Με την πρεμιέρα της ταινία «Django» του Ετιέν Κομάρ, κεντρικός ήρωας της οποίας ο Βέλγος Τσιγγάνος Τζάνγκο Ράινχαρντ, ο σπουδαίος κιθαρίστας και συνθέτης της τζαζ, άνοιξε την Τετάρτη το βράδι το φεστιβάλ κινηματογράφου Βερολίνου, το οποίο εφέτος κλείνει τα 67 χρόνια λειτουργίας του. Ο σκηνοθέτης και η ομάδα των ηθοποιών του, στους οποίους περιλαμβάνεται ο ηθοποιός Ρεντά Κατέμπ που υποδύεται τον Ράινχαρτ, η Λεά Σεντού και η Μπεάτα Πάλια εμφανίστηκαν στην πρεμιέρα.

«Ο Τζάνγκο Ράιχαρντ ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της ευρωπαϊκής τζαζ και πατέρας του Gypsy Swing» ανέφερε χαρακτηριστικά για την επιλογή του ο καλλιτεχνικής διευθυντής του φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ. Ωστόσο η ταινία παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό κεφάλαιο της ταραχώδους ζωής του Τζάνγκο Ράινχαρτ και αποτελεί μια διαχρονική ιστορία επιβίωσης. Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η γερμανική προπαγάνδα τού ζήτησε να πάει στο Βερολίνο για συναυλίες όμως εκείνος διαισθάνθηκε τον κίνδυνο και αποφάσισε να δραπετεύσει στην Ελβετία με τη βοήθεια της γαλλίδας φίλης του Λουίζ ντε Κλερκ. Η συνέχεια επί της ελληνικής οθόνης καθώς η ταινία έχει αγοραστεί από την ανεξάρτητη κινηματογραφική εταιρία One from the Heart.
Οι μέρες που θα ακολουθήσουν μέχρι την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου που θα πέσει η αυλαία της διοργάνωσης δείχνουν ενδιαφέρουσες τόσο από πλευράς ταινιών όσο και από τις αφίξεις των ηθοποιών που αναμένεται να έρθουν. Από το «Trainspotting 2», τη συνέχεια της κλασικής ταινίας «Trainspotting» του Ντάνι Μπόιλ, σκηνοθετημένη από τον ίδιο και με τους Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Γιούαν Μπρέμνερ, Τζόνι Λι Μίλερ και Ρόμπερτ Καρλάιλ να αναβιώνουν τους ρόλους που πρωτόπαιξαν 20 χρόνια πριν, μέχρι το «Return to Montauk» του Φόλκερ Σλέντορφ, ο οποίος στα 77 του επιστρέφει στην Μπερλινάλε με μια μεταφορά του μυθιστορήματος του Μαξ Φρις.
Αρκετοί αστέρες προβλέπεται να περάσουν από την πρωτεύουσα της Γερμανίας, ανάμεσά τους οι Ρίτσαρντ Γκιρ, Στιβ Κούγκαν, Λόρα Λίνεϊ και Ρεμπέκα Χολ πρωταγωνιστές στο «The Dinner» του Ορεν Μόβεμαν (από το μπεστ σέλερ του Ολλανδού Χέρμαν Κοχ- Eκδ. Μεταίχμιο), οι Κριστίν Σκοτ Τόμας, Πατρίσια Κλάρκσον που παίζουν στο «The Party» της Σάλι Πότερ, ο Αυστραλός ηθοποιός Τζέφρεϊ Ρας που υποδύεται τον ζωγράφο Αλμπέρτο Τζακομέτι στο «Final portrait» του Στάνλεϊ Τούτσι, ο Φινλανδός σκηνοθέτης Ακι Καουρισμάκι που παρουσιάζει την ταινία «The Other Side of Hope» και η Πενέλοπε Κρουθ που παίζει στη «Βασίλισσα της Ισπανίας» του Φερνάντο Τρουέμπα (ταινία που προβάλλεται στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα).
Πρόεδρος της εφετινής κριτικής επιτροπής είναι ο Ολλανδός σκηνοθέτης Πολ Βερχόφεν του οποίου η τελευταία ταινία, «Εκείνη», έχει φτάσει μέχρι τα Οσκαρ διεκδικώντας το καλύτερου Α γυναικείου ρόλου (Ιζαμπέλ Ιπέρ).