Δεν έχουν άδικο όσοι λένε ότι το πραγματικό μπόι των ανθρώπων μετριέται από τη στάση τους απέναντι στον αδύναμο όταν εκείνοι είναι, ή νομίζουν ότι είναι, δυνατοί. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τον αδύναμο «άλλον».

Το θυμίζουν με εμβληματικό τρόπο καταξιωμένοι αθλητές που ενώνουν τη φωνή τους σε μια συλλογική προσπάθεια για πανανθρώπινες αξίες, όπως η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στις οικογένειές τους.
Οι Ολυμπιονίκες της κολύμβησης κ. Σπύρος Γιαννιώτης και κυρία Κέλλυ Αραούζου, οι διεθνείς καλαθοσφαιριστές κ.κ. Νίκος Παππάς και Βαγγέλης Μάντζαρης και πολλοί πολλοί άλλοι θα πάνε στο Χαϊδάρι. Συμμέτοχοι σε μια πρωτοβουλία του Δήμου, με στόχο την ανάδειξη του προσφυγικού δράματος και τη συμπαράσταση στους κατατρεγμένους και τα παιδιά τους.
Εκπρόσωποι αθλητικών Ομοσπονδιών και φορείς όπως η Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.), η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.), την Εθνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης Ελλάδος (Ε.Ο.ΠΕ.), τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αμειβόμενων Καλαθοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Κ.), ο Σύλλογος Ολυμπιονικών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Χαϊδαρίου.
Θα βρίσκονται στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στο Δημαρχείο, όπου θα εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες και θα δώσουν μήνυμα ανοιχτής αγκαλιάς για την υποδοχή των παιδιών τους στα σχολεία μας.
Μετά τη συνάντηση στο δημαρχείο του Χαϊδαρίου, οι αθλητές θα επισκεφθούν το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου όπου θα μοιράσουν δώρα στα παιδιά.
Οι παρεμβάσεις αυτές εκπέμπουν ηχηρό μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Αλλωστε, ιδιαίτερα στις μέρες μας γίνεται πιο επιτακτικό το αίτημα οι λαοί να συντρίβουν την εγκληματική δράση και τον μισανθρωπισμό των φασιστών, των απανταχού και κάθε εποχής Χρυσαυγιτών, που είναι το μακρύ χέρι του συστήματος της εκμετάλλευσης.
Πάντως, αποκτά σημασία ότι με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) με μαθητές από τον χώρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά βρίσκονται σε εξέλιξη εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που φέρνουν στο επίκεντρο τα προσφυγόπουλα.
Αλλωστε, όπως λέει και ο τίτλος μιας εκ των δράσεων, που διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) Γ΄ Αθήνας, το Δήμο Χαϊδαρίου και την Οργάνωση «Ορίζοντες-Ανθρώπινες και Πολιτιστικές Δράσεις», «ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών ξεκινάει από τα παιδιά».
Χρωματίζοντας τα όνειρα
Ηδη από την περασμένη Τρίτη οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου και μαθητές -πρόσφυγες από το Κέντρο Υποδοχής Σκαραμαγκά, συναντιώνται τις πρωινές ώρες στο αμφιθέατρο του σχολείου και ζωγραφίζουν. Η Γκουέρνικα του Πικάσο, ένα διαχρονικό σύμβολο της φρίκης του πολέμου, αποτελεί το σημείο σύνδεσης με την τρέχουσα κατάσταση.

Πάνω σε καμβά διαστάσεων 7,60 Χ 3,90, οι μικροί μαθητές , προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτισμούς, αποτυπώνουν με το χρωστήρα τους μήνυμα συνύπαρξης μαζί με την ελπίδα να σταματήσουν οι πόλεμοι και να αλλάξουν οι συνθήκες που αναγκάζουν ανθρώπους να φύγουν από τις πατρίδες τους. Θα ζωγραφίζουν μέχρι την Παρασκευή.

Δύο ημέρες μετά θα γίνει η παρουσίαση του έργου στον χώρο εκδηλώσεων του Δήμου Χαϊδαρίου. Εκεί θα εκτίθενται και τα έργα των μαθητών από τα σχολεία όλης Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄Αθήνας που με ζωγραφιές τους υπό τον τίτλο «Χρωματίζουμε τα όνειρά μας –εγώ κι εσύ μαζί» υποδέχονται τους νέους φίλους τους, τα προσφυγόπουλα.

Οι δράσεις αυτές κορυφώνονται με την εκδήλωση ενημέρωσης για το προσφυγικό η οποία έχει τίτλο «Ναι στους πρόσφυγες -Οχι στην προσφυγιά» και πραγματοποιείται, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, στις 7.30 το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής (19/2) στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Χαϊδαρίου.

Ομιλητές θα είναι ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Αδάμ Στάμος, ο επικεφαλής της Οργάνωσης «Ορίζοντες-Ανθρώπινες και Πολιτιστικές Δράσεις» κ. Σπύρος Μερκούρης, ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Ιγνάτιος Καράμηνας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μαθητές από σχολεία της περιοχής και μαθητές-πρόσφυγες που θα τραγουδήσουν και θα μιλήσουν για φιλία, αδελφοσύνη και πολιτισμό.