Τα σενάρια 5 οίκων για την Ελλάδα

Αν και δεν «βλέπουν» τελική συμφωνία άμεσα, οι οικονομολόγοι πέντε διεθνών τραπεζών αναμένουν πως οι πιθανότητες ενός συμβιβασμού της ελληνικής κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα που θα αποτρέπει τον Ιούλιο

Αν και δεν «βλέπουν» τελική συμφωνία άμεσα, οι οικονομολόγοι πέντε διεθνών τραπεζών αναμένουν πως οι πιθανότητες ενός συμβιβασμού της ελληνικής κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα που θα αποτρέπει τον Ιούλιο (οπότε λήγουν ομόλογα ύψους 6,4 δισ. ευρώ) την επανάληψη των γεγονότων του Ιουλίου του 2015 μοιάζει ως το πιο πιθανό σενάριο σε αυτήν τη φάση του ελληνικού δράματος.
Τα σενάριά τους περιλαμβάνουν πάντως ένα ευρύ φάσμα που φθάνει μέχρι τις πρόωρες εκλογές, ή την επανεμφάνιση του Grexit, δεδομένου μάλιστα πως τα χρονικά περιθώρια για εκταμίευση δόσης πριν τον Ιούλιο στενεύουν επικίνδυνα, με την αρχή του εκλογικού κύκλου στην Ολλανδία στα μέσα Μαρτίου, στη Γαλλία τον Μάιο και στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.
Με δεδομένη την εκλογική περίοδο σε σειρά από σημαντικές χώρες, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να υπάρξει μια νέα αναταραχή στην Ελλάδα. Ετσι, αν και η κρίσιμη ημερομηνία της 20ής Φεβρουαρίου για την επίτευξη συμφωνίας είναι δύσκολο να ευοδωθεί, ωστόσο Ελλάδα και δανειστές θα μπορούσαν τελικά να τα «βρουν» τους επόμενους μήνες, εκτίμησε η Citigroup.

Η Αθήνα, αναφέρει, θα πρέπει να αποδεχθεί περαιτέρω περικοπές συντάξεων, μείωση του αφορολογήτου και αυστηρές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά προκειμένου να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση, τη στιγμή που ο ESM δήλωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της δόσης.
Oι πρόωρες εκλογές
Αν και η κυβέρνηση βρίσκεται σε πίεση, οι πρόωρες εκλογές παραμένουν απίθανες καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ πίσω από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις πρόσθεσε η αμερικανική τράπεζα. Οι περισσότεροι αναλυτές δεν «βλέπουν» η χώρα να οδηγείται σύντομα σε πρόωρες εκλογές καθώς η επιθυμία να παραμείνει στην εξουσία, αποφεύγοντας παράλληλα ένα χτύπημα που θα μπορούσε ξανά να εκτροχιάσει την οικονομία, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε σχετικά και το Eurasia Group.
Συμβιβασμό «βλέπει» στο βασικό της σενάριο και η JP Morgan καθώς, όπως αναφέρει, ο Αλ. Τσίπρας θα υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών για να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, αν και ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο έχει πλέον αυξηθεί δεδομένου του πολιτικού κόστους που καλείται να αναλάβει η κυβέρνηση εξαιτίας των νέων μέτρων που μπορεί να μην περάσουν από τη Βουλή.

Για όλα τα μέρη, η ιδανική ημερομηνία συμφωνίας είναι η 20ή Φεβρουαρίου αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι η προθεσμία αυτή είναι αρκετά φιλόδοξη. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει πρόοδο στα εκκρεμή ζητήματα και επίσης να υπάρξει σαφήνεια για τη στάση ΔΝΤ και Γερμανίας, έτσι ώστε στο επόμενο Eurogroup να τεθεί ένα πλαίσιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τα μέσα του Ιουνίου.

«Βλέπει» συμφωνία
Με πιθανότητες μεγαλύτερες του 90% η JP Morgan «βλέπει» συμφωνία είτε με την τρέχουσα κυβέρνηση είτε με μια νέα υπό τη ΝΔ πριν από τις 17 Ιουλίου που λήγουν κρίσιμες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.
Για την BofAML η αξιολόγηση θα κλείσει την τελευταία στιγμή προτού η χώρα βρεθεί υπό πίεση χρηματοδότησης στα τέλη της άνοιξης, ενώ η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης βρίσκεται σε κίνδυνο. Εάν τα ελληνικά ομόλογα μπουν στο QE μετά τις κρίσιμες εκλογές σε μια σειρά από χώρες της ευρωζώνης τα οφέλη θα είναι περιορισμένα, δεδομένου ότι θα πλησιάζει και το τέλος του προγράμματος «τυπώματος χρήματος» από την ΕΚΤ, κάτι που θα καθιστά έτσι απαραίτητη τη συζήτηση για ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2018.
Και η HSBC, από την πλευρά της, σημειώνει πως η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς, ακόμη και αν η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της ΕΚΤ είναι επιτυχής, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης η οποία παραμένει «ανοιχτή». Ετσι είναι μάλλον δύσκολο να δούμε την ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα πριν από το καλοκαίρι, αν όχι και καθόλου, περιορίζοντας τις πιθανότητες δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Η Credit Suisse «βλέπει» πέντε σενάρια για τη συνέχεια στο ελληνικό δράμα:

Στο 1ο,
οι διαπραγματεύσεις οδηγούν στην επισημοποίηση μιας γρήγορης συμφωνίας στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για τη διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (μετά το 2018) ενώ η ανάλυση βιωσιμότητάς του από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ επιτρέπουν την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στο QE.
Στο 2ο, απαιτείται περισσότερος χρόνος και αν οι διαφωνίες δεν αποδειχθούν πολύ ακραίες η συμφωνία καθυστερεί ως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο καθώς υπάρχει και η πολιτική βούληση του να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις πριν από τουλάχιστον τις γαλλικές εκλογές του Μαΐου.
Στο 3ο, παρά το γεγονός ότι τα γεγονότα του 2015 είναι ακόμη νωπά, η μικροπολιτική και οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται ως τον Ιούλιο, και η Ελλάδα ελπίζοντας σε μια καλύτερη συμφωνία φθάνει ξανά στα όρια της χρεοκοπίας.
Στο 4ο, με το ενδεχόμενο μιας κακής συμφωνίας η χώρα οδηγείται τελικά σε πρόωρες εκλογές πριν από το καλοκαίρι, αν και κάτι τέτοιο δεν δείχνει επιλογή των περισσότερων κυβερνητικών βουλευτών καθώς με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ θα κινδυνεύσουν να βρεθούν εκτός Βουλής.
Στο 5ο, επανέρχεται το Grexit καθώς ο Ιούλιος του 2017 μοιάζει με τον Ιούλιο του 2015, αν και κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα για την Ελλάδα, ενώ είναι επιζήμια μια τέτοια συζήτηση για τη χώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.