Η ανακύκλωση ειδικά στην Ιαπωνία, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή εδώ και δεκαετίες και οι Ιάπωνες πολίτες λειτουργούν απόλυτα συνειδητά στον συγκεκριμένο τομέα. Άλλωστε, με όλες αυτές τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που παράγουν ως χώρα, αν δεν είχαν αναπτύξει την ανακύκλωση, θα είχαν «βουλιάξει» από τα μεταλλικά σκουπίδια.
Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν, θα κινηθούν και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020. Όπως ανακοινώθηκε, τα μετάλλια που θα δοθούν στους Ολυμπιονίκες θα σφυρηλατηθούν από ανακυκλωμένο μέταλλο. Και θα χρησιμοποιηθούν κυρίως παλιά κινητά τηλέφωνα και ανάλογες συσκευές ευρείας χρήσης, που θα διαθέσει δωρεάν το κοινό για την ανακύκλωση, έτσι ώστε να αποκτήσουν οι πολίτες και την αίσθηση της έμμεσης συμμετοχής σε αυτή την προσπάθεια.
Όμως κακά τα ψέματα… Η απόφαση αυτή πάρθηκε και για έναν ακόμη λόγο, πολύ πιο ουσιαστικό. Είναι γνωστό πως ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης έχει τιναχθεί στον αέρα, καθώς άλλο ποσό είχε εκτιμηθεί όταν τέθηκε η υποψηφιότητα το 2012 και άλλα ποσά, σχεδόν διπλάσια, απαιτούνται πλέον για να είναι όλα έτοιμα σε τρία χρόνια. Μοιραία λοιπόν, έχουν αρχίσει εδώ και μήνες οι περικοπές (όπως η γνωστή ιστορία με τις εγκαταστάσεις) και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τα μετάλλια.
Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή, ο προϋπολογισμός είχε εκτιναχθεί σε περισσότερα από 26,5 δισ. δολάρια, αν και οι διοργανωτές κατάφεραν με τις περικοπές και τις αλλαγές που έκαναν το 2016, να μειώσουν αυτό το ποσό κατά 16,8 δισ. Τώρα, η Οργανωτική Επιτροπή του «Τόκιο 2020» ευελπιστεί να συγκεντρώσει οκτώ τόνους μετάλλου (40 κιλά χρυσό, 2.920 κιλά ασήμι και 2.994 κιλά χαλκό), από κινητά τηλέφωνα ξεπερασμένης τεχνολογίας και από μικρές οικιακές συσκευές, που θα διαθέσουν προς ανακύκλωση οι πολίτες της χώρας. Αυτό, θα συμβεί για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και θα οδηγήσει στο να εξοικονομηθούν οι δύο τόνοι μετάλλου που θα απαιτηθούν για τη δημιουργία των 5.000 μεταλλίων, τα οποία θα δοθούν στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς.
«Υπάρχει ένα όριο για τους πόρους της Γης μας, και έτσι η ανακύκλωση αυτών των μεταλλικών αντικειμένων για μια νέα χρήση, θα μας κάνει όλους να σκεφτούμε και το περιβάλλον», δήλωσε ο Ολυμπιονίκης της σφυροβολίας στην Αθήνα το 2004, Κόζι Μουροφούσι, που τώρα είναι ο διευθυντής αθλητισμού του «Τόκιο 2020». Στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Είναι ένα πολύ καλό σχέδιο, που επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους της Ιαπωνίας να λάβουν μέρος στη δημιουργία των μεταλλίων, τα οποία θα περαστούν στο λαιμό των αθλητών. Θα είναι όμορφο και για τα παιδιά, που θα γνωρίζουν και θα θυμούνται ότι κάτι που πρόσφεραν, αποτέλεσε μέρος της δημιουργίας αυτών των μεταλλίων».
Τον Απρίλιο αναμένεται να τοποθετηθούν οι κάδοι συλλογής, σε συνεργασία με εταιρεία τηλεπικοινωνιών και με την περιβαλλοντική εταιρεία της Ιαπωνίας. Η συλλογή θα τελειώσει όταν θα έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενοι οκτώ τόνοι μετάλλου.