Η «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους με την κορυφαία μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας θα είναι η εναρκτήρια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη νέα της «στέγη», την αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο. Την πολυαναμενόμενη είδηση έδωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οπως επισήμανε ο κ. Κουμεντάκης, πρόκειται για την πρώτη συνεργασία της Αγνής Μπάλτσα με την ΕΛΣ ενώ την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης της παραγωγής _ η πρεμιέρα της οποίας θα δοθεί στις 15 Οκτωβρίου 2017_ θα έχει ο Βασίλης Χριστόπουλος και τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά θα υπογράψει ο Γιάννης Κόκκος.
Ωστόσο, στις αρχές Μαρτίου, θα ξεκινήσει η μετακόμιση και ταυτόχρονα η μεταβατική περίοδος της Λυρικής στις νέες της εγκαταστάσεις. Στην Κεντρική Σκηνή, την αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος», οι δοκιμαστικές παραστάσεις θ΄αρχίσουν με τα «Τοπία» που θα παρουσιάσει το μπαλέτο της ΕΛΣ, ενώ σε ό,τι αφορά στην όπερα, η πρώτη παραγωγή στην ενδιάμεση περίοδο θα είναι ο «Μάκβεθ» του Βέρντι. Ο οργανισμός αποχαιρετά το θέατρο «Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας με την «Ρέα» του Σαμάρα στις 19/5 σε ημισκηνοθετημένη μορφή, ενώ οι δύο παραγωγές του Ηρωδείου θα είναι η «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι και ο «Τροβατόρε» του Βέρντι οι οποίες αναβιώνουν στο ρωμαϊκό ωδείο.
Οχι περισσότερες από δύο θητείες
Στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Κουμεντάκης χάραξε και τους άξονες της καλλιτεχνικής του διεύθυνσης. Προτεραιότητά του ο ορισμός οικονομικού-διοικητικού διευθυντή ενώ όπως ανέφερε, ο ίδιος και οι συνεργάτες του εργάζονται ήδη επάνω στο σχέδιο νέου οργανογράμματος. Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής δημιουργίας, το «άνοιγμα» στο ρεπερτόριο του 20ου αιώνα, την ανάδειξη της σημασίας της παράδοσης της ελληνικής όπερας και οπερέτας. Αναφορικά με τις συμπαραγωγές, είπε ότι τον ενδιαφέρει να γίνονται σε ισότιμη βάση και με συγκεκριμένη άποψη ενώ απέρριψε τις ενοικιασμένες παραγωγές από θέατρα της περιφέρειας. Υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των τριών φορέων που θα συνυπάρξουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (την Ανώνυμη Εταιρεία, την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή) ενώ σε ό,τι αφορά τη θητεία των καλλιτεχνικών διευθυντών εξέφρασε την άποψη ότι σε κανέναν φορέα δεν θα πρέπει να παραμένουν περισσότερο από δύο θητείες.
Αναφορικά με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ _ καλλιτεχνικός διευθυντής της οποίας αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης με αναπληρώτρια τη Στέλλα Αγγελέτου_ ο προγραμματισμός της κινείται σε τρεις ζώνες, πέντε θεματικά πεδία και 28 άξονες κι ενσωματώνει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων. Η χρηματοδότηση του προγράμματος, κατά την περίοδο της μετεγκατάστασης, γίνετια από τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, ενώ στη συνέχεια η Εναλλακτική θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΛΣ.
Από τον Μάρτιο του 2017 που ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία, έως και τον Ιούλιο του 2018 θα πραγματοποιηθούν πάνω από 300 εκδηλώσεις στην Εναλλακτική. Οι παραγωγές ορόσημα είναι η νέα όπερα του Μηνά Μπουρμπουδάκη, βασισμένη στο «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, το «Λυκόφως των χρεών», μια παράφραση του Λυκόφωτος των Θεών του Βάγκνερ από τους Χαράλαμπο Γωγιό, Δημήτρη Δημόπουλο, Αλέξανδρο Ευκλείδη, το μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, η animated όπερα της Λένας Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» σε σκηνοθεσία του The Boy (Αλέξανδρου Βούλγαρη), η μπαρόκ όπερα του Πέρσελ, η «Βασίλισσα των Ξωτικών» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη και της bijoux de kant, η νέα όπερα για παιδιά του Θοδωρή Αμπαζή «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς», τα φεστιβάλ «Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής», «Ημέρες Μουσικού Θεάτρου», «Ρετρομανία», και οι συμπαραγωγές με το Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού, και τις ομάδες μουσικού θεάτρου «Ραφή» και «Oper(Ο)». Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις της Εναλλακτικής θα απευθυνθούν σε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων.
Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στοχεύει να αποτελέσει έναν δημιουργικό πυρήνα, εντός του οποίου θα αναπτύξουν δημιουργικό διάλογο νεότεροι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες της μουσικής και του θεάτρου. Ενδεικτικά αναφέρονται, μεταξύ άλλων: Κατερίνα Ευαγγελάτου, Λένα Πλάτωνος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Φαραντούρη, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Έκτορας Λυγίζος, Βίκτωρ Αρδίττης, Ακύλλας Καραζήσης, Φίλλιπος Τσαλαχούρης, Βασίλης Νούλας, Ράνια Οικονομίδου, Πέτρος Τουλούδης, Δημήτρης Δημόπουλος, Ρένη Πιττακή, Άρης Μπινιάρης, Ειρήνη Βιαννέλη, Άρης Σερβετάλης κ.α.