Ο Τσίπρας και η «ταφόπλακα» στον ΔΟΛ

Η αναφορά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο θέμα του ΔΟΛ από το βήμα της Βουλής δεν άφησε περιθώρια

Η αναφορά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο θέμα του ΔΟΛ από το βήμα της Βουλής δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών. Ουσιαστικά έμοιαζε ωσάν να έριξε την «ταφόπλακα» στην αγωνία 550 εργαζομένων και των οικογενειών τους για την εξεύρεση μιας ενδιάμεσης λύσης χρηματοδοτικής ροής για την επιβίωση των εντύπων και των ιδίων, έως ότου βρεθεί, αν βρεθεί, η όποια επενδυτική λύση. Αυτό που λένε κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι «επικράτησε η σκληρή γραμμή Παππά». Ο ίδιος άλλωστε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Ν. Παππάς είχε φροντίσει από την προηγούμενη ημέρα, να στείλει το «μήνυμα» αναφερθείς σε όσους πιέζουν την κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε οι τράπεζες να συνεχίσουν να δανειοδοτούν. «Με τον τρόπο αυτό» είπε «θα δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου ο ιδιοκτήτης Μέσων Ενημέρωσης θα έχει «το απόλυτο κίνητρο», για να τα χρεοκοπεί»….
***
Όμως ουδείς ομιλεί περί δανειοδότησης του ΔΟΛ! Το μόνο θέμα που ετέθη από τους εργαζομένους -και επισήμως στις συναντήσεις τους με τα κόμματα και με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση– ήταν να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση για μια ενδιάμεση χρηματοδότηση από τα έσοδα των κυκλοφοριών ώστε να στηριχθεί η έκδοσή τους και να λάβουν έστω κάποια ελάχιστα χρήματα οι εργαζόμενοι που είναι επτά μήνες απλήρωτοι. Άλλωστε αυτό το αίτημα είναι που αρνήθηκε το Δικαστήριο και οδήγησε στην αναστολή των εκδόσεων των εφημερίδων.
***
Και όμως, σας πληροφορώ ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που είχε συνταχθεί με αυτή την λύση και την είχε εξαγγείλει επισήμως από του βήματος της Βουλής. Δυστυχώς, η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη δεν συντάχθηκε με αυτήν, αν και εκ των υστέρων παράγοντες του κόμματος εκτιμούσαν ότι μια διακομματική προσπάθεια εξεύρεσης νομοθετικής φόρμουλας θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή ώστε να αποφευχθεί το μοιραίο. Πιο ξεκάθαρο εξ αρχής το Ποτάμι συντάχθηκε με την εξαγγελία Τσίπρα ενώ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πορεία συμφώνησε και μάλιστα ενώπιον του αδιεξόδου πρότεινε την σύσταση της διακομματικής επιτροπής που θα επεξεργαζόταν το θέμα, κάτι που απέρριψε ο κ. Τσίπρας.
***
Αρμόδιος ανώτατος κυβερνητικός παράγων (που βρίσκεται ίσως πιο κοντά από κάθε άλλον κοντά στον πρωθυπουργό),τον συνάντησα στους διαδρόμους της Βουλής) και εμφανίστηκε χαμογελώντας πρόθυμος να αναλάβει αυτός την πρωτοβουλία (όπως είπε), ενώ ενώπιον της διαμορφωθείσης κατάστασης (αναστολή εκδόσεων, αποχώρηση εργαζομένων κλπ.) μέχρι να εκδικαστεί το αίτημα των τραπεζών στις 3 Μαρτίου 2017 (η απόφαση θα εκδοθεί έναν μήνα αργότερα), δεν δίσταζε να με διαβεβαιώσει ότι «θα ζητήσουμε να εκδοθεί η απόφαση νωρίτερα». Εως τότε, βεβαίως, θα έχουν μείνει μόνον τα «κουφάρια» των ιστορικών τίτλων του ΔΟΛ, (και η «λεηλασία» των συντακτών του από κάθε λογής έντυπα, υπάρχοντα και νέα που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, εκμεταλλευόμενα την οικονομική εξουθένωση των συντακτών και των εργαζομένων στον ΔΟΛ). Αλλά ότι κι αν συμβεί ποτέ ξανά δεν θα αποκτήσουν το κύρος που είχαν όσο ήταν εν ζωή, όποιος και να είναι ο επενδυτής ή οι επενδυτές, αν υπάρξουν.
Οταν ο Μητσοτάκης συναντηθεί με την Μέρκελ

