Οι «άχρηστοι» του Μαξίμου, οι «αμαρτίες» Παππά και τα καρφιά για Τσίπρα

Ενα εσωκομματικό αλαλούμ, με πολλές εκφάνσεις υποδηλωτικές της νευρικότητας που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αναδύεται όσο η κυβέρνηση μετεωρίζεται μεταξύ μιας νέας επώδυνης συμφωνίας και άλλων επιλογών, πολύ πιο περιπετειωδών για τη χώρα.

Ενα εσωκομματικό αλαλούμ, με πολλές εκφάνσεις υποδηλωτικές της νευρικότητας που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αναδύεται όσο η κυβέρνηση μετεωρίζεται μεταξύ μιας νέας επώδυνης συμφωνίας και άλλων επιλογών, πολύ πιο περιπετειωδών για τη χώρα.

Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί, το Μαξίμου προειδοποιεί
Εσωκομματικές φράξιες ενεργοποιούνται και πάλι, ομάδες νέες δραστηριοποιούνται παρασκηνιακά, ενώ από την πλευρά της ηγεσίας της κυβέρνησης ακολουθείται μια αντιφατική στάση: από τη μία πλευρά ο Αλ. Τσίπρας εμμένει στη γραμμή «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», από την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει στους βουλευτές ότι όποιος δεν είναι διατεθειμένος να ψηφίσει το πακέτο μέτρων (που πάντως παραμένει άγνωστο) θα πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα. Προφανώς κάποιοι γνωρίζουν ότι τέτοιες διαθέσεις είναι υπαρκτές…
Οσο η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πλησιάζει στο σημείο όπου θα πρέπει να λάβει κάποια απόφαση για την πορεία της επώδυνης αξιολόγησης, τα εγγενή και προβληματικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται στην επιφάνεια.
Οι πρώην συνιστώσες ή τα απομεινάρια τους εκδηλώνονται πλέον με άλλους όρους και δείχνουν ότι αυτό που έλειπε πάντοτε από το κόμμα αποτελεί τη μεγαλύτερη αδυναμία του σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα: η απόλυτη ανικανότητα διαμόρφωσης μιας συνισταμένης για την αντίληψη και την άσκηση της πολιτικής.
Το πρόβλημα εκδηλώνεται με πολλές μορφές και ήδη οι διαθέσεις πολλών έχουν φανερωθεί. Για πολλούς και διάφορους λόγους, στο στόχαστρο μεγάλης μερίδας του κόμματος βρίσκεται ήδη το στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού ή πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με αυτό στη μυθολογία του «κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ».

Κριτική Φίλη για επιλογές Παππά
Πρώτος μεταξύ αυτών ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς, ο οποίος από πανίσχυρο alter ego του κ. Τσίπρα έχει ήδη γίνει αποδέκτης σκληρής κριτικής στο παρασκήνιο, αλλά πλέον και δημοσίως. Εναντίον του έστρεψε κατά μείζονα λόγο τα βέλη του ο Ν. Φίλης την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όταν χαρακτήρισε «μπαρούφα» την άποψη πως ήταν αμετάκλητη η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου με την οποία θα σταματούσαν η χρηματοδότηση του ΔΟΛ και η έκδοση των εφημερίδων του Οργανισμού ώσπου να οριστεί ειδικός διαχειριστής. Τη θέση αυτή είχε εκφράσει από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός μία ημέρα νωρίτερα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει κόντρα στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να διευκολύνει νομοθετικά τη διάσωση των ΜΜΕ.
Ωστόσο ο κ. Φίλης αναρωτήθηκε το προηγούμενο Σάββατο «ποιος είπε αυτήν την μπαρούφα;» και όλοι κατάλαβαν ότι πρωτίστως εννοούσε τον κ. Παππά. Τη Δευτέρα η «αμετάκλητη» απόφαση ανακλήθηκε, με νέα προσωρινή διαταγή που επέτρεψε τη συνέχιση των εκδόσεων.
Ενα άλλο στοιχείο, το οποίο όσο περνά ο καιρός λογίζεται στις μεγάλες πολιτικές «αμαρτίες» του κ. Παππά, είναι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, για την οποία επίσης ο κ. Φίλης είπε ότι δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση. Πιθανολογείται ότι η στενή σχέση Παππά – Καμμένου θα είναι αυτή που θα έχει μεγάλο πολιτικό τίμημα για τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό.
Κατά του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού στρέφονται όμως και βουλευτές της συμπολίτευσης σε συζητήσεις που για προφανείς λόγους προτιμούν να διατηρούν υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μια ομάδα ασχέτων, η κυβέρνηση είναι ασυντόνιστη και επί δύο χρόνια η χώρα δεν κυβερνιέται» αναφέρει βουλευτής επαρχίας, ο οποίος δεν προέρχεται από την πυραμίδα της Κουμουνδούρου, ούτε και ανήκει στις γνωστές κομματικές ομάδες.

