Ολάντ, έχει ανοιχτό μυαλό. Αυτό που λείπει από τη Γαλλία. Ξέρω επίσης ότι είναι φιλοευρωπαίος, πολύ σημαντικό για εμάς τους Γάλλους που ζούμε στη Βρετανία μετά το τραύμα του Brexit» λέει ένας 29χρονος που ήταν εκεί.
Ο Μακρόν έγινε το φαβορί μετά το σκάνδαλο με τις αργομισθίες της συζύγου του υποψηφίου της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν.
Ο Φιγιόν δεν αποχώρησε από την κούρσα, και ας συνεχίζεται η γκρίνια στις τάξεις της Δεξιάς, που θεωρούσε σίγουρη την επιστροφή στην προεδρία μετά την «παρένθεση» Ολάντ.
Βέβαια θα ήταν πολύ αργά για να βρεθεί άλλος υποψήφιος. Με την πολιτική του εμπειρία –σαφώς πιο επαγγελματίας πολιτικός- ο Φιγιόν γνωρίζει ότι οι προεδρικές εκλογές είναι ένας μαραθώνιος με καλές και κακές στιγμές. Και απαιτεί αντοχή και επιμονή.
Φαίνεται μάλιστα να δικαιώνεται στην επιλογή του, αφού οι νεότερες δημοσκοπήσεις τον επαναφέρουν στην κούρσα για τη δεύτερη θέση του πρώτου γύρου: φαίνεται πλέον να έχει και πάλι κάποια δυναμική να προσπεράσει τον Μακρόν.
Ο Μακρόν αντιλαμβάνεται πλέον ότι την πύλη του Μεγάρου των Ηλυσίων θα την περάσει όποιος τερματίσει πρώτος τον μαραθώνιο, για αυτό και αποφάσισε να γίνει πιο συγκεκριμένος σε προτάσεις και ιδέες.
Με πρώτη και πλέον ξεκάθαρη ιδέα: το Λονδίνο δεν θα περάσει καλά, εφόσον αυτός εκλεγεί πρόεδρος.
Ενδεχομένως να το εξήγησε και στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι με την οποία συναντήθηκε στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Σε κάθε περίπτωση το γραφείο της Βρετανής πρωθυπουργού έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συνάντηση Μέι-Μακρόν δεν σημαίνει στήριξη. Ουδετερότητα, είναι το μήνυμα του Λονδίνου, που απλά αποφεύγει την Μαρίν Λεπέν.
Η επίσκεψη Μακρόν στο Λονδίνο δεν έγινε τυχαία. Ο πρώτος που κατάλαβε τη δύναμη της γαλλικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, τότε που έδινε τη μάχη να γίνει πρόεδρος απέναντι στην Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
Σχεδόν 400 χιλιάδες Γάλλοι ζουν στη χώρα και το Brexit τούς έχει προβληματίσει. Ο Μακρόν στην ομιλία του στο Λονδίνο κάλεσε «τράπεζες, μυαλά, ταλέντα, ακαδημαϊκούς, ανθρώπους των ερευνών να διασχίσουν τη Μάγχη μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ και να εγκατασταθούν στη Γαλλία.»
Το ακροατήριο στο οποίο απευθύνθηκε ήταν το ιδανικό.
Ο μαραθώνιος, συνεχίζεται.