Πριν μερικά χρόνια σε ένα άρθρο του Foreign Policy υπήρχε η εξής αναφορά: «Εάν το σκάκι εξακολουθήσει να αποτελεί ‘‘πρίσμα’’ μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να βλέπει τις εξελίξεις στο μέλλον, όπως και στο παρελθόν, τότε μάλλον ο δρόμος θα είναι αρκετά ανώμαλος κατά τα επόμενα χρόνια». Στην αξιωματική αντιπολίτευση, οι κινήσεις τους γινόταν εδώ και πάρα πολύ καιρό επί τη βάση της σκακιστικής στρατηγικής και πλέον μετά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, πολλά αλλάζουν και το κρίσιμο είναι, όπως παραδέχονται και κεντρικά στελέχη της, και να μην χάσει το δρόμο της και κυρίως να μην πορευθεί μέσα από ανώμαλο πολιτικό έδαφος.
Επί πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. προχωρούσαν σε κινήσεις, με τη λογική ότι έπαιζαν σκάκι μόνοι τους και δεν ήταν λίγες οι φορές που εκπλήσσονταν. Και αυτό συνέβαινε διότι, είτε είχαν συνηθίσει να παίζουν μόνοι τους σκάκι ή οι υπολογιζόμενες κινήσεις του αντιπάλου τους, δηλ. του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν μόνο αυτές που θα ήθελαν και όχι αυτές που δεν θα μπορούσαν να σκεφθούν.
Μετά την απόφαση του Eurogroup και την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, πολλά αλλάζουν και για την αξιωματική αντιπολίτευση που πρέπει, όπως λέει έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας της κεντροδεξιάς με μακρά εμπειρία, να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της και να δει ότι το σκάκι είναι παιχνίδι για δυο με ότι αυτό σημαίνει.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του συγκεκριμένου παράγοντα της κεντροδεξιάς με βουλευτή που έχει σημαντική κοινοβουλευτική διαδρομή, επισημάνθηκε με έμφαση ότι το κόμμα πρέπει να αναλύσει σε βάθος την στρατηγική του Πρωθυπουργού και όφειλε να ήταν –και να είναι έτοιμο- έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα και για τα σενάρια.
Μάλιστα, σημείωσε με έμφαση ότι είναι η ώρα η Ν.Δ. να διαμορφώσει νέο πλαίσιο αντιπολίτευσης, αλλάζοντας ακόμα και το ύφος του λόγου της και βεβαίως, όπως τονίστηκε, οφείλει να διαχειριστεί επικοινωνιακά επιτυχώς την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και βεβαίως να επαναπροσδιορίσει πολλά ως προς τα επόμενα βήματά της, καθώς φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε, αμέσως μετά την απόφαση του Eurogroup, ότι θα συνεχίσει –αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τις πρώτες αντιδράσεις- την επιθετική στρατηγική έναντι του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
Η άποψη του κ. Μητσοτάκη είναι πως όλα παραπέμπονται για το μέλλον και τα ζητήματα είναι ανοικτά, καθώς πέρασε και το χθεσινό Eurogroup, χωρίς συμφωνία, ενώ δεν παραβλέπει να σημειώσει σε συνομιλητές του, όπως καταγράφηκε βέβαια και στην ανακοίνωση του κόμματος, ότι είναι απροσδιόριστος ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση με την επιστροφή των θεσμών την επομένη της Καθαρής Δευτέρας, αν και εκτιμάται ως μια θετική εξέλιξη από τη Ν.Δ. λόγω των χαμηλών προσδοκιών. Όμως κεντρικά στελέχη της ηγεσίας της Ν.Δ. σημείωνουν ότι η κυβέρνηση επί της ουσίας δεν κέρδισε τίποτα και εξηγούν, ότι δεν εξασφάλισε ούτε τη βεβαιότητα για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το περίφημο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν πέτυχε ούτε μια αναφορά για την περαιτέρω μείωση του χρέους και όπως λένε με έμφαση, δεν κατάφερε να αποσπάσει δέσμευση για μη νομοθέτηση επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων.
Σε αυτό το κλίμα, σημειώνεται από την ηγεσία της Ν.Δ. που κατηγορείται από το Μέγαρο Μαξίμου για αμήχανη στάση, ότι η κυβέρνηση υποχώρησε σημαντικά και στέκονται ιδιαίτερα στο ζήτημα της προνομοθέτησης των μέτρων. Και αυτό διότι η προνομοθέτηση μέτρων θα αφορά πολιτικό και οικονομικό χρόνο, πέραν του συνταγματικού βίου της παρούσας κυβέρνησης που λήγει στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2019 και άρα θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση.
Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. δεν έχουν καμία προσμονή ότι δεν θα ψηφιστούν τα μέτρα. «Θα υπερψηφιστούν, διότι αυτό που τους νοιάζει είναι η παραμονή στην εξουσία» όπως λένε και τονίζουν με έμφαση όμως ότι εάν δεν κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, οι συνέπειες θα είναι καταστρεπτικές για την οικονομία και θα γυρίσουμε το καλοκαίρι του 2015.
Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται και από ομάδα βουλευτών, καραμανλικής προέλευσης, είναι κατά πόσο το αίτημα για πρόωρες εκλογές, υπό τις παρούσες συνθήκες με τη δεδομένη απόφαση του Eurogroup και με ανοικτή την αξιολόγηση, θα είναι ισχυρό ή θα υποχωρήσει και δεν θα προβάλλεται με ένταση.
Μένει να φανεί, καθώς όλα τα σενάρια αναμένεται να εξεταστούν σε ειδική σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη, ώστε να καθοριστεί και η στρατηγική από εδώ και πέρα με βάση και τα νέα δεδομένα.