Νέα διάσταση στην κόντρα Ιατρικού Συλλόγου και ΕΟΠΥΥ σχετικά με την αναγραφή του προσδόκιμου επιβίωσης στις ηλεκτρονικές συνταγές για την χορήγηση των ογκολογικών φαρμάκων δίνει η πληροφορία ότι είναι υποχρεωτικό ο θεράπων ιατρός να «τσεκάρει» εάν το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή είναι μεγαλύτερο του έτους ή όχι.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, ότι θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης, ο ΙΣΑ με νεότερη ανακοινωσή του καταγγέλλει ότι «στο εν λόγω Πρότυπο Γνωμάτευσης είναι υποχρεωτικό ο θεράπων ιατρός να «τσεκάρει» σε συγκεκριμένο κουτάκι εάν το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή είναι μεγαλύτερο του έτους και σε άλλο πεδίο εάν το προσδόκιμο επιβίωσης είναι μικρότερο του έτους, οπότε και δεν δικαιούται την χορήγηση του φαρμάκου».

Ο ΙΣΑ θεωρεί την συμπλήρωση του συγκεκριμένου πεδίου απαράδεκτη και παρά την διαβεβαίωση του πρόεδρου του ΕΟΠΠΥ για τροποποίηση της εν λόγω Γνωμάτευσης, απαιτεί την άμεση και ρητή απάλειψή του, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος ο ασθενής και το κύρος του ιατρού κατά την άσκηση του λειτουργήματός του.

Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι στις ιατρικές συνταγές για τη χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων ή άλλων φαρμάκων, δεν αναφέρεται το προσδόκιμο επιβίωσης και πως μόνο ορισμένα ογκολογικά φάρμακα απαιτείται προέγκριση από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή.

«Για την επιτάχυνση της διαδικασίας έχουν σχεδιαστεί πρότυπα των γνωματεύσεων που συμπληρώνει ο θεράπων ιατρός», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακόμα υποστηρίζει ότι «από το σύνολο των φαρμάκων που προεγκρίνονται από τις Ειδικές Επιτροπές, στο συγκεκριμένο μόνο ραδιενεργό φάρμακο αναγράφεται μεταξύ άλλων το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη έγκρισης του φαρμάκου – όπως αυτή περιγράφεται στη δημόσια αναφορά αξιολόγησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου – περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κριτηρίων και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς / προσδόκιμο επιβίωσης».

Τέλος ο ΕΟΠΥΥ λέει ότι ουδέποτε χρησιμοποίησε την παράμετρο «Προσδόκιμο Επιβίωσης» ως κριτήριο παροχής ενός αναγκαίου φαρμάκου και πως αντίθετα η συγκεκριμένη πληροφορία χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης των θεραπειών.