Στον ΔΟΛ δεν χαρίστηκε κανείς. Εκδηλώθηκαν και εκδηλώνονται οι συνέπειες που έχει μια επιχείρηση με δυσανάλογα δάνεια σε σχέση με τα έσοδα και τη λειτουργική της κερδοφορία: Ο βασικός μέτοχος χάνει τον έλεγχο και δεσμεύεται η περιουσία του. Οι εργαζόμενοι εντός δύο μηνών που η εταιρεία με τη σημερινή της νομική μορφή θα εκμετρήσει το ζειν θα απωλέσουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις και θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων. Το προϊόν (έντυπα, sites και ραδιόφωνο) απαξιώνεται και η φήμη του έχει τρωθεί. Θα είναι πολύ δύσκολο, έστω και αν βρεθεί την τελευταία στιγμή λύση, να ξαναβρεί την αίγλη του παρελθόντος.
Πληρώσαμε και πληρώνουμε το κόστος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που λάβαμε για να καλύπτεται το κενό εσόδων και εξόδων που εμφάνιζε ο οργανισμός σε ετήσια βάση ακόμη και πριν την κρίση. Όπως έκανε άλλωστε και η χώρα που δανειζόταν υπέρμετρα για να καλύψει κάθε χρόνο μισθούς και συντάξεις και σήμερα διάγει μνημονιακές μέρες. Ευτυχώς για αυτήν δεν σκέφτηκε κάποιος να την κλείσει.
Ζητήσαμε μια ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι να εισέλθει ο οργανισμός σε καθεστώς ειδικής διαχείρησης. Όχι με φρέσκο χρήμα αλλά με τα έσοδα από τη λειτουργία του οργανισμού (πωλήσεις εντύπων, διαφημίσεις κ.λπ) και κυρίως των οφειλών που διατηρεί ο ΔΟΛ από το πρακτορείο Άργος. Οι τράπεζες αρνήθηκαν υποστηρίζοντας πως τα χρήματα αυτά είναι δεσμευμένα και κατευθύνονται για την εξυπηρέτηση των κόκκινων δανείων. Για το επίμαχο διάστημα οι λειτουργικές ανάγκες του ομίλου είναι περίπου 1,5 εκατ. ευρώ (ένας μισθός, χαρτί, εκτυπωτικά, δαπάνες κτιρίων κ.α).Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μεώσουν τα κόκκινα δάνεια στην τρόικα κατά 40% έως το 2019 και ισχύει το «μάζευε και ας είν΄και ρώγες».Στα 106 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων το 1,5 εκατ. ευρώ αποτελεί μια ανάκτηση της τάξης του 0,00141509433%. Σημαντικό ποσοστό ώστε να θυσιαστούν 500 εργαζόμενοι. Το εξοργιστικό είναι ότι το ποσό αυτό οι τράπεζες θα το έπαιρναν και με το παραπάνω όταν θα πωλούσαν το ενεργητικό του ΔΟΛ μέσα από τη διαδικασία ειδικής διαχείρισης με την προϋπόθεση το μαγαζί να ήταν σε λειτουργία. Ευελιξία καμία. Το 2011 – 2012σωστά η τότε κυβέρνηση προχώρησε στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με λεφτά των φορολογουμένων καθώς σε μια δυτική οικονομία οι τράπεζες είναι ο πυλώνας και δεν έπρεπε να καταρρεύσουν. Χρειάστηκαν 50 δισ. για να αντισταθμιστεί το κούρεμα των ομολόγων (PSI) που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους. Ναι, αλλά πόσα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους; Περίπου 200% πάνω από το καθαρό τους ενεργητικό! Διαχείριση κινδύνου μηδενική. Κανονικά οι διοικήσεις του θα έπρεπε να είχαν εξοριστεί στο Ουέλλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας να πλένουν πιάτα σε εστιατόριο.
