SOS για τη ρύπανση ποταμών, λιμνών και υγροτόπων

Σε ρύπανση άνω του 50% των υδάτων των ποταμών, λιμνών και υγροτόπων με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία και στην οικολογική ισορροπία έχει οδηγήσει η υπερεκμετάλλευση των επιφανειακών υδάτων.

Σε ρύπανση άνω του 50% των υδάτων των ποταμών, λιμνών και υγροτόπων με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία και στην οικολογική ισορροπία έχει οδηγήσει η υπερεκμετάλλευση των επιφανειακών υδάτων.
Στη συνεχιζόμενη αυτή πρακτική τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην Ελλάδα η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντικές ελλείψεις στην κατάρτιση ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων και στην υλοποίηση των μέτρων που περιέχονται σε αυτά, αναφέρεται επικαλούμενος επιστημονικά στοιχεία ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Χρυσόγονος επισήμανε στην ερώτησή του ότι οι μνημονικές πολιτικές έχουν οδηγήσει μεταξύ άλλων και σε αισθητή μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για την περιβαλλοντική προστασία με αποτέλεσμα η ελληνική Διοίκηση να αδυνατεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά των επιφανειακών υδάτων. Ερωτά συνεπώς την Επιτροπή, με ποια μέτρα φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει αυτές τις ελλείψεις, αλλά και αν προβλέπεται η παροχή κονδυλίων προς κράτη-μέλη για την ενίσχυση της προστασίας των επιφανειακών υδάτων.
Παράλληλα επισημαίνει τις αδυναμίες που εντοπίζονται και στην αναβάθμιση και αποκατάσταση των συστημάτων επιφανειακών και υπογείων υδάτων, καθώς και στη συστηματική αρχειοθέτηση, αλλά και στην ακρίβεια και αξιοπιστία των μετρήσεων της οικολογικής ποιότητας των επιφανειακών και υπογείων υδάτων.
Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή
1) Ποια μέτρα προτίθεται να εφαρμόσει, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανωτέρω ελλείψεις;
2) Προβλέπεται η παροχή ενωσιακών κονδυλίων για την ενίσχυση των προσπαθειών των κρατών-μελών προς διόρθωση αυτών των ελλείψεων;
3) Πώς ακριβώς προτίθεται να διασφαλίσει την ορθότητα των στοιχείων μέτρησης της οικολογικής ποιότητας των υδάτων;

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.