Αύξηση 0,3% σε ετήσια βάση παρουσίασε το τέταρτο τρίμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για τη συγκεκριμένη περίοδο. Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2016, η οικονομία το τέταρτο τρίμηνο κατέγραψε υποχώρηση σε ποσοστό 0,4% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για την πρώτη εκτίμηση η οποία πιθανότατα θα αναθεωρηθεί όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν, στις 6/03/2017, τα προσωρινά στοιχεία με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε, σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Συνολικά με βάση τα στοιχεία για το σύνολο της χρονιάς η οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ ευθυγραμμιζόμενη με τις νεώτερες εκτιμήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των δανειστών. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της έκθεσης για το «άρθρο 4»είχε βάλει τον πήχη για την ανάπτυξη στο 0,4% του ΑΕΠ ενώ προηγουμένως εκτιμούσε ότι η περυσινή χρονιά θα κλείσει με ύφεση.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές Δευτέρα για ανάπτυξη ύψους 0,3% του ΑΕΠ της ελληνική οικονομία το 2016, εκανε λόγο η Κομισιόν σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της. Η εικόνα που έδωσε είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της, οπότε για το 2016 προέβλεπε ύφεση 0,3% του ΑΕΠ.

Η απόσταση που μας χωρίζει όμως από τα επίπεδα ΑΕΠ το 2008 είναι μεγάλη. Τότε, το ΑΕΠ της χώρας ήταν 249 δισ. ευρώ. Σήμερα, με τους ανέργους να υπερβαίνουν τα 1,1 εκατ. ευρώ (23% το επίσημο ποσοστό σύμφωνα με τα στοιχεία Νοεμβρίου με επιμέρους 45,7% ανεργία στους νέους) και την οικονομία να πιέζεται δραματικά υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και της αβεβαιότητας, τα πρώτα απτά δείγματα ανάπτυξης έρχονται με το ΑΕΠ στην περιοχή των 185δισ. ευρώ.

Η ανάπτυξη, κρίνεται εύθραυστη από αναλυτές, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι και το 2014, είχε καταγραφεί ένα διάλειμμα ανάκαμψης με ρυθμό 0,4%, για να ακολουθήσει εκ νέου ύφεση το 2015.