Συμμορφώθηκαν
Πάνω από 15.000 φορολογούμενοι έχουν σπεύσει στην Εφορία να δηλώσουν εισοδήματα που απέκρυψαν τα προηγούμενα χρόνια για να γλιτώσουν τα πρόστιμα και το κυνηγητό της Εφορίας. Ü Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου (σκίτσο) περιμένει ότι η ρύθμιση για την «εθελουσία αποκάλυψη» εισοδημάτων έχει πιάσει τόπο και τις επόμενες εβδομάδες – μέχρι τέλος Μαρτίου – πολλοί θα αναγκαστούν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους αφού θα αντιληφθούν ότι «η Εφορία τους γνωρίζει». Περιμένετε και θα δείτε…

Η πώληση της HSW…
Καθυστερεί η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του ποσοστού που κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς (40,4%) στην Hellenic Seaways. Οι τέσσερις μνηστήρες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έχουν υποβάλει επιχειρηματικά σχέδια εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους με πολλά «αν» και «αλλά». Ετσι, από τον σύμβουλο της πώλησης, τη Lazard, έχουν ζητηθεί περαιτέρω διευκρινίσεις ώστε να μπορεί να γίνει μία σύγκριση των προσφορών όχι μόνο ως προς το τίμημα. Ü Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός αφορά και ένα ποσοστό 6,7% ιδιωτών επενδυτών της HSW έτσι ώστε ο πλειοδότης να αποκτήσει το 50,01% της ακτοπλοϊκής εταιρείας.
…και οι χαλυβουργίες
Πίσω φαίνεται να πηγαίνει και η διαδικασία εξυγίανσης του κλάδου της χαλυβουργίας. Οι πιστώτριες τράπεζες έχουν στα χέρια τους τη μελέτη που είχαν παραγγείλει στην Alvarez & Marsal, η οποία προβάλλει το ενεργειακό κόστος ως βασικό παράγοντα έλλειψης ανταγωνιστικότητας των εγχώριων μονάδων. Ü Οπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, το μαχαίρι στο κόκαλο ακόμη δεν έχει μπει (κλείσιμο μονάδων λόγω overcapacity), γι’ αυτό και τεχνικοί σύμβουλοι συνεχίζουν να ψάχνουν για να εντοπίσουν τα λιγότερο παραγωγικά εργοστάσια… Επίσης, οι βασικοί μέτοχοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμβάλλουν με ίδια κεφάλαια στη διαδικασία εξυγίανσης.
Κινέζοι
Σε «ουδέτερο έδαφος» κατά τα «πρότυπα» των συναντήσεων δανειστών και εκπροσώπων της κυβέρνησης (ξενοδοχείο Hilton) γίνονται και οι συναντήσεις των υποψήφιων αγοραστών της Εθνικής Ασφαλιστικής με τη διοίκησή της. Τα στελέχη της ασφαλιστικής πηγαίνουν με «βανάκι» όπου γίνονται τα ραντεβού υπό τον φόβο αντιδράσεων των εργαζομένων. Ü Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκαν με το management της Εθνικής Ασφαλιστικής οι Κινέζοι της Fosun και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν συναντήσεις με εκπροσώπους των υπόλοιπων ενδιαφερομένων, που είναι το fund Apollo, η κοινοπραξία του ελληνοαμερικανού επενδυτή Τζον Κάλαμος, του επικεφαλής της Ιntercontinental Real Estate κ. Αριστείδη Χαλικιά και του κ. Τάκη Κανελλόπουλου.

Για τσίπουρα
Η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο και στην τσικουδιά πυροδότησε πόλεμο μικρών παραγωγών –των νοικοκυραίων –με τον επίσημο Σύνδεσμο παραγωγών οίνων και αποσταγμάτων. Ü O ΣΕΑΟΠ παρότι «λυπάται για την εξέλιξη», επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρονται στην προσφυγή για την ύπαρξη μεγάλης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου στον κλάδο και της στρέβλωσης στην αγορά του ονομαζόμενου «τσίπουρου διημέρων», δηλαδή όλων όσοι παράγουν το τσίπουρο για δική τους χρήση. Ü Οπως αναφέρει, «σύμφωνα με «Πόρισμα Ευκαιριακής Επιτροπής του υπ. Οικονομικών», στα 5 ποτήρια χύμα τσίπουρου που καταναλώνονται τα 4 έχουν παραχθεί λαθραία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