Απέρριψε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας την πρόταση της προέδρου του ΠαΣοΚ Φώφης Γεννηματά για σύσταση διακομματικής επιτροπής η οποία θα αναζητούσε σε συναινετική βάση ένα νομοθετικό πλαίσιο διάσωσης των επιχειρήσεων ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεωκοπίας.
Μιλώντας στην Βουλή κατά την «ώρα του Πρωθυπουργού» και απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο κ. Τσίπρας επέρριψε την ευθύνη στον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν αποδέχθηκε την πρότασή του για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την ενδιάμεση χρηματοδότηση επιχειρήσεων ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και ο ΔΟΛ, προκειμένου να παραμείνουν εν ζωή μέχρι την εξεύρεσης της όποιας επενδυτικής λύσης.
«Ο κ. Μητσοτάκης με κατήγγειλε και είπε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε δημόσιο χρήμα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η κυρία Γεννηματά δεν τοποθετήθηκε καν επ’ αυτής της πρωτοβουλίας. «Εσείς είσασταν ο μόνος», είπε στον κ. Θεοδωράκη, ενώ απέρριψε την πρόταση της προέδρου του ΠαΣοΚ επικαλούμενος το …ανέκδοτο με τον Βαμβακούλα «να φτιάξουμε μια τριμελή επιτροπή από 5-6 άτομα».
«Όχι» στην διακομματική επιτροπή
«Τι να την κάνουμε την επιτροπή την διακομματική;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι «ο χρόνος κύλησε», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια απόφαση της Δικαιοσύνης αμετάκλητη και τώρα θα κληθεί η Βουλή να πάει κόντρα στην Δικαιοσύνη;», είπε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποια αμετάκλητη απόφαση αναφέρεται, καθώς η εκδίκαση του αιτήματος των τραπεζών για προστασία τους έναντι των πιστωτών του ΔΟΛ (μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοί του) έχει οριστεί για την 3η Μαρτίου 2017, ενώ και η αίτηση αναστολής της απόφασης που έλαβε το δικαστήριο προ ημερών σχετικά με το αίτημα που υπέβαλλαν οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ προκειμένου έως τότε να υπάρξει μια ροή χρηματοδότησης από τα έσοδα των κυκλοφοριών ώστε να παραμείνουν εν ζωή, κάτι που ο αρμόδιος δικαστής απέρριψε, δεν είχε κριθεί ακόμα, τουλάχιστον όσο ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο βήμα της Ολομέλειας. «Δυστυχώς εδώ δεν υπάρχουν μόνο οι τεράστιες ευθύνες του ιδιοκτήτη αλλά και του πολιτικού συστήματος που χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Τσίπρας πετώντας το «μπαλάκι» των ευθυνών στα άλλα κόμματα, ενώ αρκέστηκε να δηλώσει ότι η δραματική κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ οι οποίοι παραμένουν επί επτάμηνο απλήρωτοι με το σύνολο των δικαιωμάτων τους να βρίσκονται στον «αέρα» (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις), είναι «μια στενάχωρη υπόθεση».
Η μάχη κατά της διαφθοράς
Κατά τα λοιπά, τόνισε ότι«πολιτικός στόχος μακροπρόθεσμος είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς», παρά το «πολιτικό κόστος που αναλαμβάνουμε αφού τα ισχυρά συμφέροντα που έμαθαν να πορεύονται και να κερδίζουν αντιστέκονται και εξαπολύουν λυσσαλέα επίθεση», όπως είπε, σημειώνοντας, πάντως, ότι «θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν». Πρόσθεσε δε ότι «έχει σπάσει η ομερτά των κυκλωμάτων της διαφθοράς και η κυβέρνηση δεν φοβάται να συγκρουστεί, ενώ η Δικαιοσύνη έχει αφεθεί να λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις», ενώ χαρακτήρισε ατεκμηρίωτη την διόγκωση της διαφθοράς, την οποία επικαλέστηκε με στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας ο κ. Θεοδωράκης.
Δίνοντας το στίγμα της δουλειάς που έχει γίνει εκ μέρους της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε:
1. Στην πρόοδο που έχει γίνει με τις λίστες φοροφυγάδων (Μπόργιανς, Λαγκάρντ, off-shore κλπ.) για τις οποίες είπε ότι έχουν βεβαιωθεί ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ. Όπως είπε μάλιστα η είσπραξη προχωρά με γοργούς ρυθμούς και έχουν σχηματιστεί 1.000 δικογραφίες για την λίστα Μπόργιανς, ενώ ολοκληρώθηκε η κοπιώδης προσπάθεια με την ενοποίηση όλων των λιστών μεγαλοκαταθετώνπου αριθμεί 1.270.000 ΑΦΜ και θα ελεγχθεί εξονυχιστικά.
2. Στα Ισχυρά πλήγματα στα κυκλώματα λαθρεμπόρων καπνικών και καυσίμων.
3. Στο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.
4. Στο νόμο για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων.
