Ερευνα, υπό την εποπτεία του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ –με κύριο στόχο να αναδειχθεί κατασκοπεία της Κίνας σε βάρος των ΗΠΑ –πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχαν επισκεφθεί με απόλυτη μυστικότητα τη χώρα μας, μεταφέροντας το «ενδιαφέρον» του νέου αμερικανού προέδρου για τη σύλληψη «απεσταλμένου της κινεζικής κυβέρνησης, που επεδίωκε να αποκτήσει απόρρητα στρατιωτικά συστήματα των ΗΠΑ». Σύμφωνα λοιπόν με ειδικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής» η έρευνα αφορούσε «υφαρπαγή δεδομένων επικοινωνιών προκειμένου να σταλούν σε drones ή τηλεχειριζόμενα οχήματα».
Η υπόθεση αυτή που αποκτά εντυπωσιακές διεθνείς διαστάσεις αφορά τη σύλληψη στην Αθήνα, προ οκτώ ημερών, του 52χρονου κινέζου «μηχανικού πληροφοριακών συστημάτων» (όπως τουλάχιστον δήλωσε ο ίδιος) W… Tian… που εμφανιζόταν ως στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας. Η σύλληψή του έγινε έπειτα από συνεννόηση αμερικανών πρακτόρων και των αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, που συνεργάζονταν με «άνωθεν εντολές». Ο 52χρονος είχε φθάσει την προηγούμενη ημέρα από την Κίνα μέσω Ντουμπάι και κατέλυσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Κυνήγι κατασκόπων
Λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του είχε επιβιβαστεί σε τουριστικά λεωφορεία που πραγματοποιούν διαδρομές ξενάγησης στα αξιοθέατα της Αθήνας και επισκεπτόταν τάχα ανέμελος αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία κ.λπ. Ομως ο κινέζος «τουρίστας» ακολουθούνταν κατά πόδας από Ελληνες και ξένους αστυνομικούς και πράκτορες που ήθελαν να διαπιστώσουν αν είχε κάποιον συνεργό ή ύποπτη συνάντηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. –και φέρεται να έχουν ενταχθεί στη δικογραφία που έχει χειριστεί και ο ανακριτής επί θεμάτων δικαστικών συνδρομών κ. Παναγιώτης Καρακωνσταντής – η υπόθεση αυτή είχε αρχίσει να απασχολεί τις μυστικές αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από το 2014, όταν ο συλληφθείς εκδήλωσε ενδιαφέρον να αγοράσει στρατιωτικά συστήματα επικοινωνιών και υποκλοπών από αμερικανική εταιρεία.
Οπως μνημονεύεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από τη συνεννόηση με τις αμερικανικές αρχές, ο κινέζος ύποπτος για κατασκοπεία αναζητούσε «κεραία μέγιστης εμβέλειας πρόσφορη για τη συλλογήκαι την αποκωδικοποίηση πληροφοριών («αποκωδικοποιητής») και εν συνεχεία για τηναποθήκευση και την αποστολή αυτών σε απομακρυσμένα επανδρωμένα ή μη επανδρωμένα συστήματα ή τηλεχειριζόμενα οχήματα. Αναζητούσε και ένα δορυφορικό μόντεμ διπλής χρήσης με στρατιωτική εφαρμογή».
Οπως ανέφερε ο καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής του εργαστηρίου Πληροφοριακών Τεχνολογιών και Συστημάτων Διοίκησης κ. Διομήδης Σπινέλλης «από την ανάγνωση αυτού του διευκρινιστικού σημείου προκύπτει ότι πρόκειται για σύστημα υφαρπαγής τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, ανάλυσης και αποκρυπτογράφησης (σ.σ.: πιθανόν με τη χρήση κεραίας υψηλής απολαβής) που βρίσκεται κοντά σε στόχο παρακολούθησης κι ύστερα αποστολή δεδομένων σε drones, επανδρωμένα αεροσκάφη ή και τηλεχειριζόμενα οχήματα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων από απόσταση. Επιπλέον αυτό που αναφέρεται για το μόντεμ διπλής χρήσης μπορεί να αφορά συστήματα επικοινωνιών που χρησιμοποιούνται και από μεγάλους εμπορικούς στόλους και έχει εκτός από στρατιωτική και ναυτιλιακή χρήση». Δηλαδή θα μπορούσε να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το ενδιαφέρον του 52χρονου Κινέζου φαίνεται να αφορά συστήματα υποκλοπών (συνομιλιών, κρατικών mails, δορυφορικών δεδομένων κ.λπ.) σε αμερικανικό έδαφος και αποστολής στην κινεζική κυβέρνηση.
