Αναδιαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις ατομικές συμβάσεις καθαριότητας των κτιρίων δημοσίων υπηρεσιών και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ώστε να μπει τέλος στην ταλαιπωρία απλήρωτων συμβασιούχων, λόγω νομικών εμπλοκών. Κατατέθηκε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία αναμενόταν από καιρό, καθώς υπήρξαννομικής φύσεως εμπόδια στην εφαρμογή προτέρων διατάξεων για την πληρωμή δαπανών σχετικά με την καθαριότητα μέσω ατομικών συβάσεων.
Το ζήτημα αυτό αποτελούσε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση που προσπαθούσε να βρει τρόπο διευθέτησης, καθώς ήταν συνεχής και έντονη η πίεση των εργαζομένων στην καθαριότητα, με κινητοποιήσεις και δράσεις. Είχαν προκύψει θέματα συνταγματικής νομιμότητας, στο πλαίσιο παράτασης συμβάσεων , με αποτέλεσμα ιδιαίτερα στους δήμους, το Ελεγκτικό Συνέδριο να μην εγκρίνει τέτοιες δαπάνες και να τις απορρίπτει , ως μη σύννομες. Έτσι έμεναν απλήρωτοι συμβασιούχοι στην καθαριότητα υπηρεσιών και κτιρίων.
Πάμπολλες ήταν και οι συναντήσεις για το θέμα μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Πάνου Σκουρλέτη, της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρίας Όλγας Γεροβασίλη και του Υπουργού Επικρατείας, κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Ύστερα από συνεργασία επιστημόνων των συναρμόδιων υπουργείων και νομικών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαμορφώθηκε διάταξη που εντάχθηκε ως άρθρο 25 στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».
Με τη διάταξη για τη διευθέτηση δαπανών από ατομικές συμβάσεις για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών οι δαπάνες που προκύπτουν από ατομικές συμβάσεις, κατ’ εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, θεωρούνται σύννομες και εκκαθαρίζονται σε βάρος των πιστώσεων των προϋπολογισμών των οικείων φορέων.
Οπως αναφέρουν από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης η θέσπιση της διάταξης «κρίνεται αναγκαία για την διασφάλιση της απρόσκοπτης και ομαλής ροής στην καταβολή δαπανών, που απορρέουν από ατομικές συμβάσεις για την καθαριότητα στις επιμέρους δημόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Ο.Τ.Α, καθώς είναι σαφές ότι οι εν λόγω συμβάσεις συνάπτονται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικής ή γενικής διατάξεως, εξυπηρετούν επιτακτικές ανάγκες και είναι εις όφελος του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ».
Το άρθρο 25 στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο ορίζει τα εξής;
«1.Δαπάνες για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α. και των νομικών τους προσώπων, όπως επίσης και για κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α, συνδέσμων ΟΤΑ ή των νομικών τους προσώπων, σχετικές με την καθαριότητα, οι οποίες προκύπτουν από ατομικές συμβάσεις κατ7 εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 49 του ν. 4325/2015 (Α’ 47), του άρθρου 50 του Ν. 4351/2015 (Α’ 164), του άρθρου 12 της από 30.12.2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο δεύτερο του ν. 4366/2016 (Α’ 18), του άρθρου 97 του ν. 4368/2016 (Α’ 21), του άρθρου 72 του ν. 4369/2016 (Α’ 33), του άρθρου 44 του ν. 4403/2016 (Α; 125), του άρθρου 48 του ν. 4410/2016 (Α’ 141), του άρθρου 81 του ν. 4413/2016 (Α’ 148), καθώς και του άρθρου 16 του ν. 4429/2016 (Α’ 199), θεωρούνται σύννομες και εκκαθαρίζονται σε βάρος των πιστώσεων των προϋπολογισμών των οικείων φορέων.
2. Ειδικά για την περίπτωση των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, οι δαπάνες της προηγουμένης παραγράφου που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες εκκαθαρίζονται κατά προτεραιότητα από τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και, αν αυτά δεν επαρκούν, από τα κάθε είδους, γενικά και μη προοριζόμενα για την κάλυψη των δαπανών αυτών, έσοδά τους».