Ad hoc προσλήψεις στο Δημόσιο καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία

Τις σφοδρές επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται σειρά διατάξεων που έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Τις σφοδρές επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται σειρά διατάξεων που έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».
Πριν από λίγο, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κατήγγειλε ότι τις διατάξεις του νομοσχεδίου συνέχει «η ιερά αρχή του ρουσφετιού» και πως «μια πολιτική συνοχή υπάρχει: ότι δηλαδή η κυβέρνηση βγάζει με την πανσπερμία διατάξεων διάφορες υποχρεώσεις σε διάφορους φορείς, ενδεχομένως σε πρόσωπα».
Ο κ. Βορίδης κατήγγειλε το άρθρο με το οποίο νομιμοποιούνται οι δαπάνες των ΟΤΑ για την καθαριότητα. Όπως ειδικότερα είπε, ενώ αποφάσισε η κυβέρνηση να κάνει συμβάσεις καθαριότητας για τα δημόσια κτήρια και προχώρησε σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όταν αυτές έληξαν παρατάθηκε η διάρκειά τους αρχικά μέχρι 31.12.2016. Στη συνέχεια η κυβέρνηση παρέτεινε εκ νέου τις συμβάσεις αυτές – συμβάσεις των ΟΤΑ ουσιαστικά – μέχρι τις 31.12.2017. «Η ΝΔ είχε από τότε υπογραμμίσει, ότι αυτή είναι μια κακή πρακτική και πολιτικά, και διότι αν αναγνωρίσει κάποιος ότι υπάρχουν μόνιμες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν για την καθαριότητα, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει μια κανονική διαδικασία προσλήψεων τέτοιου προσωπικού», είπε ο εισηγητής της ΝΔ. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχουν διαγωνισμοί ΑΣΕΠ που έχουν γίνει και περιμένει κόσμος να προσληφθεί με αυτές τις διαδικασίες – και αυτές οι διαδικασίες δεν ακολουθούνται. «Έχουμε μια κακή πρακτική που προσβάλλει συμπολίτες μας, που προσβάλλει ανθρώπους που έχουν πετύχει και θέλουν να προσληφθούν, μια πρακτική ad hoc προσλήψεων, καταδικαστέα από όλους», είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι «και οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν επισημάνει ότι η πρακτική αυτή προσκρούει στο άρθρο 108 του συντάγματος. Και έτσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο λέει ουσιαστικά, ότι απαγορεύεται στους ΟΤΑ να πληρώσουν τις δαπάνες αυτές, διότι θεωρεί μη νόμιμες αυτές τις διαδικασίες». Είπε επίσης ότι ζητείται η ψήφος του νομοθετικού Σώματος και για παρούσες και για μελλοντικές δαπάνες.

Ο κ. Βορίδης επέκρινε και άρθρο του νομοσχεδίου για τη στελέχωση της γενικής γραμματείας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Ανέφερε ειδικότερα, ότι ενώ προβλέπεται η συγκεκριμένη γραμματεία να στελεχώνεται από μονίμους υπαλλήλους, η κυβέρνηση φέρνει διάταξη που προβλέπει ότι εκτός από μονίμους υπαλλήλους, θα μπορούν να μετατάσσονται στην υπηρεσία αυτή και υπάλληλοι αορίστου χρόνου. «Γιατί; Διότι ήδη έχουν αποσπαστεί 45 τέτοιοι υπάλληλοι. Δηλαδή, και 20 υπερβαίνοντες το οργανόγραμμα. Δηλαδή δεν έφτασε και η απόσπαση, διότι ο κ. Φλαμπουράρης αποφάσισε να κάνει αυτό με το kathimerinotita.gr – μια πλατφόρμα που μπαίνουν οι πολίτες να πουν το πόνο τους, και δεν έχει προβλεφθεί κανένα κριτήριο, καμία ποσοτικοποίηση, ο καθένας μπαίνει μέσα, γράφει ότι θέλει και εν συνεχεία ως πολιτικό γραφείο, γίνεται ένα είδος διεκπεραιώσεως των αιτημάτων», είπε ο κ. Βορίδης.
Ο εισηγητής της ΝΔ κατήγγειλε και άρθρο του νομοσχεδίου με το οποίο τίθεται ως νέο χρονικό όριο η 31.12.2017 για τη σύναψη συμβάσεων στις δομές προσφύγων και μεταναστών εκτός των τυπικών διαδικασιών. «Κάνατε μια ρύθμιση πέρυσι, η οποία αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονταν διάφορες συμβάσεις για δομές προσφύγων και μεταναστών. Αυτές τις συμβάσεις είπατε τότε, ότι εξαιτίας των όλως εκτάκτων αναγκών, πρέπει να τις εξαιρέσετε από οποιαδήποτε διαδικασία τυπική, από οποιαδήποτε διαδικασία που προβλέπεται για συμβάσεις του δημοσίου. Η Βουλή συναίνεσε τότε και σας έδωσε χρονικό περιθώριο μέχρι 31.12.2016. Και έρχεστε και το ζητάτε εκ νέου μέχρι 31.12.2017. Τι το έκτακτο υπάρχει τώρα, και 2,5 χρόνια μετά πρέπει να είμαστε σε καθεστώς έκτακτης παράτασης, αν και έχουμε εργαζόμενους που εξαφανίζονται, έχουμε ποσά που είναι πλημμελής η διαχείρισή τους, έχουμε μη ύπαρξη λογοδοσίας;» ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.