Βερολίνο, Ανταπόκριση
Ασυνήθιστα μέτρα περιφρούρησης σήμερα τη Δευτέρα το απόγευμα στο αρχηγείο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο: Έξω από την αίθουσα, όπου γινόταν η ενημέρωση των ελλήνων δημοσιογράφων για τις συνομιλίες της Άνγκελα Μερκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε τοποθετηθεί μια «φρουρός» του φιλοξενούντος κόμματος. «Μου είπαν να προσέχω, να μην έλθουν σε επαφή οι έλληνες με τους γερμανούς δημοσιογράφους» εξήγησε η ίδια αναφερόμενη στους συντάκτες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που παρακολουθούσαν την ίδια ώρα σε παράπλευρη αίθουσα συνέντευξη του γενικού γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ. «Γιατί αυτό;» – η ίδια δεν ήξερε να το εξηγήσει.
Η εξήγηση ήρθε λίγο αργότερα από μια συνάδελφό της, που είχε αναλάβει τον αντίστροφο ρόλο – την «περιφρούρηση» των γερμανών δημοσιογράφων από την ελληνική αντιπροσωπεία. «Κάθε φορά που περνάει ο Μητσοτάκης από εδώ, τρέχουν από πίσω του οι κάμερες που ήρθαν για τον Τάουμπερ» είπε. «Αυτό μας χαλάει τη διοργάνωση». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν μεν μέχρι πρότινος ένας nobody, ένα άγνωστο πρόσωπο στη γερμανική δημοσιότητα, ο θόρυβος που γίνεται όμως πάλι για το grexit, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς και η εκτίμηση, ότι θα είναι σύντομα ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία, τον έκαναν ξαφνικά περιζήτητο στα μέσα ενημέρωσης – όπως αυτό φαίνεται από μακροσκελές άρθρο γι αυτόν στο σημερινό φύλο της συντηρητικής «Die Welt».
Ο κ.Μητσοτάκης δεν φαινόταν να ενοχλείται από την αναπάντεχη προσοχή. Το αντίθετο μάλιστα, έδειχνε να την απολαμβάνει δεόντως. Στην καλή του διάθεση συνέβαλε όμως πριν από όλα η συζήτηση του με την κ.Μέρκελ, η οποία, όπως έλεγε πηγή της Νέας Δημοκρατίας, ήταν εξαιρετική. Επρόκειτο για συνάντηση μεταξύ «παλιόφιλων», πρόσθεσε, οι δυο τους γνωρίζονται πλέον από καιρό και έχουν κατά διαστήματα άμεση επικοινωνία. Και η συζήτησή τους, που ήταν όπως πάντα «ουσιαστική και ποιοτική» περιέλαβε όλα τα τρέχοντα καυτά θέματα – από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την υπέρβαση της κρίσης, έως την αξιολόγηση, το προσφυγικό και το ελληνοτουρκικό. Άγνωστο έμεινε πάντως, το πώς κοίταζε η κ.Μέρκελ τον κ.Μητσοτάκη, όταν εκείνος, όπως ειπώθηκε, της εξέπεμπε το μήνυμα: «Εμπιστευθείτε εμένα, γιατί μπορώ, ενώ ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί».
Ο τίτλος της επίσκεψης θα μπορούσε λοιπόν να είναι: «Εύκολες συνομιλίες σε δύσκολο περιβάλλον». Στην πραγματικότητα βέβαια ήταν πολύ δύσκολες, επειδή η καγκελάριος έχει έμφυτα, ή τουλάχιστον λόγω πείρας, μεγάλη δυσπιστία έναντι όλων των ελλήνων πολιτικών – αριστερών και δεξιών.
Η δυσκολία φαίνεται καταρχάς από την αλόγιστη χρήση του όρου grexit στις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου – προτού ακόμα ανάψει για τα καλά ο προεκλογικός αγώνας – που επιβαρύνει αυτόματα τις ελληνογερμανικές επαφές. Και ύστερα από τη μεγάλη διέγερση που προκαλεί ο όρος αυτός στα μέσα ενημέρωσης– με μοιραία κατάληξη, οι σελίδες και οι εκπομπές τους να γεμίζουν πάλι με τις πιο δραματικές αναλύσεις και προβλέψεις για την μελλοντική πορεία του ελληνικού ζητήματος.
Η ίδια διέγερση παρατηρείται και στην κυβερνητική συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, που γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Το grexit και οι επιπτώσεις του καταλαμβάνουν πάλι σημαντικό μέρος τους, ενώ παράλληλα ανεβαίνουν και οι τόνοι μεταξύ των κυβερνητικών εκπροσώπων και των κριτικά σκεπτόμενων δημοσιογράφων. Παράδειγμα από τη σημερινή συνεδρία: «Θα ήθελα να ξέρω, ποια είναι η στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο ελληνικό θέμα, τη στιγμή που ο υπουργός εξωτερικών ασκεί συνεχώς κριτική στον κ.Σόιμπλε για την σκληρή γραμμή του. Έχει ο κ.Σόιμπλε, ο οποίος παίζει συνεχώς με τη δυνατότητα του grexit τη στήριξη της καγκελάριου, ή την έχει ο υπουργός εξωτερικών, ο οποίος είναι εναντίον αυτού του παιχνιδιού» ρώτησε γερμανός δημοσιογράφος τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Σάιμπερτ. «Είναι ο κ.Σόιμπλε πυρομανής, όπως τον αποκάλεσε τις προάλλες ο κ.Τσίπρας;» πρόσθεσε έλληνας συνάδελφος του.
Η απάντηση ήταν και στις δυο περιπτώσεις έμμεση. Όχι, το Βερολίνο εργάζεται για την επιτυχία του προγράμματος, όπως το έκανε και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων έξη ετών. Οι θεσμοί, το Eurogroup και η Ελλάδα βρίσκονται τώρα σε μια διαδικασία συγκεκριμενοποίησης του προγράμματος, που, «ας ελπίσουμε», θα ευοδωθεί με επιτυχία.
Πιο άμεση ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ. «Θέλουμε να διατηρήσουμε εξολοκλήρου την ευρωζώνη και δη με την παρουσία της Ελλάδας, και θα υποστηρίξουμε τα πάντα που βοηθούν τη χώρα» είπε. Οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και της Αθήνας, πρόσθεσε, δικαιολογούν την ελπίδα για μια συμφωνία.
«Είναι οι φωνές της Μέρκελ και του Γκάμπριελ (σ.σ.: του υπουργού εξωτερικών), όχι εκείνη του Σόιμπλε» σχολίαζε γερμανός διπλωμάτης. «Γι αυτό και δεν περιέχουν τη λέξη grexit, αλλά αντίθετα στρέφονται εναντίον της. Κι αυτή η αντίθεση θα οξύνεται όσο προχωρά ο προεκλογικός αγώνας».