Αναβρασμός στην Παιδεία για το πλαφόν στις μετεγγραφές

Διπλή αναστάτωση έχει προκληθεί εδώ και λίγες ημέρες στην Παιδεία για το θέμα των υπεράριθμων μετεγγραφών σε κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και για την απόφαση του υπουργείου να καταργήσει από φέτος τις επαναληπτικές Πανελλαδικές που αφορούν όσους μαθητές ασθενούν στη διάρκεια των κανονικών Πανελλαδικών.

Διπλή αναστάτωση έχει προκληθεί εδώ και λίγες ημέρες στην Παιδεία για το θέμα των υπεράριθμων μετεγγραφών σε κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και για την απόφαση του υπουργείου να καταργήσει από φέτος τις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις που αφορούν όσους μαθητές ασθενούν στη διάρκεια των κανονικών Πανελλαδικών.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τετάρτης, στο θέμα των μετεγγραφών, περισσότεροι από 250 σπουδαστές τμημάτων του ΤΕΙ Αθήνας, αλλά και ορισμένοι φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ έχουν μεταβληθεί σε «ομήρους» που κινδυνεύουν να χάσουν τουλάχιστον το εαρινό εξάμηνο εξαιτίας της άρνησης των τμημάτων να δεχθούν τις μετεγγραφές τους επειδή υπερβαίνουν το πλαφόν του 15% που ορίζει ο νόμος.

Στο ζήτημα των επαναληπτικών, έχουν ξεκινήσει σποραδικές καταλήψεις σχολείων στην περιφέρεια (π.χ. Αγρίνιο) και έντονες διαμαρτυρίες μαθητών αλλά και της ΟΛΜΕ, που ζητούν να μην καταργηθεί ο θεσμός, γιατί διαφορετικά όσοι υποψήφιοι ασθενήσουν στη διάρκεια των Πανελλαδικών θα χάσουν έναν ολόκληρο χρόνο περιμένοντας τις επόμενες.

Μάλιστα, μαθητές έχουν δημιουργήσει και ψηφοφορία στη δικτυακή πλατφόρμα Avaaz, στην οποία ζητούν να μην καταργηθούν οι επαναληπτικές εξετάσεις, έχοντας μαζέψει ώς τώρα πάνω από 1.200 υπογραφές.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα των υπεράριθμων μετεγγραφών προκαλεί αναστάτωση.

Το 2014, ανάλογη περιπέτεια έζησαν και δεκάδες μετεγγραφέντες φοιτητές στα Τμήματα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Αθήνας και του Αριστοτελείου, η οποία κράτησε έναν χρόνο, ώσπου το υπουργείο Παιδείας άλλαξε τον νόμο για τις μετεγγραφές και ανέβασε το ποσοστό από 10% επί του αριθμού εισακτέων σε 15%.

Ανάλογη αλλαγή του νόμου αναμένεται και τώρα, καθώς ο Κώστας Γαβρόγλου ζήτησε προ ημερών στη Βουλή διακομματική συμφωνία για το θέμα: «Οι μετεγγραφές είναι μια παθολογία τους συστήματος. Δεν υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου το σύστημα των μετεγγραφών. Λέω, λοιπόν, μήπως έμπαιναν κάποιες αρχές στο θέμα, αν τις συμφωνούσαμε όλοι μαζί» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.