Κάθε χρόνο στην Ελλάδα 350 παιδιά νοσούν από καρκίνο. Χάρη στην πρόοδο συνεχή και αξιοσημείωτη πρόοδο, που επιτυγχάνεται στην αντιμετώπιση του παιδιατρικού καρκίνου, τα ποσοστά ίασης βελτιώνονται διαρκώς. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει έκκληση για την εντατικοποίηση των προσπαθειών ώστε κάθε παιδί με καρκίνο να έχει την ευκαιρία να επιβιώσει.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά και την συμπαράσταση προς τα παιδιά και τους εφήβους, που νοσούν ή έχουν επιβιώσει από καρκίνο, και τις οικογένειες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε χρόνο περισσότερα από 150.000 διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε κάθε γωνιά της Γης. Με την πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα, πάνω από το 80% των παιδιών αυτών θα επιβιώσουν και θα ζήσουν μια υγιή ζωή. Ωστόσο, παιδιά από χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος χώρες δεν λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πάνω από το 90% των παιδιατρικών καρκινικών θανάτων να αφορούν τέτοιες περιπτώσεις.
Ο ΠΟΥ με αφορμή τον φετινό εορτασμό τονίζει ότι χρειάζεται μια παγκόσμια πρωτοβουλία ώστε κάθε παιδί με καρκίνο να έχει την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να επιβιώσει. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αυξημένη ευαισθητοποίηση, καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, βαθύτερη κατανόηση γιατί τα παιδιά εκδηλώνουν καρκίνο και φυσικά με την παροχή της βέλτιστης θεραπείας και ανακουφιστικής φροντίδας στο παιδί και την οικογένεια του.
Ο ΠΟΥ προς την επίτευξη αυτού του στόχου έχει ήδη επεκτείνει τη Λίστα των Σημαντικών Φαρμάκων, περιλαμβάνοντας και φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε παιδιά και ενήλικες. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών σε χαμηλού κόστους αλλά υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα. Επίσης, ο οργανισμός παρέχει καθοδήγηση για την φροντίδα των παιδιών με καρκίνο κατά την φάση της φαρμακολογικής θεραπείας του εμμένοντος πόνου. Αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν τη βάση για την διεύρυνση της ανάληψης δράσης από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων.
«Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, αναγνωρίζουμε τη συμβολή όλων όσων έχουν συνεισφέρει μέχρι σήμερα στην μάχη κατά της νόσου, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και κάλεσμα για ανανέωση της συνεργασίας όλων στην φροντίδα του παιδιού με καρκίνο, παγκοσμίως», αναφέρει ο ΠΟΥ σε μήνυμα του.
Αξιοσημείωτη πρόοδος στην αντιμετώπιση του παιδιού με καρκίνο
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου, σημειώνει τη συνεχή και αξιοσημείωτη πρόοδο, που επιτυγχάνεται στην αντιμετώπιση του παιδιού με καρκίνο.
Νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, νέες θεραπείες, με την εφαρμογή και συνεργατικών πρωτοκόλλων προστίθενται στις ήδη καθιερωμένες δίνοντας κουράγιο και ελπίδα στα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Ο καρκίνος στο παιδί, παρά τη σπανιότητά του, αποτελεί αντικείμενο συνεχούς ενασχόλησης επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο λόγω της σοβαρότητάς του ως πάθησης αλλά και λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στους μικρούς ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η ιατρική έρευνα οδηγεί και σε εξατομίκευση των θεραπειών, σε μια προσπάθεια αύξησης της αποτελεσματικότητας και μείωσης των άμεσων και απώτερων επιπλοκών.
«Στόχος όλων θα πρέπει να είναι οι μικροί ασθενείς μας να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή και διαθέσιμη από πλευράς επιστήμης θεραπεία και ταυτόχρονα να εξασφαλίζουμε τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα ζωής. Το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού μας, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγοι καταβάλουν με αυταπάρνηση κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη αντιμετώπιση των μικρών ασθενών. Στη μάχη αυτή κρίσιμο ρόλων παίζουν σύλλογοι-φορείς οι οποίοι στέκονται δίπλα μας ως πολύτιμοι αρωγοί καλύπτοντας αρκετές φορές τις αδυναμίες της πολιτείας ειδικά μέσα στο συγκεκριμένο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον», επισημαίνει η ΕΕΠΑΟ σε ανακοίνωσή της.
Και προσθέτει πως «παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις από πλευράς προσωπικού και πόρων, οι μικροί ασθενείς μας θεραπεύονται άρτια και αποτελεσματικά. Από επιστημονικής πλευράς καταβάλλεται επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια για πρόοδο στην έρευνα και εκπαίδευση. Κάθε νέο επίτευγμα της επιστημονικής κοινότητας γίνεται προσπάθεια να είναι άμεσα εφαρμόσιμο στους μικρούς ασθενείς μας μέσω συμμετοχής της Εταιρείας μας συνολικά, και των μελών μας ειδικότερα, σε διεθνή συνεργατικά πρωτόκολλα και συναντήσεις. Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς μας λαμβάνουν ακριβώς την ίδια θεραπεία με όλα τα παιδιά που συμμετέχουν παγκοσμίως στις ίδιες συνεργατικές μελέτες».
Η ΕΕΠΑΟ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOPE), θα επιχειρήσει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για αύξηση των ποσοστών ίασης παιδιών και εφήβων με καρκίνο αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στους επιβιώσαντες σε συνεργασία με γονείς και αποθεραπευμένους, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Τα παιδιά πρώτη προτεραιότητα».
«Ζητάμε από την Πολιτεία να συνδράμει άμεσα και αποτελεσματικά ώστε να επιτευχθούν περαιτέρω βελτιώσεις. Καλούμε όλους να συνεισφέρουν στην καθημερινή μάχη ζωής που δίνουν οι μικροί ήρωες. Καθένας μας μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης ή εθελοντής δότης μυελού των οστών. Καθένας μας μπορεί να στηρίξει τους συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΠΑΟ.
Με τη σειρά του ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», τονίζει ότι ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν έχει σύνορα. «Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, ο καρκίνος προσβάλλει εξίσου τα παιδιά σε όλες τις χώρες του πλανήτη, αναπτυγμένες και μη. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, ποσοστό 75% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη θεραπεία, μπορεί να ιαθεί. Τα ίδια ποσοστά ίασης έχουμε και στη χώρα μας, όπου νοσούν 350 παιδιά περίπου κάθε χρόνο».
Να σημειωθεί ότι, στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.
Σύμφωνα με την «Φλόγα» θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
«Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση και για το λόγο αυτό χρειάζονται την υποστήριξη όλων μας. Οι γονείς, για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο το χρόνο τους στο παιδί τους και για το λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από μέρους της Πολιτείας, ώστε να προστατεύεται η εργασία και το εισόδημα τους», καταλήγει ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.