Πυροσβέστης η Μέρκελ στη σύγκρουση Σόιμπλε – Γκάμπριελ

Η πολιτική δεν είναι μόνο ορθολογική μέθοδος επιβολής συμφερόντων. Είναι και παιχνίδι, και δη πολύ χοντρό. «Σκέτο πόκερ» τονίζει ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στην Επιτροπή Προϋπολογισμού Γιοχάνες Κάαρς.

Η πολιτική δεν είναι μόνο ορθολογική μέθοδος επιβολής συμφερόντων. Είναι και παιχνίδι, και δη πολύ χοντρό. «Σκέτο πόκερ» τονίζει ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στην Επιτροπή Προϋπολογισμού Γιοχάνες Κάαρς. Παιχνίδι που ξαναπαίζεται πάλι στη Γερμανία με θέμα το Grexit, την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι παρενέργειές του: η ρήξη μέσα στην κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, καθώς και η εσωκομματική κόντρα μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επαναφέρει το ζήτημα στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων, και της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία προσπαθεί να φρενάρει όσο μπορεί την «grexitομανία» του υπουργού της.
H ρήξη υποβόσκει από καταβολής κρίσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η τωρινή αναζωπύρωσή της, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Handelsblatt», άρχισε με μια επιστολή του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών και αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς την κυρία Μέρκελ, με την οποία τής ζητεί να πείσει τον κ. Σόιμπλε να χαλαρώσει την πίεσή του έναντι των Αθηνών. «Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία για τη δεύτερη αξιολόγηση» γράφει σε αυτήν, με αναφορά στην «κόντρα» μεταξύ του κ. Σόιμπλε και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την «κλιμάκωση» της οποίας θεωρεί υπαίτιο τον πρώτο. Παράλληλα παραπονείται ότι με τη στάση του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προξενεί ηθελημένα νέα ελληνική κρίση.
Η διένεξη κορυφώθηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ διερωτήθηκε δημόσια αν η κυρία Μέρκελ συμφωνεί με τις κινήσεις του υπουργού Οικονομικών. «Αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να ξαναρίξει την ευρωζώνη σε μια διένεξη για το Grexit, όπως το έκανε και πριν από δύο χρόνια, περιμένω από την καγκελάριο μια σαφή διευκρίνιση αν υποστηρίζει αυτή τη θέση» είπε. Ταυτόχρονα ζήτησε να μάθει αν ο υπουργός Οικονομικών προετοιμάζει ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει τελικά σε αυτό. «Εχουμε ήδη απαντήσει» ήταν το σχόλιο συνεργάτη του, εννοώντας προφανώς το γράμμα που έστειλε ο κ. Σόιμπλε στον κ. Γκάμπριελ ως απάντηση για την επιστολή του.
Το γράμμα αυτό συμπυκνώνεται στα εξής στοιχεία: πρώτον, ότι η Αθήνα μόνο αν υποστεί μέγιστη πίεση προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις, και, δεύτερον, ότι όσο λιγότερα χρόνια θα επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους καθώς και της παροχής πρόσθετων δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ (κάτι που τελικά θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι, και ιδίως οι Γερμανοί). Από τότε οι εγκλήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο πληθύνονται καθημερινά. «Η Ελλάδα διχάζει τον μεγάλο συνασπισμό» είχε τίτλο χαρακτηριστικά η «Handelsblatt».
Η αξιολόγηση
Το κατά πόσο ισχύει η πληροφορία την οποία διακινούν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η κυρία Μέρκελ συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα στη Μάλτα να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Φεβρουαρίου, μένει να αποδειχθεί. Γερμανός διπλωμάτης τονίζει πάντως ότι «το κλείσιμο περνάει απαρεγκλίτως μέσα από τους θεσμούς» –κάτι που προϋποθέτει σημαντικές παραχωρήσεις από την Αθήνα. Ηδη όμως το γεγονός ότι η καγκελάριος πιέζει προς την κατεύθυνση ενός σύντομου συμβιβασμού δείχνει πως από τακτική άποψη «αρμενίζει» σε διαφορετική θάλασσα από εκείνη του κ. Σόιμπλε. Ο τελευταίος, κατά δήλωση συνεργάτη του πάλι στη «Handelsblatt», θέλει να «τραβήξει» την αξιολόγηση ως τον Ιούνιο με το σκεπτικό ότι η Αθήνα «κινητοποιείται μόνο όταν τελειώνουν τα χρήματα» – τον μήνα αυτόν, ως γνωστόν, πρέπει να ξεπληρώσει χρέη ύψους 7 δισ. ευρώ. «Και οι δυο τους παίζουν με τη φωτιά επιμένοντας στο πρόγραμμα λιτότητας» προσθέτει ο διπλωμάτης. «Η διαφορά τους είναι ότι ο Σόιμπλε δρα ως εμπρηστής ενώ η Μέρκελ ως πυροσβέστης».
Με τον ίδιο τρόπο βλέπουν τον κ. Σόιμπλε και οι Σοσιαλδημοκράτες. «Θέλει να ανάψει τα αίματα στον προεκλογικό αγώνα αρνούμενος κάθε «κούρεμα» του χρέους με το σλόγκαν «Οχι τζάμπα λεφτά στους Ελληνες»» λέει το μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Κρίστιαν Πέτρι. Αυτό είναι εύκολα κατανοητό και ακούγεται καλά στα αφτιά της μεγάλης πλειονότητας των ψηφοφόρων, που είναι εναντίον κάθε βοήθειας για την Ελλάδα. «Εμείς απαντάμε σε αυτό ότι η αλληλεγγύη στην Ελλάδα ευνοεί άμεσα και εμάς, επειδή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερη διείσδυσή μας στις αγορές της».
Δύο κατευθύνσεις
Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο προεκλογικός αγώνας των Χριστιανοδημοκρατών θα έχει, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, δύο κατευθύνσεις, οι οποίες είναι αφενός αντίθετες και αφετέρου συμπληρωματικές: τη λαϊκίστικη, του κ. Σόιμπλε, και τη μετριοπαθή, της κυρίας Μέρκελ. Η συνισταμένη τους, υπολογίζεται, θα είναι πολύ ισχυρότερη από το άθροισμά τους. Και ο στόχος της θα είναι να εξαναγκάσει την Αθήνα να υποχωρήσει σε όλα τα επίμαχα θέματα. «Καλύτερα να αποχωριστούμε από την Ελλάδα παρά από το ΔΝΤ» λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών Βόλφγκανγκ Στάιγκερ. Το Διεθνές Ταμείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλες «διασώσεις» εντός της ευρωζώνης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.