Οι εν αναμονή γαλάζιοι

Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δεν πρόκειται να βγάλει το καλοκαίρι και εκτός

Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν πρόκειται να βγάλει το καλοκαίρι και εκτός του ότι ετοιμάζονται για την προεκλογική μάχη πάνε ακόμα και πιο μακριά. Ακούγονται για παράδειγμα τα πρώτα ονόματα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019! Με πρώτα βεβαίως του Δήμου Αθηναίων, αλλά δεν μπαίνω (προς το παρόν) στη διαδικασία της ονοματολογίας για να μην «κάψω» μερικούς ή για να μην αποθαρρύνω άλλους. Εκείνο που ευρέως συζητείται είναι η μελλοντική πορεία του νυν περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα (φωτογραφία). Με όποιον γαλάζιο και να μιλήσεις έχει και ένα σενάριο να σου πει ως… καλά πληροφορημένος. Σε ένα όμως σενάριο συμφωνούν οι περισσότεροι. Οτι σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο κ. Τζιτζικώστας αναλαμβάνει εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, μένει εκεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα και εν συνεχεία τίθεται επικεφαλής της ευρωλίστας – εκτός εάν αυτή είναι η επιθυμία του. Πάντως, για να ξέρετε, τουλάχιστον πέντε νυν βουλευτές της ΝΔ (δύο εκ των οποίων χρημάτισαν και υπουργοί) είναι αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν τη Βουλή για να γίνουν περιφερειάρχες. Συνωστισμός σας λέω.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση του Φίλη

Δεν πιστεύω στα μεγάλα λόγια ότι δήθεν ο «Φίλης πήρε το όπλο του» ή ότι ο «Φίλης ξιφουλκεί κατά Τσίπρα» αλλά στα γεγονότα. Είπε όσα είπε για τον Πάνο Καμμένο στα κομματικά όργανα, υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για τα εξοπλιστικά προγράμματα του κ. Καμμένου, πλην όμως τον είδα να συντάσσεται με τους 53+, με τους οποίους όταν ήταν υπουργός δεν είχε και τις καλύτερες των σχέσεων. Ο πρώην υπουργός συνυπέγραψε ερώτηση που κατέθεσαν 17 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό. Με αυτόν τον τρόπο στέλνει μήνυμα προς την ηγεσία, ότι μάλλον δεν θα κάτσει ήσυχος.


Γιατί γκρινιάζουν οι συριζαίοι

Υπάρχουν και άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν βλέπουν με καλό μάτι τους ΑΝΕΛ. Ενας από αυτούς μου λένε είναι και ο Ευ. Τσακαλώτος που είδε τα στοιχεία της «Die Welt», ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της υπερχρεωμένης Ελλάδας είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Η χώρα μας δαπάνησε 2,4% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς, τη στιγμή που κοτζάμ Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία δαπανούν κάτω από 2%. Επίσης μου λένε ότι υπάρχουν και μέλη της ομάδας των 53+ που δεν καλοβλέπουν τις πολιτικές Καμμένου, είτε για τα Θρησκευτικά, είτε για την Εκκλησία, είτε για τη στράτευση στα 18, είτε ακόμα επειδή πήρε μαζί του τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής στη Ρω και στη Στρογγύλη. Υπάρχουν τέλος και οι πασοκογενείς που βλέπουν με καχυποψία τη στήριξη της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ. Επιθυμούν σαφέστατα συνεργασία με το ΠαΣοΚ και όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο περισσότερο ανοίγονται δημοσίως γι’ αυτήν τη συνεργασία. Αφήστε που στις περισσότερες εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα ουδέποτε καλούνται οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ούτε βεβαίως ο κ. Καμμένος παίρνει μέρος σε ουσιώδεις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου (όπως για παράδειγμα οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης). Βεβαίως ο υπουργός Αμυνας σφυρίζει αδιάφορα. Αποκαλεί τον κ. Τσίπρα «αδελφό» του και συνεχίζει να λέει «εγώ με τον Αλέξη θα πάω ως το τέλος». Ο κ. Καμμένος μπορεί να τα λέει όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θέλει; Ιδού το ερώτημα.


Αυτή τη βραχονησίδα ποιος θα την πάρει;

Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι ο δήμαρχος της ακριτικής Χάλκης Μιχαήλ Πατρός κυριαρχείται από επιχειρηματικό πνεύμα. Απογοητευμένος από την εγκατάλειψη του πανέμορφου νησιού του από την Πολιτεία, επιχείρησε να βγάλει ο ίδιος χρήματα για την επιβίωση των 478 κατοίκων του. Πώς; Με το… real estate! Στην αρχή επιχείρησε να πωλήσει σε ιταλούς επενδυτές το νησάκι Αλιμιά (βρίσκεται ανάμεσα στη Ρόδο και στη Χάλκη) αντί 2,5 δισ. ευρώ, πλην όμως δεν τα κατάφερε γιατί του το απαγόρευσαν από το υπουργείο Αμυνας. Η συγκεκριμένη νησίδα δεν είναι καθόλου τυχαία. Παρά το γεγονός ότι οι σημερινοί κάτοικοί της είναι μερικές κατσίκες, υπάρχουν σε αυτήν αρχαία ρωμαϊκά κτίσματα και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την είχε χρησιμοποιήσει ο Μπενίτο Μουσολίνι ως βάση των ιταλικών υποβρυχίων που δρούσαν στη Μεσόγειο.
nnn
Αφού δεν κατάφερε να πωλήσει την Αλιμιά την παραχώρισε για τα γυρίσματα ενός βελγικού Survivor, με στόχο την τουριστική προβολή της και την προβολή της Χάλκης. Τα τηλεοπτικά γυρίσματα όμως τελείωσαν και ο δήμαρχος στράφηκε προς εκμετάλλευση άλλης νησίδας. Ουδείς γνωρίζει εάν πήρε την απαιτούμενη άδεια από το ΤΑΙΠΕΔ ή από το υπουργείο Αμυνας και επιχειρεί τώρα να ενοικιάσει τέσσερα στρέμματα σε μια ερημική βραχονησίδα, τη Στρογγύλη (προσοχή στον τόνο, γιατί υπάρχουν και άλλα νησάκια με το όνομα Στρογγυλή). Μάλιστα προκήρυξε ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, με ελάχιστο όριο ετήσιας προσφοράς μισθώματος τα 2.500 ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ενώσεις ή κοινοπραξίες που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και καταλαβαίνετε τον λόγο για τον οποίο αποκλείονται οι εκτός ΕΕ. Να σημειώσω ότι επάνω από τη βραχονησίδα αυτή και σε χαμηλό ύψος καθημερινώς σχεδόν διεξάγονται μνημειώδεις αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά μαχητικά και τουρκικά πολεμικά.

Να σας συστήσω την κυρία Μοσκοβισί

Οταν ο Πιέρ Μοσκοβισί πέρασε την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου (για να τον παρασημοφορήσει ο Πρ. Παυλόπουλος) συνοδευόταν από μία κομψοτάτη κυρία (με μαύρο μίντι φόρεμα, μαύρες γόβες, μικρή μαύρη τσάντα και με μαλλί αφημένο στον ώμο). Τις συστάσεις ανάλαβε να κάνει ο Δημ. Αβρααμόπουλος λέγοντας να συστήσω την κυρία Μοσκοβισί. Η Αν- Μισέλ Μπατσερί που συνόδευσε τον κ. Μοσκοβισί στο Προεδρικό Μέγαρο είναι νιόπαντρη σύζυγος του κοινοτικού επιτρόπου και κατά 23 χρόνια νεότερή του. Πάντως όταν ο κ. Μοσκοβισί συνάντησε τον Ευ. Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών δεν συνοδευόταν από τη σύζυγό του. Εντύπωση έκανε ποίους έφερε μαζί του ο κ. Τσακαλώτος στη συνάντησή του με τον με τον Γάλλο κοινοτικό επίτροπο. Ηταν η Ελενα Παπαδοπούλου γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών (και μέλος της ομάδας των 53+) καθώς και ο Πήτερ Λεγκλέρ, συνεργάτης του Κορεάτη Κιμ (για τον οποίο ακόμα να υπάρξει ανακοίνωση τι δουλειά κάνει ακριβώς, τι είδους συμβουλές δίνει και κυρίως πόσο αμείβεται).


Η πτήση Μονάχου – Αθηνών

Αυτή η 70λεπτη συνάντηση που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον κ. Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, παραμένει ακόμα απόρρητη. Οσοι από ελληνικής πλευράς μετείχαν μου λένε ότι έχουν… ορκιστεί πως δεν θα πουν απολύτως τίποτα. Ούτε καν εάν τους κέρασε κάτι ο κ. Σόιμπλε, ούτε καν σε ποια γλώσσα μίλησαν. Φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Σόιμπλε να μην αποκαλυφθεί τίποτα. Ούτε φωτογραφία δεν υπάρχει ανάμεσα στους δύο, αφού απαγόρευσαν στον φωτογράφο να εισέλθει. Ολα αυτά βεβαίως με βάζουν σε υποψίες. Και δεν πιστεύω αυτά που λένε οι γαλάζιοι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε φωτογραφία με τον κ. Σόιμπλε για να μην την χρησιμοποιήσει στο μέλλον ο Αλ. Τσίπρας (και πει τα δικά του). Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ επέστρεψε από το Βερολίνο μέσω Μονάχου με την Lufthansa, αφού η συζήτηση με τους επιχειρηματίες κράτησε πολύ και έχασε την πτήση της Aegean. Και πέταξε χωρίς την Μαρέβα (έφυγε το πρωί της ίδιας ημέρας) και στην οικονομική θέση (εκεί κοντά στο φτερό του Airbus). Στο αεροπλάνο ήταν Ελληνες που του ζήτησαν selfies και ο κ. Μητσοτάκης δεν χάλασε το χατίρι σε κανέναν. Ενας 16χρονος ξαφνικά τον πλησιάζει και του λέει: «Διάβασα στον ΒΗΜΑτοδότη ότι ταξιδεύεις στην οικονομική θέση και δεν το πίστεψα και ήρθα να σε… τσεκάρω»

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.