5. Στο τέλος που μπήκε στο όργιο σπατάλης στις δημόσιες συμβάσεις και τα έργα, το οποίο οδήγησε στην εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις «υποθέσεις μεγάλης διαφθοράς και φοροδιαφυγής που εμπλεκόμενοι βρισκόντουσαν στα έδρανα της κυβέρνησης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κάνοντας λόγο για «πάρτι διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος» και «δυσώδη κατάσταση κατά την οποία κάποιοι πλούτισαν τη στιγμή που οι τότε κυβερνήσεις διέλυαν τις δομές της δημόσιας υγείας». Χαρακτήρισε μάλιστα το ΚΕΕΛΠΝΟ «άνδρο μαύρου χρήματος, ρουσφετολογικών προσλήψεων και αδιαφάνειας», το οποίο άφησε «ένα ασύλληπτο χρέος 185 εκ. ευρώ» και δήλωσε ότι «οι εμπλεκόμενοι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».
Αναφέρθηκε, εξάλλου, και στην υπόθεση της NOVARTIS, κάνοντας λόγο για «αδιαφανή τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων που βασίστηκε σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα», δηλώνοντας ότι και αυτά «παίρνουν το δρόμο τους για τον εισαγγελέα». Μάλιστα αναφέρθηκε στα δελτία τιμών φαρμάκων της περιόδου και τις διατάξεις πουπροστέθηκαν, όπως είπε, και οδήγησαν στην αύξηση φαρμάκων και της NOVARTIS και άλλων εταιρειών, παρά την αντίθετη άποψη του ΕΟΦ. Σε αυτά, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «συνδέονται και άτομα που συμμετείχαν σε επιτροπές, καθηγητές, πολιτικά στελέχη που τιμολογούσαν». Επίσης, έκανε λόγο σε «μηχανισμό εξαγοράς και προβολής συγκεκριμένων προσώπων μέσα από συγκεκριμένα Μέσα», ενώ υπογράμμισε ότι «η διαδικασία απόδοσης ευθυνών αναμένουμε να επιταχυνθεί από την Δικαιοσύνη». Διερωτήθηκε δε «για ποιον ακριβώς λόγο κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς εκείνης της περιόδου δεν λέει κάτι» και «γιατί δεν ζητούν με μια δήλωσή τους να χυθεί άπλετο φως». «Εδώ έχουμε ένα πέπλο σιωπής που με βάζει σε σκέψεις», σημείωσε.
Θεοδωράκης: Το κλείσιμο των εφημερίδων δεν είναι λύση
«Έχετε την δική σας πραγματικότητα», ανέφερε από την πλευρά του επικεφαλής του Ποταμιού, λέγοντας ότι όσα είχε εξαγγείλει από τον Ιανουάριο του 2015 για πάταξη της διαφθοράς δεν υλοποιήθηκαν. Ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν προχωράει η υπόθεση της Siemens. Αναφερθείς δε στον έλεγχο των «πόθεν έσχες» διατύπωσε υπαινιγμού για τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο κάνοντας λόγο για σκάφη και ταξίδια στα σαλέ της Αυστρίας. «Η δήλωση («πόθεν έσχες») του κ. Καμμένου, του υπουργού σας και οιωνεί αντιπροέδρου της κυβέρνησης, είναι μια δήλωση που τιμά την διακυβέρνησή σας;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τα ΜΜΕ ο κ. Θοωδράκης ζήτησε «να τιμωρήσουμε αυτούς που πήραν τα θαλασσοδάνεια», ωστόσο του υπενθύμισε ότι «σας προτείναμε να βρούμε λύση για τα ΜΜΕ όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». «Αυτοί πρέπει να πληρώσουν αλλά πρέπει να σώσουμε τα έντυπα. Μπορούμε να το κάνουμε; Αρκεί να πειστείτε ότι πρέπει να σώσουμε τις ανεξάρτητες εφημερίδες», του επισήμανε, προσθέτοντας: «Το κλείσιμο των εφημερίδων δεν είναι λύση. Το δόγμα δεν μπορεί να είναι ή κλειστές εφημερίδες ή μαζί μας».
Για Siemens
Απαντώντας στον κ. Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι στην υπόθεση της Siemens «υπάρχει ένα αόρατο χέρι που παρεμβαίνει ώστε να κωλυσιεργεί μια δίκη που την περιμένουμε πολλά χρόνια». «Ξαφνικά δεν είχαν δυνατότητα να μπορέσουν να μεταφράσουν», είπε, κάνοντας, ωστόσο, γνωστό ότι η δίκη ξεκινάει στις 24 Φεβρουαρίου. «Στους κατηγορούμενους θα κάτσουν 67 στελέχη. Δεν θα κάτσει ο Χριστοφοράκος. Διότι κάποιες κυβερνήσεις, που ήταν φίλος κολλητός, είχαν φροντίσει να φύγουν από τη χώρα», είπε, «όπως και ο Καραβέλας επί υπουργίας της Ντόρας Μπακογιάννη».
Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος έχει θέσει το θέμα της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου στην καγκελάριο Μέρκελ«για να μας πει τι γνωρίζει για χρηματισμό πολιτικών και κομμάτων». Ενώ διερωτήθηκε αν ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος θα συναντήσει την κυρία Μέρκελ «θα της ζητήσει να εκδοθεί στην Ελλάδα».