Τι λέτε κύριε Πρόεδρε;

Το γεγονός ότι στο χθεσινό Eurogroup επετεύχθη συμφωνία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων αναμφίβολα είναι θετικό σημάδι.

Το γεγονός ότι στο χθεσινό Eurogroup επετεύχθη συμφωνία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων αναμφίβολα είναι θετικό σημάδι.

Από εκεί και πέρα μένει να φανεί ποιο θα είναι το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας και σε ποια μέτρα θα καταλήξει η κυβέρνηση και οι πιστωτές. Το ζήτημα όμως, πέρα από τα μέτρα, είναι κατά πόσο είναι συνταγματική ή όχι η προνομοθέτησή τους, όπως ζήτησαν οι πιστωτές και αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Μόλις τις τελευταίες ημέρες κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως π.χ.ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (άρθρο στην Bild), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κ.α. επεσήμαναν τις παράλογες απαιτήσεις των πιστωτών για προνομοθέτηση μέτρων.

Δικαίως ο κ. Τσακαλώτος έθετε το ερώτημα στην γερμανική εφημερίδα, κατά πόσο είναι λογικό να ζητά το ΔΝΤ προνομοθέτηση των μέτρων για το 2019. Πολύ σωστά, η Κ.Ε.του ΣΥΡΙΖΑ πριν μια εβδομάδα, ανέφερε σε κείμενο απόφασής της, ότι «η απαίτηση των δανειστών για προνομοθέτηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».Και βεβαίως πολύ σωστή και η στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης που έθετε «κόκκινη γραμμή», με βάση τη δημόσια ρητορική της, στην προνομοθέτηση μέτρων.

Πέρα όμως από τα κόμματα, υπάρχει ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος που πολλάκις στο παρελθόν έχει καταγγείλει –ορθώς – τα μνημόνια, μιλώντας και γράφοντας για αντισυνταγματικές επιδιώξεις των προγραμμάτων στήριξης και για την αντισυνταγματική εξουσίας της τρόικας.

Ανατρέχοντας στο αρχείο διαπιστώνει κανείς πολλά άρθρα του κ. Παυλόπουλου και σε ένα από αυτά, υπό τον τίτλο «Σύνταγμα και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ανάχωμα στην κατάλυση του κοινωνικού κράτους», αναφέρεται στην πραγματική επιδρομή, όπως σημειώνει, σε βάρος των συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

Σε αυτό το άρθρο, ο κ. Παυλόπουλος έθετε το ερώτημα –απευθυνόταν το 2011 στην κυβέρνηση ΠαΣοΚ και στον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου – «γιατί άραγε, έχει αποφύγει ‘‘επιμελώς’’ ως τώρα ν’ αντιτάξει απεριφράστως στους δανειστές μας τις ρυθμίσεις του Συντάγματός μας ως προς την προστασία των συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, και πρωτίστως των κοινωνικών.

Και ποιος δεν θα συμφωνήσει με όσα αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εύστοχα, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες από την Λισσαβόνα, έχοντας δίπλα του τον Πορτογάλο ομόλογό του Μαρσέλο Ρέμπελο ντε Σόουζα, στο πανεπιστήμιο της πόλης Κοΐμπρα της Πορτογαλίας, χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την απαίτηση των δανειστών να νομοθετήσει η Ελλάδα προληπτικά μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, για το 2019.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η παρόμοια απαίτηση προληπτικών μέτρων δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ευρωπαϊκή ιστορία και σημείωσε ότι τέτοιες πιέσεις δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Θα έχει ενδιαφέρον σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την δημόσια τοποθέτησή του για το ζήτημα της προνομοθέτησης μια επιστημονική ανάλυση του καθηγητή και Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου ως θεματοφύλακα του Συντάγματος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.