Αρχίζουν τα δύσκολα για τον Μακρόν

Μέσα σε σκηνικό γενικής αβεβαιότητας, με σκάνδαλα, εκπλήξεις και ανατροπές, ένα πράγμα δείχνει βέβαιο: από όλους τους υποψηφίους προέδρους της Γαλλίας,

Μέσα σε σκηνικό γενικής αβεβαιότητας, με σκάνδαλα, εκπλήξεις και ανατροπές, ένα πράγμα δείχνει βέβαιο: από όλους τους υποψηφίους προέδρους της Γαλλίας, σε άνοδο αυτή τη στιγμή είναι ο «ταλαντούχος» μεσιέ Μακρόν.
Διότι θέλει πολιτικό χάρισμα για να καταφέρεις, σε ηλικία μόλις 39 ετών και χωρίς να έχεις εκλεγεί ποτέ σε αιρετό αξίωμα, να εμφανίζεσαι ο επικρατέστερος για την ηγεσία της Γαλλικής Δημοκρατίας, 75 μέρες πριν από τις εκλογές.
Η πολιτική συναστρία φαίνεται αυτή τη στιγμή να ευνοεί τον πρώην υπουργό Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ολάντ. Κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, κεντρώος, με πρόγραμμα που, όπως λέει συνεχώς, ξεπερνά την κλασική διαχωριστική γραμμή Αριστεράς – Δεξιάς.
Μετά το σκάνδαλο με τις πανάκριβες αργομισθίες της συζύγου του, ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν έχει πέσει στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, πίσω από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Και είναι ο Εμανουέλ Μακρόν που φαίνεται τώρα πως θα περάσει μαζί της στον β’ γύρο, στις 7 Μαΐου –και θα εκλεγεί πανηγυρικά πρόεδρος από το «δημοκρατικό μέτωπο» κατά του φασισμού.
Μεσολαβεί βέβαια πολύς πολιτικός χρόνος και τίποτε δεν είναι σίγουρο. Στον κόσμο του Brexit και του Τραμπ, προβλέψεις και δημοσκοπήσεις πέφτουν θεαματικά έξω. Και όπως λένε πολλοί στο Παρίσι, ο Μακρόν είναι ακόμη ένας «candidat des médias» (υποψήφιος των ΜΜΕ), κάτι που μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι. Ιδίως τώρα που αρχίζουν τα δύσκολα και θα πρέπει να παρουσιάσει με λεπτομέρειες τις θέσεις του.

Ανύπαρκτο πρόγραμμα

«Αδυναμία του είναι το πρόγραμμά του. Οχι επειδή δεν είναι ρεαλιστικό, αλλά επειδή είναι ανύπαρκτο –αν και μια μεγάλη ομάδα εργάζεται εντατικά επί του θέματος, με επικεφαλής τον Ζαν Πιζανί-Φερί, γνωστό οικονομολόγο που στήριξε τον Ολάντ το 2012»
λέει στο «Βήμα» ο Ζαν-Μαρκ Ντανιέλ, καθηγητής Πολιτικής Οικονοµίας στο Πανεπιστήµιο ESPC Europe στο Παρίσι και αρθρογράφος στην εφημερίδα «Les Echos».
Το τέλος της «δημιουργικής ασάφειας» μπορεί να κοστίσει στον Μακρόν. Μέχρι στιγμής έδειξε ταλέντο στο να ενώνει πίσω του πολύ διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας, αλλά με γενικές ιδέες και αφηρημένες έννοιες. Η πρόκληση είναι να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς να απογοητεύσει ούτε την αριστερή ούτε τη δεξιά πτέρυγα.
Ο Φιγιόν, ας πούμε, μίλησε για περικοπές 500.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο. Ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν για βασικό εγγυημένο εισόδημα 750 ευρώ για όλους. Η ακροδεξιά Λεπέν θέλει δημοψήφισμα για έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, προστατευτισμό στην οικονομία και τέλος στη μετανάστευση. Ο Μακρόν τι θέσεις έχει;
Προς το παρόν, έχει πει ότι θα κρατήσει την εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών, ταμπού για τους Σοσιαλιστές, αν και θέλει να μεταρρυθμίσει τον νόμο. Μέχρι του σημείου όπου το ωράριο δεν θα έχει πλέον σημασία, λένε οι αντίπαλοί του στην Αριστερά. Παρόμοιες επικρίσεις δέχεται από τα δεξιά επειδή προτίθεται να διατηρήσει τον φόρο για τον μεγάλο πλούτο –αλλά μόνο για την ακίνητη περιουσία.
Ηξεις αφήξεις
Πολλοί τον λένε ειρωνικά «αριστεροδεξιό» και του ζητούν να πάρει σαφείς θέσεις για τη φτώχεια, την ανεργία, τη μετανάστευση, τα ευρωπαϊκά κ.λπ. Πρώην διευθυντής της Τράπεζας Ροτσίλντ, εκλεκτός του κεφαλαίου, εργοδοτών και επιχειρηματιών, ο Μακρόν ήταν ταυτόχρονα υπουργός Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ και δηλώνει κεντρώος «προοδευτικός».
Ακόμη πιο εντυπωσιακό: Δεν έχει κλείσει ακόμη τα 40. Δεν ήταν μέλος του PS και δεν έχει εκλεγεί ποτέ του σε κανένα αξίωμα. Σε διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, τέτοιες φιλοδοξίες σε πρώιμο στάδιο καριέρας δελφίνου θα ήταν αυτοκτονία. Ηδη παραδοσιακοί Σοσιαλιστές τον λένε «τραπεζίτη» και ανατριχιάζουν στην ιδέα να τον δουν πρόεδρο. Αλλά με φρέσκο πρόσωπο, νεανική ορμή, γερή μόρφωση, κομψά κοστούμια και γραβάτες, αέρα κοσμοπολίτικο και πλατύ χαμόγελο, έχει τη φήμη ανθρώπου που κερδίζει εύκολα συμπάθειες.
Φαίνεται λοιπόν πως είναι εκείνος που έχει περισσότερες ελπίδες από τον Φιγιόν να περάσει στον β’ γύρο, ως ανάχωμα στην ακροδεξιά λαίλαπα. Πρώτη στον πρώτο γύρο, στις 23 Απριλίου, εμφανίζεται σταθερά η Λεπέν (26%-27%), δεύτερος ο Μακρόν (22%-23%), με τον δεξιό Φιγιόν να έχει πέσει στο 20%. Αν Λεπέν – Μακρόν βρεθούν αντιμέτωποι στις 7 Μαΐου, πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται ο Μακρόν με ένα συντριπτικό 66%, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας.

