Παρά τον θετικό τόνο στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ το βράδυ της Παρασκευής περί προόδου και επιστροφής των δανειστών την επόμενη εβδομάδα -χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ακριβής ημερομηνία-, η αίσθηση που δημιουργήθηκε στην Αθήνα από την συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών ήταν διαφορετική.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι ναι μεν υπήρξε πρόοδος, αλλά «όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνέχεις της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Τύπο του Σαββάτου, η κοινή πρόταση που παρουσίασαν οι δανειστές στο οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει την προληπτική θεσμοθέτηση μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ με πρόβλεψη εφαρμογής μετά το 2018, αν δεν πιαστούν οι στόχοι. Το πακέτο περιλαμβάνει, κατά πληροφορίες, το αφορολόγητο όριο και τις φοροαπαλλαγές
Οι δανειστές προσέφεραν και ένα «αντίδωρο», που περιλαμβάνει αναπτυξιακές κινήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα.
Δύσκολο το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου
Αυτό πάντως που έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι ότι και το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χάνεται, με όποιες επιπλοκές μπορεί να φέρει η εξελίξη αυτή λόγω των ολλανδικών εκλογών, αλλά και την γερμανική προεκλογική μάχη, στην οποία το ελληνικό ζήτημα κατέχει ήδη κυρίαρχη θέση.
Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη Σόιμπλε στο Der Spiegel, στην οποία επιτίθεται κατά του Μάρτιν Σούλτ λέγοντας ότι «για να φτάσουμε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ανάληψης ευθύνης (αναφορικά με τα χρέη των χωρών-μελών) θα πρέπει να περιορίσουμε το ρίσκο, ο κ. Σουλτς όμως ζητά ευρωομόλογο και μεγαλοθυμία απέναντι στους Έλληνες. Εάν προχωρήσουμε σε κούρεμα χρέους, δεν αλλάζουμε κάτι στη χώρα».
Όταν ο δημοσιογράφος του επισήμανε ότι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών έχει στο πλευρό του το ΔΝΤ ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Όχι, ο κ. Σουλτς θέλει να επιβληθούν λιγότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, το ΔΝΤ όμως ζητά περισσότερες. Αλλά όταν προκύπτει η εντύπωση ότι υπογράφουμε μια συνθήκη, αλλά πρόκειται μόνο για ένα κομμάτι χαρτί, που σε περίπτωση ανάγκης δεν μπορούμε εφαρμόσουμε, τότε αυτό είναι η καλύτερη τροφή για τους ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία».
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας συνάντησης στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα μεταξύ Τσακαλώτου, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Κερέ με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα. Ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το ΑΠΕ, δεν επιβεβαίωσαν τη συνάντηση.