Ερωτήματα έχουν προκαλέσει στις τάξεις νυν και πρώην αξιωματικών της Πυροσβεστικής τα αναφερόμενα σε βιβλίο όπου επιχειρείται –μέσα από την παράθεση των γεγονότων –να συνδεθούν οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές με τους περίπου 70 νεκρούς του 2007 με διεθνές σχέδιο «ανατροπής» του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και το περιώνυμο όσο και αμφιλεγόμενο σχέδιο «Πυθία» για την υπονόμευσή του.
Στελέχη της Πυροσβεστικής όσο και άλλοι κρατικοί λειτουργοί μιλούν για «αστήρικτες αναφορές που διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής και άλλα δεδομένα και οι οποίες έχουν παρασύρει τον κ. Καραμανλή ο οποίος παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου». Οπως δε συμπληρώνουν, «το περιεχόμενο του βιβλίου εμφανίζεται αντίθετο και με αυτό που είχε πει το 2007 στη μεγάλη πυρκαγιά της Ηλείας και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνας Πολύδωρας περί «στρατηγού ανέμου»».
Το βιβλίο που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, με τίτλο «Οι ασύμμετρες πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα», έχει γραφεί από δύο πρώην αξιωματικούς της Πυροσβεστικής με θητεία και στο γραφείο Τύπου. Οπως ανέφεραν σε ανάρτησή τους, «ο χαρακτήρας των εμπρησμών αυτών ξεπέρασε το σύνηθες, συγκρότησε μια στρατηγική εγκληματικής δράσης λαμβάνοντας το αντικειμενικό κριτήριο του πολιτικού εγκλήματος». Συμπληρώνοντας ότι «τότε δεν ξέραμε για το σχέδιο «Πυθία». Αυτό που ξέραμε για τη μεγάλη καταστροφή ήταν ότιστο σύνολο των δασικών πυρκαγιών του 2007 το 51,75% είναι άγνωστης αιτίας, ενώ στο σύνολο των αγροτικών πυρκαγιών το ποσοστό της ανέρχεται στο 54,1%».
Επτά αντιρρήσεις
Στελέχη της Πυροσβεστικής παρέθεσαν επτά λόγους για τους οποίους θεωρούν αστήρικτα τα στοιχεία του εν λόγω βιβλίου:
n Η βασική αιτία των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 ήταν ένας συνδυασμός ξηρασίας –λόγω των μικρών βροχοπτώσεων του χειμώνα –και δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αυτό έχει επισημανθεί σε έρευνες σειράς επιστημόνων και εξειδικευμένων αναλυτών, όπως των κ.κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλου, Μιλτιάδη Αθανασίου και άλλων.
n Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι εκείνη τη χρονιά εκδηλώθηκαν περισσότερες πυρκαγιές από κάποια τάχα ύποπτη μεθόδευση. Το 2007 εκδηλώθηκαν 11.868 πυρκαγιές και κατεστράφησαν 2.645.000 στρέμματα. Το 2008, όπως και άλλες χρονιές –πριν και μετά τον πύρινο όλεθρο του 2007 -, οι πυρκαγιές ήταν περισσότερες και οι καταστροφές της τάξης μόνο των 150.000 -350.000 στρεμμάτων. Ωστόσο τις άλλες χρονιές δεν υπήρχε αυτός ο συνδυασμός ανομβρίας, ξηρασίας με τις δυσμενείς συνθήκες (ισχυροί άνεμοι) που προκάλεσαν την τρομακτική πυρκαγιά εκείνης της χρονιάς.
n Από τις δικαστικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί έχουν βρεθεί πώς προκλήθηκαν αρκετές από τις τάχα «περίεργες» καταστροφικές πυρκαγιές. Η φονική πυρκαγιά στην Ηλεία φαίνεται να προήλθε από βράσιμο… κόλλυβων από μια ηλικιωμένη και με ευθύνη ενός πυροφύλακα (σχετική απόφαση 940/2015 του Αρείου Πάγου). Στην επικαλούμενη μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας (σε υποτιθέμενο συνδυασμό με τον αγωγό φυσικού αερίου) προέκυψε ως επέκταση πυρκαγιάς που είχε ξεκινήσει από τη Χασιά από κολόνα της ΔΕΗ και δεν ελέγχθηκε από τους πυροσβέστες. Δεν επιβεβαιώνεται δηλαδή η εμπλοκή… συνωμοτών – εμπρηστών που αφήνει ως υπονοούμενο το βιβλίο.
n Οπως προκύπτει και από μελέτες του ειδικού αναλυτή, πρώην ανώτατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής κ. Ανδριανού Γκουρμπάτση, το ποσοστό των πυρκαγιών με άγνωστα αιτία είναι κάθε χρονιά της τάξης του 35%-60% κι αυτό που αναφέρεται στο βιβλίο για «ύποπτο 51,7% άγνωστης προέλευσης πυρκαγιών το 2007» δεν αποτελεί εξαίρεση.
n Επειδή και τότε είχαν διατυπωθεί ισχυρισμοί περί «συντονισμένου σχεδίου» με… πολιτικές προεκτάσεις ή για πυρκαγιές-«προβοκάτσια», είχαν υπάρξει έρευνες της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ που δεν είχαν επιβεβαιώσει αυτό το σενάριο.
n Συμπληρώνεται ότι οι πυρκαγιές του 2007 δεν είχαν κανένα πολιτικό κόστος για τον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος είχε επανεκλεγεί με σημαντικό ποσοστό λίγες εβδομάδες αργότερα.
n Αναφέρεται ακόμη ότι το αναφερόμενο σχέδιο «Πυθία», όπως παρουσιάστηκε τουλάχιστον από την ΕΥΠ, με υπόνοιες παρακολουθήσεων της αυτοκινητοπομπής του κ. Καραμανλή, φέρεται να αφορά την περίοδο 2008-2009.
HeliosPlus