Συμφωνία με πολλά αγκάθια στο Eurogroup

Ο λευκός καπνός που βγήκε από το Eurogroup για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι ένα σημαντικό βήμα για να κλείσει

Ο λευκός καπνός που βγήκε από το Eurogroup για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι ένα σημαντικό βήμα για να κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση και να σταματήσει η αβεβαιότητα που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες. Είναι προφανές παρά τους πανηγυρισμούς κυβερνητικών κύκλων- και των γνωστών φερεφώνων της ΕΡΤ – ότι υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας για να κλείσει η συμφωνία και να διαπιστώσουμε ποιοι και πόσο θα πληρώσουν το μάρμαρο.

Ο κ. Νταϊσεμπλουμ το ξεκαθάρισε άλλωστε ότι δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αλλά υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι θεσμοί. Να θυμίσουμε επίσης ότι ήταν 20 Φεβρουαρίου όταν ο κ. Βαρουφάκης επέστρεψε πανηγυρίζοντας κι αυτός ότι κατατρόπωσε τους ευρωπαίους για να ακολουθήσει μετά ο γνωστός τραγέλαφος που οδήγησε στο τραγικό καλοκαίρι του 2015. Ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν επίσης ξεκάθαρος ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να νομοθετήσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό το οποίο αν αποδώσει τα αναμενόμενα θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακές δράσεις που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς .
Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι δεν θα επιβληθούν «ούτε ένα ευρώ μέτρα » εξωραΐζει απλώς τη σαφέστατη υποχώρηση της από τις κόκκινες γραμμές που η ίδια έβαζε. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι τα μέτρα που θα νομοθετηθούν για αφορολόγητο και συντάξεις είναι ουδέτερα δημοσιονομικά, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι δεν θα πληρώσουν επιπλέον. Τα ανταλλάγματα που προσδοκά η κυβέρνηση,συλλογικές συμβάσεις, πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας, μπορεί θεωρητικά να είναι θετικά, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν ουσιαστικά την τραγική κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά.

Σε μια καθημαγμένη αγορά εργασίας οι συλλογικές συμβάσεις είναι φανερό ότι δεν μπορούν να δώσουν την ανάσα που χρειάζονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον. Ουτε προφανώς θα φέρουν το τέλος της λιτότητας για το οποίο πανηγύριζε η αίθουσα προπαγάνδας της ΕΡΤ.

Η επί ένα χρόνο σχεδόν καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης,όχι μόνο δεν άλλαξε τα δεδομένα προς το καλύτερο για τη χώρα, αλλά τα επιδείνωσε.Κυβέρνηση και ευρωπαίοι αγοράζουν χρόνο γιατί βολεύει και τις δύο πλευρές. Με την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα τελεσφορήσουν και θα υπάρξει εντέλει η πολιτική συμφωνία για να απελευθερωθεί η αναγκαία δόση των 6 δις.
Μένει να δούμε το πλήρες πακέτο των μέτρων στο οποίο θα καταλήξουν θεσμοί και οικονομικό επιτελείο, αλλά και τα όρια αντοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αρκεί το βήμα που επιτεύχθηκε να μη χαθεί και πάλι στο λαβύρινθο της πολιτικής διαπραγμάτευσης και να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος προκειμένου να πειστούν οι άπιστοι Θωμάδες ότι δεν θα έχουμε ούτε ένα ευρώ μέτρα επιπλέον…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.