«Οι Γάλλοι θέλουν νέα γενιά πολιτικών στο τιμόνι»

«Από ποια δεξαμενή ψηφοφόρων θα αντλήσει ο Μακρόν;» ρώτησε «Το Βήμα» τον Νικολά Τενζέρ, καθηγητή στη Sciences-Po και πρόεδρο του Centre d’ Εtude et de Reflexion pour l’ Action Politique (CERAP) στο Παρίσι. «Οι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν είναι ο μοναδικός στόχος του. Εχει επίσης στο στόχαστρο το δεξιό LR, το οποίο ακόμα και πριν από το σκάνδαλο Φιγιόν είχε διχαστεί μεταξύ όσων θέλουν την Ευρώπη, την οικονομία της αγοράς και τις φιλελεύθερες αξίες, και όσων είναι πιο ευρωσκεπτικιστές, παρεμβατικοί στην οικονομία και σκληροί όσο η Ακροδεξιά για τους μετανάστες. Ο Μακρόν θα μπορούσε να κερδίσει την πρώτη ομάδα των δεξιών και τους κεντρώους» μας λέει ο Τενζέρ.

Και συνεχίζει: «Για να τα καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος, θα πρέπει να είναι αρκετά πειστικός για να προσελκύσει ψηφοφόρους και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος. Η θέση «ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά» μπορεί να μην είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, ιδίως αν φανεί σαν απο-πολιτικοποίηση».

«Παρά το γεγονός ότι αυτοχαρακτηρίζεται ως προοδευτικός, ο Μακρόν δεν κρύβει ότι αγωνίζεται για την επιχειρηματικότητα, τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και της αγοράς εργασίας. Η στάση αυτή δημιουργεί μεγάλες αντιδράσεις από πολλούς στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος. Οι Γάλλοι θέλουν μια νέα γενιά πολιτικών στο τιμόνι. Αν πετύχει, το κίνημά του En Marche! (Εμπρός!) μπορεί να αλλάξει την πολιτική σκηνή, ισοπεδώνοντας κλασικές διαχωριστικές γραμμές. Αλλά δεν θα είναι εύκολη δουλειά»
καταλήγει ο συνομιλητής μας.
Φήμες για γκέι σχέση και ρώσους χάκερ

«Είναι το φαβορί, γι’ αυτό τον χτυπάνε!». Ετσι λένε οι άνθρωποι του Μακρόν, και πράγματι την περασμένη εβδομάδα ο υποψήφιος δέχθηκε χτυπήματα και κάτω από τη ζώνη. Οπως οι φήμες που οργιάζουν για την γκέι σχέση που φέρεται να έχει με τον πρόεδρο του Radio France Ματιέ Γκαλέ. Ο Μακρόν, παντρεμένος εδώ και 10 χρόνια με την Μπριζίτ Τρονιέ, πρώην καθηγήτριά του στο Λύκειο και 20 χρόνια μεγαλύτερή του, διέψευσε δημοσίως τα περί ομοφυλοφιλίας, κάνοντας χιούμορ για το θέμα από τη σκηνή του θεάτρου «Μπομπινό» στο Παρίσι. «Δεν έχω διπλή ζωή. Δεν μπορώ να εμφανίζομαι διπλός!» είπε μιλώντας με θέρμη και για την Μπριζίτ: «Μοιράζεται τη ζωή μου από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αν λέτε ότι έχω διπλή ζωή με τον Ματιέ Γκαλέ, είναι το ολόγραμμά μου που δραπέτευσε, δεν μπορεί να είμαι εγώ!» είπε.

Το κόμμα του κατήγγειλε δημοσίως ότι έπεσε και θύμα χιλιάδων κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο διαψεύδει, αλλά ο Ρισάρ Φεράν, επικεφαλής της εκστρατείας του Μακρόν, είναι κατηγορηματικός: ο υποψήφιος έχει γίνει στόχος ψευδών ειδήσεων που διασπείρονται από κρατικά ρωσικά ΜΜΕ, όπως το Russia Today και το Sputnik. Γιατί; Επειδή είναι ένθερμος ευρωπαϊστής και θέλει μια ισχυρή ΕΕ, που θα ορθώσει ανάστημα απέναντι στη Μόσχα, λένε στο En Marche! Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει για αυξανόμενο κίνδυνο ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων υπέρ της ακροδεξιάς Λεπέν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.