Στον αέρα βρίσκεται - πλέον - το βασικότερο επιχείρημα της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» Κατρούγκαλου, το οποίο διατυμπάνιζε την κυβερνητική δέσμευση για τη διατήρηση του ύψους των υφιστάμενων κύριων συντάξεων.
Στον αέρα βρίσκεται –πλέον –το βασικότερο επιχείρημα της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» Κατρούγκαλου, το οποίο διατυμπάνιζε την κυβερνητική δέσμευση για τη διατήρηση του ύψους των υφιστάμενων κύριων συντάξεων.
Οι «ακροβασίες» του πρώην υπουργού Εργασίας με τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων και ταυτοχρόνως τη διατήρηση –ως προσωπικής διαφοράς –του επιπλέον ποσού για όσους λαμβάνουν, ήδη, υψηλότερη σύνταξη, τίθενται πλέον εν αμφιβόλω, μετά την απαίτηση των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ, για κατάργηση του επιπλέον ποσού, μετά το 2018.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι κύριες συντάξεις όσων υπέβαλαν αίτηση μετά τη 12η Μαΐου 2016 θα είναι μειωμένες από 10% έως 30% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Οσοι συνταξιοδοτηθούν εντός του 2017, με τη σύνταξή τους να υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλιό τρόπο, θα δικαιούνται το 1/3 της διαφοράς. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις (2,6 εκατ. κύριες συντάξεις) και με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα προκύψει η προσωπική διαφορά –την οποία θέλει να καταργήσει το ΔΝΤ. Σύμφωνα με στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, με το νέο καθεστώς όσοι αποχωρούν θα λάβουν ως κύρια σύνταξη τοάθροισμα δύο ποσών.Της εθνικής σύνταξης, που ορίστηκε στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και πάνω (μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι τη 15ετία), και της ανταποδοτικής, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά και νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης. Τιςμεγαλύτερες απώλειεςθα καταγράψουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ – τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και οι ελευθεροεπαγγελματίες με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και άνω (απώλειες 5%-30%).
Εάν η κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την απαίτηση των δανειστών, θα θιγεί το 70% των ήδη συνταξιούχων. Οι περικοπές αφορούν διαφορές που υπολογίζονται από 11 έως 722 ευρώ ανάμεσα σε «παλιές» και «νέες» συντάξεις.Στο μεταξύ, την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε νέα περικοπή συντάξεων διατυπώνει η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσίογλου σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες στους «Financial Times». Η επιστολή με τίτλο «οι έλληνες συνταξιούχοι μετά βίας μπορούν να ζήσουν» ξεκινάει αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί περικοπές στις συντάξεις. Η κυρία Αχτσίογλου απαντά στην επιμονή του ΔΝΤ για περαιτέρω μειώσεις με την ελπίδα «ότι θα ακούσει η Κριστίν Λαγκάρντ».