Ταξίδια και συμφωνίες
Σημειώνεται ότι η Κίνα δεν είναι μία από τις 41 χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του Wassenaar (ολλανδική πόλη) που υπογράφηκε στις 12 Ιουλίου 1996 «για να συμβάλει στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα, με την προώθηση της διαφάνειας στη διακίνηση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και γενικότερα εξειδικευμένου τεχνολογικού εξοπλισμού». Η συμφωνία αυτή είναι ο διάδοχος της «συντονιστικής Επιτροπής για τους πολυμερείς ελέγχους των εξαγωγών» που υπήρχε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Σε αυτή συμμετέχουν, εκτός από τις ΗΠΑ, σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης (ανάμεσα σε αυτές και εκείνες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ), η Αυστραλία και άλλες. Εκτός από την Κίνα δεν έχουν ενταχθεί στο ίδιο «σύμφωνο» οι περισσότερες χώρες από την Κεντρική Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, όπως και η Αλβανία.
Ο 52χρονος Κινέζος φέρεται λοιπόν αρχικά να ταξίδεψε στις ΗΠΑ και να είχε σχετικές συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών και στη συνέχεια να απέστειλε την τελευταία τριετία περισσότερα από 30 mails, προκειμένου να κλειστεί η συμφωνία εξαγοράς των εν λόγω στρατιωτικών συστημάτων. Με τον ισχυρισμό ότι επιδίωξή του ήταν να τα τοποθετήσει σε πλοία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνομιλητές του μετά την πρώτη φάση επαφών ήταν πράκτορες της αμερικανικής NSA αλλά και της Υπηρεσίας Ελέγχου Μετανάστευσης και Τελωνείων, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Πριν από μερικούς μήνες οι αμερικανοί πράκτορες φέρεται να είχαν «καταγεγραμμένη» σε κάμερα συνάντηση σε χώρα της Απω Ανατολής με τον Κινέζο όπου φέρεται να του επεσήμαναν ότι
«το υλικό που ζητούσε ήταν απόρρητο στρατιωτικό» προτείνοντας στον συνομιλητή να αγοράσει αυτό που είναι διαθέσιμο για «ελεύθερη εμπορική χρήση». Ομως ο κινέζος διαπραγματευτής φέρεται να αρνήθηκε. Οι έλληνες αξιωματούχοι σημείωναν ότι
«η συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να υπήρξε από τους αμερικανούς προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της παράνομης διακίνησης του στρατιωτικού υλικού και να μην προβληθεί εκ των υστέρων ο ισχυρισμός ότι το ενδιαφέρον του ήταν στενά εμπορικό».
Σύλληψη διά της παραπλανήσεως Η τελική φάση αυτής της έρευνας υπήρξε στη χώρα μας αφού φαίνεται ότι θεωρείται από τους αμερικανούς «πράκτορες» επαρκής για τέτοιου είδους μυστικές επιχειρήσεις και εκτιμάται ότι έχουν καλή συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο του 2015 με τη σύλληψη στην Αθήνα του 51χρονου αμερικανοϊορδανικής καταγωγής Γκανέμ Ραμί που διέμενε στην Αίγυπτο. Ο Αραβας συλληφθείς ήταν για δύο χρόνια στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, αφού εθεωρείτο προμηθευτής όπλων της Χεζμπολάχ και άλλων ένοπλων οργανώσεων της Μέσης Ανατολής και ομάδων που δρουν σε Ιράν, Ιράκ, Λιβύη και Ουκρανία. Οπως συνέβη λοιπόν και στην προ διετίας περίπτωση, οι Αμερικανοί της NSA παρέσυραν τον 52χρονο Κινέζο στο υποτίθεται «ασφαλές», «ουδέτερο» ελληνικό έδαφος και ακολούθησε η σύλληψή του μετά τις χειμωνιάτικες βόλτες του στην Ακρόπολη, στο Μοναστηράκι, στο Θησείο και αλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κινέζος δήλωσε ειδικός σε πληροφοριακά συστήματα και επικοινωνίες. Ωστόσο αρνήθηκε στην απολογία του ότι ήταν κατάσκοπος και απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να προσδιορίσει τους εργοδότες του και μιλώντας γενικά για «μία έρευνα αγοράς συστημάτων για ναυτιλιακή χρήση», παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν «ελεύθερο σκοπευτή» νομίμων εταιρειών. Ο 52χρονος παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού και αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