Οι 53+ και ο φόβος του απρόβλεπτου

Στο βαρύ πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, κινητικότητα παρουσιάζεται και στη γνωστή ομάδα των 53+. Η κινητικότητα δεν αφορά μόνο την κριτική προς την κυβέρνηση σε σχέση με την αξιολόγηση και το αν θα ολοκληρωθεί, αλλά ακόμη και τη συνοχή της ίδιας της ομάδας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στελέχη της κομματικής ιεραρχίας, οι 53+ «ούτως ή άλλως δεν είναι μια συμπαγής ομάδα και ούτε λίγο ούτε πολύ ο καθένας κάνει και λέει ό,τι νομίζει κατά περίσταση». Το στοιχείο αυτό κάνει τη στάση κάποιων βουλευτών απρόβλεπτη.
Το δόγμα που κυριαρχεί στην «ομάδα» είναι «καλύτερα να πέσουμε ηρωικά, παρά απαξιωμένοι στα μάτια της κοινωνίας». Είχε εκφραστεί στο περιθώριο του συνεδρίου του προηγούμενου Οκτωβρίου, όσο εκκρεμούσε η… ίδια αξιολόγηση. Εκτοτε δεν έχει επανέλθει στη δημοσιότητα, και γενική είναι η εκτίμηση ότι τηρείται στάση αναμονής.
Πληροφορίες όμως συγκλίνουν στο ότι ο Ν. Φίλης έχει προσεγγίσει ένα τμήμα των 53+ και κινούνται σε μια κοινή γραμμή κριτικής απέναντι σε επιλογές της κυβέρνησης ή επί μέρους προσώπων. Την προηγούμενη εβδομάδα δε, η εσωκομματική αυτή σύμπραξη επιβεβαιώθηκε με την κατάθεση μιας ερώτησης στη Βουλή. Με αυτήν ζητήθηκε να οριστούν αρχαιολογικοί χώροι στο ακίνητο του Ελληνικού, κάτι που προφανώς θα δημιουργούσε ένα νέο πρόσκομμα στην υλοποίηση της επένδυσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.
Στο κείμενο της ερώτησής τους οι 18 βουλευτές της συμπολίτευσης ουσιαστικά περιγράφουν πώς θα δημιουργηθεί το πρόβλημα! Αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Ο ορισμός αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά τη θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας». Και επίσης: «Η αρχαιολογική υπηρεσία δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό, σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακινήσεις στη δόμηση, σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες. Αυτή η προοπτική δεν δημιουργεί ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάπτυξη του χώρου».
Κατά μία άλλη εκδοχή πάντως, με τη συγκεκριμένη ενέργεια οι βουλευτές μπορεί και να λειτουργούν ως προπομποί της κυβέρνησης, δεδομένης της γενικής δυσανεξίας προς τα επενδυτικά έργα οποιασδήποτε μορφής.
Η ομάδα που υπογράφει την ερώτηση έχει την εξής σύνθεση: Αννέτα Καββαδία, Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, Γ. Δημαράς, Θ. Δρίτσας, Μαρία Θελερίτη, Κατερίνα Ιγγλέζη, Χρ. Καραγιαννίδης, Αστ. Καστόρης, Γ. Κυρίτσης, Θ. Μουμουλίδης, Γερ. Μπαλαούρας, Γ. Πάλλης, Χρ. Παπαδόπουλος, Π. Σκουρολιάκος, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Χαρ. Τζαμακλής και Ν. Φίλης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.