Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων προκειμένου να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια προτείνει η Φώφη Γεννηματά. «Είναι ώρα για μια άλλη πολιτική, με εθνική συνεννόηση, με εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. Η εθνική συνεννόηση ξεκινά ως αναγκαιότητα και θεμελιώνεται με το κοινό έργο. Το έργο αυτό και μόνο μπορεί να αποτρέψει έναν νέο εθνικό διχασμό που θα έρθει ως επιστέγασμα μιας εθνικής ήττας. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ευρείας κοινοβουλευτικής στήριξης, με άλλον πρωθυπουργό και πρόσωπα κοινής αποδοχής. Είναι φανερό ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν το επιθυμούν. Με τους σημερινούς συσχετισμούς δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν το επιτρέπουν. Θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό ζητάμε τη δύναμη από τον ελληνικό λαό. Μια ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη θα το επιβάλει» είπε στη Βουλή.
Με την άποψη αυτή ωστόσο δεν συμφωνεί ολόκληρη η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος θεωρεί ότι «σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε σήμερα ως χώρα η διαδικασία των εκλογών μπορεί να δημιουργήσει η ίδια πιστωτικό γεγονός στη χώρα πριν κλείσει η αξιολόγηση». Η ΔΗΜΑΡ δηλαδή θεωρεί ότι μπορεί, ή θα έπρεπε, να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας από την παρούσα Βουλή επειδή οι εκλογές δεν αποτελούν λύση.
Δεν συμφωνεί ακριβώς ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει πει ότι «το εθνικό συμφέρον απαιτεί άλλους συσχετισμούς, άλλη κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Με έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα μετέχει αφού πληρώσει το κόστος της εθνικής βλάβης, αφού ηττηθεί και αφού πάει στα κανονικά του μεγέθη, αυτά τα οποία είχε το 2010». Αλλά προσθέτει: «Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει, ας έρθει, αν δεν θέλει, δεν μπορεί να παρεμποδίσει κανείς την εξέλιξη». Οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά κρατούν το θέμα χαμηλά και διευκρινίζουν ότι ένα κόμμα της συμπαράταξης μπορεί να έχει διαφορετική άποψη και ότι θα επιμείνουν μετά τις εκλογές να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο με το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και την Κεντροαριστερά.
Οι διαφωνίες αυτές δεν είναι επίκαιρες αλλά το ζήτημα των συνεργασιών θα ταλαιπωρήσει στο μέλλον, όπως φαίνεται, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Πάντως στη ΔΗΣΥ δεν σκοπεύουν να διευκολύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ψηφίσουν οποιοδήποτε νέο μέτρο φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. Προς το παρόν το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προσπάθεια ενοποίησης του χώρου. Την περασμένη εβδομάδα προσχώρησε στη ΔΗΣΥ η Ενωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (ΕΔΕΜ) έπειτα από συνάντηση της κυρίας Γεννηματά με τον πρόεδρο του σχήματος Απόστολο Πόντα. Η ΔΗΣΥ γίνεται πόλος έλξης για τα μικρότερα σχήματα του χώρου, αλλά αυτό που θα έδινε πραγματική ώθηση είναι η συνεργασία με το Ποτάμι.
Σε αυτό το μέτωπο το σκηνικό παραμένει θολό. Η επίσημη πρόταση αφορά την ένταξη του Ποταμιού στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κάτι που ο Σταύρος Θεοδωράκης απορρίπτει, ακόμα κι αν πρόκειται για μια μικρή μεταβατική περίοδο ως το συνέδριο, το οποίο είχε προσδιοριστεί για τον Μάρτιο αλλά από ό,τι φαίνεται θα καθυστερήσει. Από την πλευρά της κυρίας Γεννηματά λένε ότι η ένταξη του Ποταμιού στη ΔΗΣΥ θα σηματοδοτούσε τη δέσμευση για τη μετάβαση σε έναν νέο φορέα. Από την πλευρά του κ. Θεοδωράκη διαμηνύουν ότι θεωρούν αντιδημοκρατικό να καταργήσουν ένα υφιστάμενο κοινοβουλευτικό κόμμα. Οι πιέσεις που ασκούνται, τα τελεσίγραφα και τα μηνύματα που ανταλλάσσουν στελέχη των δύο κομμάτων δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να βρεθεί άλλη λύση συνεννόησης ως το συνέδριο; Κανένας δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά αν βρεθεί φόρμουλα συνεργασίας αυτό θα γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Σήμερα πραγματοποιεί την τρίτη εκδήλωσή της στην Πάτρα η πρωτοβουλία «Ωρα αποφάσεων», με ομιλητές τους Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Μεϊμάρογλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Φλωρίδη, ενώ θα παρέμβουν οι Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι και Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