Ο Μίλο Γιαννόπουλος είναι ένα ζωντανό σχήμα οξύμωρο: ένας ομοφυλόφιλος που καταφέρεται εναντίον των γκέι, ένας ρατσιστής που είναι ταυτόχρονα «διαφορετικός». «Τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων είναι καταστροφικά για την ανθρωπότητα και οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να επιστρέψουν στην ντουλάπα» δήλωνε, ξεσηκώνοντας την οργή της γκέι κοινότητας. Είναι 33 ετών και γεννήθηκε στη Βρετανία από έλληνα πατέρα και αγγλίδα μητέρα.
Οπαδός του προέδρου Τραμπ, τον οποίο αποκαλεί «μπαμπάκα» και αρθρογράφος στο ακροδεξιών απόψεων Breitbart News, έγινε τον τελευταίο καιρό διάσημος για τη ρητορική μίσους στην οποία επιδίδεται με κάθε ευκαιρία και για τις εμπρηστικές δηλώσεις του εναντίον των γυναικών, των γκέι, των αφροαμερικανών, των Εβραίων και των μεταναστών. Πριν από λίγο καιρό έγινε αιτία να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια σε ένα πανεπιστήμιο στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, από ομάδες φοιτητών που αντιδρούσαν σε προγραμματισμένη ομιλία του.
Είναι ίσως σημείο των καιρών ότι αυτή η φιγούρα που μοιάζει να έχει βγει μέσα από την κόλαση της μισαλλοδοξίας απέκτησε τον τελευταίο καιρό χιλιάδες οπαδούς, που τον ακολουθούσαν στο Twitter και οι οποίοι λειτουργούσαν σαν μεγάφωνο των απαράδεκτων συνθημάτων του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Twitter, μια αρκετά ανεκτική πλατφόρμα, έβαλε λουκέτο στον λογαριασμό του τον Ιούλιο του 2016, προκαλώντας την οργή των οπαδών του και συνθήματα του τύπου «λευτεριά στον Μίλο».
Ο Γιαννόπουλος έγινε σε μικρό διάστημα εμβληματική φιγούρα της αμερικανικής «εναλλακτικής Δεξιάς» (βλ. ακροδεξιοί). Μάλιστα είχε σοκάρει πολλούς το γεγονός ότι ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster είχε αποφασίσει να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο του, καταβάλλοντας μια αρκετά μεγάλη προκαταβολή.
Ο ίδιος αρεσκόταν στο να διατυμπανίζει ότι είχε κάθε δικαίωμα να έχει «διαφορετική άποψη» και να καυτηριάζει τις αντιδράσεις των προοδευτικών ως «απόπειρα λογοκρισίας» λέγοντας ότι η ελευθερία του λόγου είναι δικαίωμα όλων. Μέχρι ενός σημείου όλα έδειχναν ότι ο Μίλο θα μπορούσε να είναι όσο ακραίος ήθελε και τίποτα δεν μπορούσε να τον σταματήσει.
Ο Μίλο φαινόταν να απολαμβάνει τη δημοσιότητά του και να σερφάρει επιδέξια πάνω στο τσουνάμι μίσους που προκαλούσαν οι δηλώσεις του. Ομως όλα έχουν ένα τέλος και στην περίπτωση του Μίλο το ποτήρι ξεχείλισε όταν την περασμένη Δευτέρα έγινε viral ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να τοποθετείται υπέρ των σεξουαλικών σχέσεων ενηλίκων με ανηλίκους, λέγοντας ότι οι σχέσεις αυτές μπορεί να «βοηθήσουν τα παιδιά να ενηλικιωθούν».
«Οι μεγαλύτεροι άνδρες μπορούν να βοηθήσουν τα νεαρά αγόρια να ανακαλύψουν ποιοι είναι» είπε ο Γιαννόπουλος σε ραδιοφωνική εκπομπή και αναφέρθηκε λεπτομερώς στη σχέση που είχε ο ίδιος όταν ήταν έφηβος με έναν καθολικό ιερέα. «Δεν νιώθω ότι κακοποιήθηκα», σημείωσε, «εκείνη την εποχή εγώ ήμουν το αρπακτικό».
Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στο Twitter, με πολλούς συντηρητικούς να επιτίθενται σφοδρά εναντίον του. Ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει, έγραψε στο Facebook ότι το βίντεο ήταν αποτέλεσμα μονταζιέρας. «Μίλησα όντως για τις σχέσεις μεταξύ νέων αγοριών και μεγαλύτερων ανδρών που μπορούν να βοηθήσουν τους ομοφυλόφιλους νεαρούς να δραπετεύσουν από την έλλειψη συμπαράστασης ή κατανόησης από τις οικογένειές τους. Αυτό είναι απολύτως αληθές και κάθε ομοφυλόφιλος άνδρας το γνωρίζει. Αλλά δεν μίλησα για κάτι παράνομο και δεν αναφέρθηκα σε αγόρια προεφηβικής ηλικίας» ανέφερε.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να έπεισε κανέναν και το Twitter έχει γεμίσει με καταγγελίες τόσο για τα σχόλιά του στο επίμαχο βίντεο όσο και για ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις και θέσεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν. Μάλιστα το συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Συντηρητικών ματαίωσε την προγραμματισμένη ομιλία του στο συνέδριό της, ενώ ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster αποφάσισε να ακυρώσει τη συμφωνία για το βιβλίο του, που ήταν να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο.

HeliosPlus