Τον κίνδυνο να πάνε… στράφι οι θυσίες που έχουν κάνει σε ανθρώπινο δυναμικό και σε καταστήματα μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και αναμόρφωσης του δικτύου τους τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, λόγω του κλίματος παρατεταμένης αβεβαιότητας που προκαλεί η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Οπως επισημαίνει αναλυτής που παρακολουθεί τον κλάδο, όσο δεν κλείνει η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα τόσο θα επιδεινώνονται οι μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας, επιδρώντας αρνητικά στα μεγέθη των τεσσάρων συστημικών ομίλων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν δεν αρθεί σύντομα η εκκρεμότητα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές, η μείωση των εσόδων των τραπεζών και η αύξηση των προβλέψεων για τα «κόκκινα» δάνεια, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται στην οικονομία, θα «κάψει» τις ετήσιες οικονομίες των περίπου 150 εκατ. ευρώ που έχουν πετύχει με πολύ κόπο οι τράπεζες στο λειτουργικό τους κόστος.
Τα stress tests
«Μπορεί να μην κινδυνεύει την εφετινή χρήση η κερδοφορία μας, είναι άλλο όμως να εμφανίσεις καθαρό αποτέλεσμα 1 δισ. ευρώ και διαφορετικό να πετύχεις μια επανάληψη του 2016, δηλαδή τη διατήρηση των μεγεθών σε θετικό έδαφος» επισημαίνει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου.
Οπως εξηγεί, η παράμετρος αυτή είναι πολύ σημαντική εν όψει των stress tests του 2018 καθώς όσο πιο χαμηλή θα είναι η κερδοφορία την εφετινή χρήση τόσο μικρότερο θα είναι και το «μαξιλάρι» ασφαλείας από ενδεχόμενες νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όσο πιο γρήγορα κλείσει η εκκρεμότητα της αξιολόγησης τόσο πιο υψηλοί θα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης εφέτος, βοηθώντας τις τράπεζες να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματά τους.
Σύμφωνα με αναλυτή χρηματιστηριακής εταιρείας, μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% με 1,5% το 2017 θα καταστήσει εφικτή την επίτευξη οργανικής κερδοφορίας της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό το σενάριο το κόστος κινδύνου θα περιοριστεί στις 160 μονάδες βάσης και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στα 3,1 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε προ φόρων και μετά τους φόρους κερδοφορία 1,3 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Στο κακό σενάριο η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη του 1%. Ωστόσο, όπως τονίζει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, «όταν με την τρέλα του 2015 η ύφεση ήταν περιορισμένη, πόσο άσχημα μπορεί να πάει η οικονομία εφέτος, ακόμη και με παράταση των διαπραγματεύσεων μέχρι το καλοκαίρι». Προσθέτει δε πως και στην περίπτωση που το ΑΕΠ μείνει στάσιμο, τα κέρδη για τις τράπεζες αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ. «Μόνο με μια δραματοποίηση των καταστάσεων ανάλογη με αυτή του 2015 υπάρχει πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για κέρδη».
Οι αριθμοί
Για το 2016, αν περιληφθούν και τα έκτακτα κέρδη που θα εγγράψουν οι τράπεζες, το καθαρό αποτέλεσμα σε επίπεδο ομίλων αναμένεται να διαμορφωθεί στα 500 εκατ. ευρώ. Τα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα περιλαμβάνουν πωλήσεις θυγατρικών που ολοκληρώθηκαν πέρυσι καθώς και έκτακτα κέρδη από τη μετοχική αναδιάρθρωση της Visa Europe. Τα προ προβλέψεων κέρδη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 4,4 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στα 3,7 δισ. ευρώ, σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τα 12,8 δισ. ευρώ του 2015. Τα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης θα ανακοινωθούν τέλος Φεβρουαρίου με μέσα Μαρτίου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