Στο τραπέζι του ΔΝΤ οι όροι για την αξιολόγηση

Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο ή μη της δεύτερης αξιολόγησης ξεκινά αύριο Δευτέρα με τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, στην Ουάσιγκτον.

Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο ή μη της δεύτερης αξιολόγησης ξεκινά αύριο Δευτέρα με τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, στην Ουάσιγκτον. Εκεί θα συζητηθεί τόσο η έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία που εμπεριέχει την αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους όσο και η έκθεση που αφορά την εκ των υστέρων αξιολόγηση του δεύτερου Μνημονίου του 2012. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι επειδή η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα είναι πολύ δυσμενής για την Ελλάδα, καθώς το Ταμείο, όπως έχει γίνει γνωστό, απαιτεί μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους από αυτήν που έχουν αποφασίσει οι Ευρωπαίοι, η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου θα είναι καθοριστική ως προς τη θέση που θα κρατήσει το Ταμείο στη συμμετοχή του στο τρέχον πρόγραμμα.
Χαμηλές προσδοκίες
Βεβαίως, δεν αναμένουν κάτι εξαιρετικό και ως εκ τούτου διατηρούν χαμηλές προσδοκίες. Ωστόσο εστιάζουν την προσοχή τους στη διατύπωση της θέσης του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Εκτιμούν ότι θα είναι «πιο αόριστο όσον αφορά το πώς θα λυθεί το θέμα», κάτι που θεωρούν πως θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία χειρισμών στην Κριστίν Λαγκάρντ και στον Πόουλ Τόμσεν ως προς τη θέση που θα τηρήσουν απέναντι στην Ελλάδα. Δηλαδή αν θα αποδεχθούν ή όχι τη νομοθέτηση μέρους των προληπτικών μέτρων για την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων που ζητεί το ΔΝΤ για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τώρα και τη μεταφορά στους επόμενους μήνες της νομοθέτησης των υπολοίπων.
Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους πιέζουν για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, και μάλιστα όχι μόνο με τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου που έχει σήμερα, αλλά συμμετέχοντας και στη χρηματοδότηση. Τη θέση αυτή διατύπωσαν την περασμένη εβδομάδα τόσο ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δήλωσε ότι «το Ταμείο θα πρέπει να μείνει πλήρως ενεργό στην Ελλάδα και οικονομικά», όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκπρόσωπος του οποίου επανέλαβε ότι «περαιτέρω εκταμιεύσεις δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και από τη συμμετοχή του ΔΝΤ».
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα απασχολήσει επίσης η χρονική διάρκεια συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Πάγια θέση του ΔΝΤ είναι ότι η συμμετοχή του δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τριών ετών. Πράγμα που σημαίνει ότι αν μπει στην παρούσα φάση στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση τότε ο χρόνος λήξης του προγράμματος θα είναι άλλος για τους Ευρωπαίους και διαφορετικός για το ΔΝΤ. Αυτό στην πράξη σημαίνει νέο Μνημόνιο, καθώς το τρέχον πρόγραμμα λήγει τον Ιούλιο του 2018.
Ωστόσο πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι το Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει για μικρότερο χρονικό διάστημα, ώστε η συμμετοχή του να λήξει μαζί με αυτήν των Ευρωπαίων. Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα που θα χρειαστεί να βάλει δεν είναι πολλά και δεν θα πρέπει να λάβει απόφαση για πρόσθετα κονδύλια, καθώς τα κεφάλαια που έχει δώσει στο πλαίσιο του δευτέρου Μνημονίου είναι λιγότερα από αυτά που έχει εγκρίνει.

Τι θα κάνει ο Τραμπ
Εξάλλου στη συνεδρίαση της Δευτέρας με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη θέση που θα τηρήσει το Ταμείο απέναντι στην Ευρώπη. Πολλοί εκτιμούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ και την Ελλάδα για να πλήξει την ΕΕ και τη Γερμανία. Επειδή οι ΗΠΑ δίνουν τα περισσότερα χρήματα στο ΔΝΤ, θεωρούν ότι είναι σε θέση να επηρεάσουν τη γραμμή που ακολουθεί το Ταμείο και ότι η μη συμμετοχή του στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να πληγεί το ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο το ΔΝΤ προβληματίζεται για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς διαφωνεί με τους Ευρωπαίους ως προς τον τρόπο που το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο και διστάζει να δώσει το πράσινο φως για τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ο Μπαράκ Oμπάμα κράτησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ελληνική κρίση που θα έκανε δύσκολη τη ζωή των ευρωπαίων ηγετών, και της Ανγκελα Μέρκελ ιδιαίτερα. Τώρα όμως με την αλλαγή της στάσης του προέδρου Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη και στο ευρώ, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνεδρίαση του ΔΝΤ της Δευτέρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.