Οι ίδιοι λίγο – πολύ άνθρωποι καταδικάζουν ένα ιστορικό συγκρότημα σε θάνατο για 1,5 εκατ. ευρώ. Όχι, δεν είναι λαϊκισμός. Ο ΔΟΛ θα κλείσει για 1,5 εκατ. ευρώ που ήδη υπάρχουν στα ταμεία του Άργους και του οφείλονται. Επιχειρήθηκε μέσω της δικαστικής οδού να επιτραπεί η ενδιάμεση αυτή χρηματοδότηση αλλά το Πρωτοδικείο την περασμένη Δευτέρα απέρριψε το αίτημα του ΔΟΛ. Θα υποβληθεί τις επόμενες ώρες αίτηση αναίρεσης με την ελπίδα το δικαστήριο – πάντα βάσει της νομολογίας – να δείξει αυτό την απαραίτητη ευελιξία που στερούνται οι τραπεζίτες. Η οικονομία δεν κερδίζει τίποτα από το κλείσιμο του ΔΟΛ. Οι τράπεζες και οι προμηθευτές θα λάβουν καλύτερο τίμημα από την πώληση του ενεργητικού εφόσον ο ΔΟΛ θα λειτουργεί. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα εισπράξουν και πάλι εισφορές. Κυρίως όμως οι 500 εργαζόμενοι που επί 6,5 μήνες δουλεύουν απλήρωτοι θα ανασάνουν και τα νοικοκυριά θα εξυπηρετήσουν ένα μέρος των υποχρεώσεών τους, το οποίο βεβαίως θα επιστρέψει στην πραγματική οικονομία. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια έτσι όπως είναι η χώρα σήμερα να στείλει μια δικαστική απόφαση 500 άτομα στην ανεργία, όταν υπάρχουν οι πόροι για να συντηρηθούν, έστω και για τις στοιχειώδεις ανάγκες.
ΥΓ1: Για όποιον σκαμπάζει λίγο από εκδόσεις, οι πωλήσεις του Βήματος της Κυριακής (35.000 – 40.000 φύλλα) χωρίς προσφορές και με τιράζ κάτω από 50.000 φύλλα αποτελεί άθλο και δείχνει τη δυναμική του τίτλου. Δυναμική που πηγάζει από τους συντάκτες και βεβαίως τους αναγνώστες. ΤΑ ΝΕΑ είναι μακράν η πληρέστερη ημερήσια εφημερίδα και τα sites με πρώτο το in.gr που έμαθε τους Έλληνες να σερφάρουν έχουν πολύ καλή αναλογία εσόδων – εξόδων. Όλα αυτά όμως δεν θα αξίζουν τίποτα αν από αύριο ο οργανισμός κλείσει και τα σήματα μείνουν εκτός αγοράς για περίπου 12 μήνες αφού τόσο θα διαρκέσει η περίοδος της ειδικής διαχείρισης και του πλειστηριασμού.
ΥΓ2: Πρόσφατα διευθυντής αξιόλογου site μέσα από το κύριο άρθρο του κατηγόρησε (δικαίως) μια διαδικτυακή πύλη του οργανισμού επειδή αντέγραψε ένα άρθρο από το συγκεκριμένο site χωρίς να αναφέρει την πηγή. Τι είχε συμβεί; Ο μοναδικός και φτωχοποιημένος συντάκτης βάρδιας είδε το θέμα – αν δεν κάνω λάθος αφορούσε το λιανεμπορικό όμιλο Μαρινόπουλου – και το ανήρτησε καθώς το έκρινε σημαντικό χωρίς να αναφέρει την πηγή. Κάτι που είναι λάθος. Προφανώς και άλλοι θα έχουν αντιγράψει – το πολύ καλό επαναλαμβάνω – site αλλά ο διευθυντής του έκρινε ότι για τον ΔΟΛ θα πρέπει να κάνει ειδική αναφορά, μη λαμβάνοντας υπόψη όμως το περιβάλλον που καλούνται να δουλέψουν οι εργαζόμενοί του όντας όπως προαναφέρθηκε 6,5 μήνες απλήρωτοι. Απλώς το αναφέρω επειδή με αυτή τη λογική, τα τελευταία χρόνια όλα τα editorials του ΔΟΛ (εντύπων και portals) θα έπρεπε να μην είχαν άλλο αντικείμενο, παρά τη θεματοκλοπή.