Βερολίνο, Ανταπόκριση
Ξέρει να χαίρεται τις χαρές της ζωής, ακόμη και τις πιο μικρές. «Από την στιγμή που υπάρχει μια δικαστική απόφαση, εγώ με μεγάλη χαρά θα διαβάσω αύριο τα „ΝΕΑ“» δήλωσε τη νύχτα της Δευτέρας στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην είδηση, ότι ύστερα από ολιγοήμερη αναστολή της κυκλοφορίας της η ιστορική εφημερίδα θα επανεκδιδόταν την Τρίτη. Η δήλωση ήρθε σε απάντηση ερωτήματος δημοσιογράφου, για το πως βλέπει ο ίδιος το κλείσιμο του ΔΟΛ. «Είχα πει από την πρώτη στιγμή, ότι αν η κυβέρνηση έφερνε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, θα την εξέταζα» απάντησε. Η Νέα Δημοκρατία είναι ωστόσο αρνητική σε μια ρύθμιση που θα διακινδύνευε χρήματα φορολογουμένων.
Μόνο που το τριήμερο ταξίδι του στο Βερολίνο (άρχισε τη νύχτα της Κυριακής) του πρόσφερε και κάποιες πίκρες. Η πικρότερη από αυτές: Η δυσπιστία με την οποία τον αντιμετώπιζαν οι γερμανοί πολιτικοί. Η αιτία της είχε όνομα: Αλέξης Τσίπρας. Αυτός είναι, έλεγε πηγή της Νέας Δημοκρατίας, που την έκανε τα δυο τελευταία χρόνια να γιγαντωθεί. Και αυτό ήταν έκδηλο κατά τη συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τα οικονομικά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών το βράδυ της Δευτέρας στο Ράιχστακ, το κτίριο της γερμανικής Βουλής. Από τα στόματα των βουλευτών, που του απηύθυναν το λόγο, έρρεαν η επιφυλακτικότητα και η καχυποψία. Το συμπέρασμα της πηγής: Η κατάσταση για την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή τείνει να «ξεφύγει» και πάντως δεν είναι καθόλου εύκολη. Η ψήφιση ενός τέταρτου προγράμματος – σε περίπτωση διακοπής του τρέχοντος τρίτου – είναι σχεδόν αδύνατη, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (που είναι και το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες) δεν θέλουν να ακούσουν πλέον για βοήθεια προς την Ελλάδα.
Το ταξίδι του κ.Μητσοτάκη στη γερμανική πρωτεύουσα απέβλεπε έτσι καταρχάς στην αποκατάσταση της χαμένης ελληνικής αξιοπιστίας. Τα κυριότερα εφόδια του γι αυτό: Καλό πρόγραμμα, σοβαρότητα λόγου, ικανότητα διαχείρισης, συσσωρευμένη κυβερνητική πείρα. Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τα άκουσε όλα αυτά με προσοχή και τον ενθάρρυνε, δύσκολο όμως να μπεις στο μυαλό της. Ανάλογη ενθάρρυνση αναμένεται να του δώσει και ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο θα συναντηθεί το μεσημέρι της Τρίτης – όμως ούτε και από αυτόν μπορεί να είναι κανείς ποτέ σίγουρος, ότι εννοεί πραγματικά αυτά που λέει.
«Η δυσπιστία τρώει την ψυχή»: Η παράφραση του τίτλου της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (το γνήσιο της όνομα, σε σπασμένα γερμανικά: «Angst essen Seele auf» – «Ο φόβος τρώει την ψυχή») αποτυπώνει όντως σωστά, σύμφωνα με γερμανό ραδιοσχολιαστή, τα «στραπατσαρισμένα» συναισθήματα των γερμανών πολιτικών έναντι των ελλήνων συναδέλφων τους. Από τους τελευταίους δεν εξαιρούνται εκείνοι της Νέας Δημοκρατίας. «Εάν κοιτάξουμε πίσω τα τελευταία επτά χρόνια, θα διαπιστώσουμε ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δε στήριξε πιστά τις μεταρρυθμίσεις» δηλώνει ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών στην αρμόδια για το ελληνικό πρόγραμμα Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής Έκχαρτ Ρέμπεργκ – ο οποίος μάλιστα – ειρήσθω εν παρόδω – δίνει εύσημα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον συγκριτικά μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό της ζήλο. Αλλά και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν χαρίζονται στον κ.Μητσοτάκη. «Νέα αρχή με παλιούς γνωστούς» ήταν ο τίτλος άρθρου στην «Süddeutsche Zeitung», στο οποίο υπενθυμίζεται, ότι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει χρηματίσει ως υπουργός σε προηγούμενη κυβέρνηση Συντηρητικών-Σοσιαλδημοκρατών υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Με φόντο τις όλο και πιο ευνοϊκές για αυτόν δημοσκοπήσεις, ο κ.Μητσοτάκης ήρθε στο Βερολίνο με τον αέρα του νικητή των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα – όποτε και να γίνουν αυτές. Από αυτή την άποψη, η επίσκεψη του λειτούργησε και ως ένα είδος πρόωρης επίδοσης διαπιστευτηρίων για τον ρόλο του ως μελλοντικού πρωθυπουργού. «Ήρθε για να εξηγήσει το (κυβερνητικό) πρόγραμμά του» έγραψε χαρακτηριστικά η «SZ». Το ότι οι τυχόν νέες εκλογές αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους γερμανούς ιθύνοντες, επειδή, κατά τη γνώμη τους, θα προκαλούσαν παραλυσία στην οικονομική ζωή της χώρας, δεν έδειχνε να τον πτοεί. «Οι εκλογές δεν είναι γι αυτόν το πρόβλημα, αλλά η λύση του προβλήματος» έλεγε η ίδια πηγή. Το τρενάρισμα τους επιδεινώνει την ήδη καταστροφική κατάσταση της οικονομίας, η άμεση διεξαγωγή τους, αντίθετα, θα έφερνε τη λύτρωση. Κι αυτό θα είναι προς όφελος και των ετέρων.
Παράλληλα διαμήνυσε από τη γερμανική πρωτεύουσα, ότι χοντραίνει το παιχνίδι του με τον κ.Τσίπρα. Ο τελευταίος δεν πρέπει πλέον να υπολογίζει στην παραμικρή βοήθειά του στην κόντρα του με τους δανειστές. Η Νέα Δημοκρατία, τονίζει η πηγή, δεν θα ψηφίσει κανένα δημοσιονομικό μέτρο, ενώ ταυτόχρονα θα εντείνει την αντιπολίτευσή της στο προσφυγικό.
O κ.Μητσοτάκης μετατρέπει έτσι το powerplay, το παιχνίδι πυγμής, που παίζει από καιρό κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σε «totalen Krieg», «απόλυτο πόλεμο» – στην πολιτική του βέβαια εκδοχή. Ωμή και άχαρη για άλλους τακτική, που ο ίδιος όμως θεωρεί προφανώς απαραίτητη για τη «σωτηρία της χώρας.