Tο Αλουμίνιον της Ελλάδος γίνεται ψηφιακό χυτήριο

Ηπολυετής και αποδοτική συνεργασία της General Electric (GE) και του ομίλου Μυτιληναίου μέσω της ΜΕΤΚΑ σε ενεργειακά έργα έθεσε τις βάσεις για μια ακόμη πρωτοποριακή συμφωνία μεταξύ των δύο ομίλων, αυτή τη φορά στον τομέα του αλουμινίου.

Η πολυετής και αποδοτική συνεργασία της General Electric (GE) και του ομίλου Μυτιληναίου μέσω της ΜΕΤΚΑ σε ενεργειακά έργα έθεσε τις βάσεις για μια ακόμη πρωτοποριακή συμφωνία μεταξύ των δύο ομίλων, αυτή τη φορά στον τομέα του αλουμινίου. Η GE επέλεξε το Αλουμίνιον της Ελλάδος και το εργοστάσιο του Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία για να εγκαταστήσει το πρώτο στον κόσμο Digital Smelter (ψηφιακό χυτήριο). Το έργο θα επιτρέψει στο Αλουμίνιον της Ελλάδος να βελτιστοποιήσει περαιτέρω τη διεργασία ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου και θα συμβάλει στην αύξηση της λειτουργικής απόδοσης και της παραγωγικότητας της εταιρείας.
Το Digital Smelter θα αναπτυχθεί από ομάδες της GE στις ΗΠΑ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το πρώτο παγκοσμίως στο είδος του έργο. Η δεκαετής συμφωνία υπεγράφη στο Ντουμπάι από τον κ. Δημήτρη Στεφανίδη, διευθύνοντα σύμβουλο του Αλουμινίου, και τον κ. Joseph Anis, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του τομέα ενεργειακών υπηρεσιών της GE (GE Power) για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. «Ως η μεγαλύτερη πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξετάζουμε διαρκώς καινοτόμες τεχνολογίες ώστε να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας. Η εφαρμογή ψηφιακών βιομηχανικών λύσεων αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να επιτύχουμε τη βελτιστοποίηση των διεργασιών στο σύνολο των εργασιών μας και να αυξήσουμε την παραγωγικότητα» δήλωσε ο Δημήτρης Στεφανίδης και πρόσθεσε: «Η εφαρμογή της ψηφιακής λύσης στις εργασίες ηλεκτρόλυσης της GE θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτιά για τον κλάδο του αλουμινίου, που θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργικής μας απόδοσης και θα θέσει νέα πρότυπα αναφοράς για τον κλάδο».
Η ψηφιακή λύση στις εργασίες ηλεκτρόλυσης θα λειτουργεί στο υπολογιστικό νέφος (cloud), βασισμένη στο Predix, το λειτουργικό σύστημα της GE για το Βιομηχανικό Διαδίκτυο. Εικονικοί αισθητήρες θα διευκολύνουν τη διαρκή αξιολόγηση παραμέτρων όπως η θερμοκρασία και η χημική ισορροπία, που συνήθως δεν παρακολουθούνται σε συνεχή βάση σε πραγματικό χρόνο. Με τη σειρά του, αυτό θα βοηθήσει την εκ των προτέρων εκτίμηση της βιωσιμότητας και της συνολικής κατάστασης των λεκανών ηλεκτρόλυσης, παρέχοντας έγκαιρες αναφορές παρακολούθησης των λειτουργιών της γραμμής ηλεκτρόλυσης.

«Η εφαρμογή της ψηφιακής λύσης στις εργασίες ηλεκτρόλυσης θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του Αλουμινίου της Ελλάδος, μειώνοντας, σε ετήσια βάση, το κόστος πρώτων υλών, την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος αποκατάστασης των τρυπημάτων στις λεκάνες ηλεκτρόλυσης»
υποστήριξε ο κ. Στεφανίδης.
Οπως αναφέρεται, οι ψηφιακές λύσεις της GE για την ηλεκτρόλυση του αλουμινίου ανοίγουν τον δρόμο για αύξηση της παραγωγικότητας του κρίσιμου αυτού κλάδου στην Ευρώπη, τη γεωγραφική περιοχή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) αλλά και αλλού. Μια αύξηση κατά 1% στην απόδοση των εργασιών ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου μπορεί να συνεισφέρει, σε παγκόσμια βάση, στην ετήσια εξοικονόμηση 970 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ όσον αφορά το συνολικό κόστος παραγωγής, στην αύξηση της παραγωγής κατά 936 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και στην εξοικονόμηση 464 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ όσον αφορά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.