Μετά τη σταδιακή βελτίωση του 2ου εξαμήνου του 2016, η οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει εκ νέου σε μια τελματώδη κατάσταση, καθώς εντείνονται οι πιέσεις των δανειστών για πρόσθετα μέτρα, και λόγω της εν γένει διαφαινόμενης δυστοκίας της ελληνικής κυβέρνησης στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο.
«Ζητούμενο παραμένει η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλά η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος προσαρμογής. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην όλη διαδικασία μπορεί να πυροδοτήσει ένα «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».
Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις αυξάνουν την αβεβαιότητα όπως καταγράφεται στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο του 2017 και η αγορά δείχνει να τηρεί στάση αναμονής, ενώ διαμορφώνονται μικτές τάσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
Στις τάσεις αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο για 5ο συνεχόμενο μήνα, η άνοδος των τουριστικών αφίξεων στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 που καταδεικνύει διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, η υποχώρηση της ανεργίας στο 23% τον Νοέμβριο του 2016 από 24,5% τον Νοέμβριο του 2015.
Από την άλλη πλευρά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιανουάριο, η ανοδική πορεία των εξαγωγών αγαθών εξαιρουμένων των καυσίμων ανακόπηκε τον Δεκέμβριο του 2016, όπως και η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής ενώ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων φαίνεται ότι εξακολουθούν να συμβάλλουν στην επιδείνωση των εισπράξεων από υπηρεσίες, και η άνοδος των τουριστικών αφίξεων δεν συνοδεύεται από ενίσχυση των εσόδων από τουρισμό.
Τέλος, παρά την υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία παρουσιάζει αυξητική τάση από τον Μάιο του 2016, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν αυξημένος κατά +52 χιλ. περίπου σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015.