Το ερώτημα που έθεσα ευθέως στον Πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη ήταν ποιο θα είναι το θέμα της συνάντησης που θα έχει με την Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που θα έχουν την Δευτέρα μεσημέρι . Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να αποκαλύψει το παραμικρό έως ότου πραγματοποιηθεί αυτή συνάντηση και επέμεινε σ΄αυτό. Ωστόσο ήρθε ο Αλ. Τσίπρας που του ζήτησε να μεταβιβάσει ένα αίτημα προς τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ζήτησε λοιπόν από τον Πρόεδρο της ΝΔ να πει στην κυρία Μέρκελ να εκδώσει στην Αθήνα για να «δικαστεί σε μια δίκαιη δύση» τον κ. Χροστοφοράκο στην υπόθεση της Siemens. Του είπε μάλιστα ότι εάν το κάνει αυτό, τότε αποδεικνύει στην πράξη την εθνική συνεννόηση όσο αφορά την υπόθεση της καταπολέμησης της διαφθοράς. Δεν ξέρω τι θα μεταφέρει και τι όχι ο κ. Μητσοτάκης, αλλά εκείνο που αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας μου προξένησε εντύπωση. Είπε ότι το ζήτησε ο ίδιος, κάθε φορά που συναντάται με την κυρία Μέρκελ, πλην όμως, όπως αποδεικνύεται δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά του. Και αφού ο ίδιος δεν τα κατάφερε, το ζητεί να το πράξει ο κ. Μητσοτάκης.

Χουλιαράκης: Αν δεν κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση…
Εάν δεν υπάρξει γρήγορα συμφωνία με τους δανειστές, η αβεβαιότητα θα επανέλθει στην οικονομία και θα αρχίσει η συζήτηση περί τέταρτου μνημονίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο. Εκτίμησε μάλιστα πως δεν θα έχει κανένα νόημα να κλείσει μια καλή συμφωνία σε πέντε μήνες και ότι «είναι προτιμότερη μία έστω λίγο χειρότερη συμφωνία τώρα.» Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις από το ακροατήριο κατά την ομιλία του στο London School of Economics ο κ. Χουλιαράκης, όπως μετέδωσε ο «Σκάι», είπε ότι αν αφεθεί ο χρόνος να περάσει χωρίς συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και φτάσουμε στο Μάιο ή τον Ιούνιο, τότε η αβεβαιότητα θα επανέλθει, κάτι που είναι το χειρότερο σενάριο για μία χώρα σε οικονομική ανάκαμψη μετά από μια βαθιά ύφεση.

29 βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για το «Documento»
Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέθεσαν την Παρασκευή 29 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η ερώτηση αφορά στον έλεγχο της προέλευσης και στη νομιμότητα των κεφαλαίων της εκδοτικής εταιρείας «Documento».Οι δύο Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν, ανάμεσα στα άλλα εάν, πρώτον: Τα ποσά που έχουν κατατεθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα των μετόχων; Έχει ελεγχθεί η προέλευσή τους; Δεύτερον:. Η εν λόγω επιχείρηση έχει λάβει τραπεζικά δάνεια και, αν ναι, από ποιες τράπεζες και ποιο είναι το ύψος των δανείων και ο λόγος των δανεισμού με τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας; Να κατατεθούν οι σχετικές δανειακές συμβάσεις και τρίτον: Εάν υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο και έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος περιουσιακής κατάστασης στους μετόχους της εκδότριας εταιρίας και του εκδότη και, αν ναι, ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα;

Τέρενς, να… σοβαρευτείς

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, εξωκοινοβουλευτικός, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, καμάρωνε για το ποδοσφαιρικό πάθος του. Τόσο πολύ που είχε ως ringtone στο κινητό του τον ύμνο της αγαπημένης του ομάδας, την οποία παρακολουθεί ανελλιπώς στα γήπεδα. Με δυο λόγια ήθελε κανείς να επικοινωνήσει με τον υφυπουργό Εξωτερικών, τον έπαιρνε στο τηλέφωνο και άκουγε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό ύμνο. Αυτό το «πάθος» του το κράτησε όταν έγινε υφυπουργός Επικρατείας, για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, στο πλευρό του Αλέκου Φλαμπουράρη. Αλλά όταν έγινε υφυπουργός Εξωτερικών και τον πήρε ένα τηλέφωνο ο πολιτικά προϊστάμενός του Νίκος Κοτζιάς και άκουσε τον ύμνο τον φώναξε στο γραφείο του για να του επιδώσει… διάβημα: «Δεν μπορείς να είσαι υφυπουργός Εξωτερικών και να έχεις στο κινητό του αυτό το μασκαραλίκι», του είπε αν και του δήλωσε ότι ποδοσφαιρικώς βρίσκεται στην ίδια ομάδα. Του ζήτησε δηλαδή να σοβαρευτεί και να αφαιρέσει αυτό το ring tone, πράγμα που ο υφυπουργός το έκανε αμέσως.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.