Πώς ο Κάμερον δρομολογούσε απόλυση του διευθυντή της Daily Mail πριν το Brexit

Την απόλυση του διευθυντή εφημερίδας, η οποία υποστήριζε σθεναρά το Brexit πριν από το δημοψήφισμα, επιχείρησε να εξασφαλίσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας. O Ντέιβιντ Κάμερον είχε συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της Daily Mail - της δεύτερης μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στη χώρα - για να τον πιέσει είτε να συγκρατήσει είτε να απολύσει τον διευθυντή του εντύπου Πολ Ντέικρ, σύμφωνα με την εκπομπή του BBC «Newsnight».

Την απόλυση του διευθυντή εφημερίδας, η οποία υποστήριζε σθεναρά το Brexit πριν από το δημοψήφισμα, επιχείρησε να εξασφαλίσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

O Κάμερον, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, είχε συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της Daily Mail – της δεύτερης μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στη χώρα με τους περισσότερους αναγνώστες στην ηλεκτρονική της έκδοση – για να τον πιέσει είτε να συγκρατήσει είτε να απολύσει τον διευθυντή του εντύπου Πολ Ντέικρ, σύμφωνα με την εκπομπή του BBC «Newsnight».

Εκπρόσωπος του Κάμερον δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαψεύδει το ρεπορτάζ και ότι είχε απλώς προσπαθήσει να τους πείσει για τη φιλοευρωπαϊκή του θέση.

Η ταμπλόιντ, την οποία ο Ντέικρ διευθύνει επί 25 χρόνια, υπήρξε ανέκαθεν σφοδρός επικριτής της ΕΕ και όπως η πλειονότητα των εθνικών εφημερίδων στη Βρετανία υποστήριζε με πάθος της εκστρατεία υπέρ της εξόδου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Στις 23 Ιουνίου του περασμένου χρόνου οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit με 52% έναντι 48%, γεγονός που οδήγησε τον Κάμερον να παραιτηθεί την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, ο Κάμερον επιχείρησε να πείσει τον Ντέικρ «να δείξει επιείκεια» σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν τον περασμένο Φεβρουάριο, την ημέρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει με τη Βρετανία και η οποία, όπως ήλπιζε ο Κάμερον, θα εξασφάλιζε τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα.

Την επόμενη μέρα, η Mail, η οποία πουλάει καθημερινά περίπου 1,5 εκατομμύρια φύλλα και αριθμεί σχεδόν 14 εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως στην ιστοσελίδα της, κατηγόρησε τον συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό ότι «τρέφει αυταπάτες και υποτιμάει τη χώρα».

Αργότερα, τον Μάρτιο, σύμφωνα με το BBC, ο Ντέικρ πληροφορήθηκε ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε προσπαθήσει να πιέσει τον Τζόναθαν Χάρμσγουορθ γνωστό ως Λόρδο Ρόδερμιρ να τον απολύσει γεγονός που τον «εξόργισε», με αποτέλεσμα να βάλει στόχο να εντείνει την αντιευρωπαϊκή του εκστρατεία.

Η σχέση του Κάμερον με τον διευθυντή της Mail επιδεινώθηκε το 2011 όταν ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε τη σύσταση της Επιτροπής Λέβισον (η Επιτροπή υπό τον δικαστή Λέβισον κλήθηκε να εξετάσει αν τηρείται ο δημοσιογραφικός κώδικας δεοντολογίας), μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στο οποίο εμπλεκόταν η εφημερίδα ταμπλόιντ News of the World, την οποία ο ιδιοκτήτης της, ο μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ, έκλεισε υπό το βάρος του σκανδάλου, μετέδωσε το BBC.

Η Επιτροπή Λέβισον αποκάλυψε τους στενούς δεσμούς μεταξύ πολιτικών και εκδοτών, παρ’ ότι αμφότερες οι πλευρές επέμεναν ότι κανένας από τους δύο δεν επηρεάζεται υπερβολικά από τον άλλο.

«Είναι λάθος να υπαινισσόμαστε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θεωρούσε πως μπορεί να καθορίσει ποιος θα διευθύνει την Daily Mail», δήλωσε ο εκπρόσωπός του στο BBC, προσθέτοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει στους Ντέικρ και Ρόδερμιρ σε ιδιωτική τους συνάντηση τα επιχειρήματά του για να μην υποστηρίξουν το Brexit.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Ρόδερμιρ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το ρεπορτάζ του BBC, αλλά είπε ότι ο ιδιοκτήτης της Mail είχε «πιεστεί από περισσότερους του ενός πρωθυπουργούς» να απομακρύνει διευθυντές στην πορεία του χρόνου.

Εξάλλου και ο Ντέικρ αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι ήταν ελεύθερος να διευθύνει την εφημερίδα χωρίς καμία παρέμβαση από τον Ρόδερμιρ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.