Αυξήθηκαν οι μισθολογικές δαπανές της κεντρικής διοίκησης το πρώτο εννιάμηνο του 2016 κατά 68 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αφενός στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αφετέρου στην εφαρμογή νέας μεθοδολογίας λογιστικής αποτύπωσης (σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).
Έτσι, καταγράφονται πλέον διάφορες δαπάνες αποζημιώσεων ως «μισθοί» και «ημερομίσθια». Όπως επεσήμανε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Όλγα Γεροβασίλη απαντώντας τη Δευτέρα στη Βουλή σε ερώτηση της ΝΔ, η αύξηση που προκύπτει από το δελτίο γενικής κυβέρνησης για το 9μηνο ανέρχεται σε 68 εκατ. ευρώ και όχι, όπως σημείωναν βουλευτές της ΝΔ, σε 146 εκατ. ευρώ.
Αναξιοκρατία, αδιαφάνεια και κομματικοί διορισμοί είναι η τριπλέτα των κατηγοριών που εκτοξεύουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ο ένας εναντίον του άλλου, όποτε ανοιγοκλείνουν τον φάκελο «δημόσιος τομέας».
Στην πιο πρόσφατη διασταύρωση πυρών, η κυρία Γεροβασίλη, για να απαντήσει στην ερώτηση δώδεκα βουλευτών της ΝΔ περί διόγκωσης του κράτους με αδιαφανείς διαδικασίες, δεν χρησιμοποίησε μόνο αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ανέπτυξε και πολιτικά επιχειρήματα εναντίον της ΝΔ εγκαλώντας την ουσιαστικά για τις επί σειρά ετών πρακτικές πελατειακών σχέσεων ενώ έφτασε να κάνει κριτική στη διεύρυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη σύμπραξη με τη Δράση. Στο επίκεντρο οι απολύσεις και το «λιγότερο κράτος» με βάση τη διακηρυγμένη πολιτική της Δράσης ώστε η κυρία Γεροβασίλη να δείξει προς τον αρχηγό της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφή ατζέντα απολύσεων.
Έτσι, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης… ξεσκόνισε τις θέσεις της Δράσης που μιλά για τη δημιουργία ενός μικρότερου καλύτερου και πιο ευέλικτου κράτους μέσω της δραματικής μείωσης των περιττών δαπανών του Δημοσίου. Και αυτή η μείωση θα επέλθει, όπως σημειώνει η κυρία Γεροβασίλη, διαβάζοντας το πρόγραμμα της Δράσης, «με ουσιαστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με καταργήσεις άχρηστων δομών, σπάταλων φορέων και απόλυση του προσωπικού τους».
Σε αυτό το πλαίσιο, και τη συμπόρευση του κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και της Δράσης με τη ΝΔ και τα ανοίγματα του προέδρου της κ. Μητσοτάκη καταγγέλλει η κυρία Γεροβασίλη και αναδεικνύει την κατά την άποψή της πολιτική τους για το Δημόσιο. «Λένε καθαρά αυτό που εσείς προσπαθείτε με πολλούς τρόπους να αποκρύψετε. Και μετά θα έρχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει ότι είχε χάσει τον ύπνο του και δεν κοιμόταν τα βράδια. Μάλλον γιατί δεν είχε απολύσει αρκετούς. Ποιο από αυτά εμπεριέχεται στη «συμφωνία αλήθειας»;» αναφέρει στην απάντησή της προς τους βουλευτές της ΝΔ.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ερώτησή τους, στις αρχές Ιανουαρίου, κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κομματικοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, πραγματοποιώντας προσλήψεις χωρίς διαφάνεια. «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την προσπάθεια εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για τη λειτουργία του Δημοσίου. Με συνεχείς παρεμβάσεις επιχειρεί να κομματικοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό, να βολέψει ημετέρους και να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες, καταργώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας, νομιμότητας και αδιαφορώντας για τη δημοσιονομική επιβάρυνση των πολιτών» σημείωναν.
Σύμφωνα με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποτελεί «απόπειρα της πολιτικής παραπλάνησης» το να μιλά η ΝΔ για διόγκωση του κράτους επικαλούμενη στοιχεία γι’ αυτό.
Οι βουλευτές της ΝΔ ρωτούσαν πώς εξηγείται το γεγονός ότι, ενώ ισχύει ο κανόνας ένας προς πέντε για τις προσλήψεις, το σύνολο των απασχολούμενων σε όλο τον δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένων ΝΠΙΔ) από 690.425 τον Οκτώβριο 2015 έχει ανέλθει σε 697.228 τον Οκτώβριο 2016.
Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης απαντά δίνοντας τα εξής στοιχεία:
* Ο αριθμός του τακτικού προσωπικού του Δημοσίου, εκτός των ΝΠΙΔ, εμφανίζει μείωση κατά 2.195 υπαλλήλους.
* Οι συνολικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016 ανέρχονται σε 8.215, εκ των οποίων οι 1.304 αφορούν προσλήψεις σε εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων. Επιπλέον, 501 είναι προσλήψεις σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των ΟΤΑ. Σύμφωνα με τον νόμο, οι διορισμοί σε εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων και σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα δεν υπολογίζονται στον κανόνα 1 προς 5, 1 προς 4 για φέτος και 1 προς 3 για του χρόνου.
* Η αύξηση στο συνολικό έκτακτο προσωπικό του Δημοσίου ανέρχεται στα 5.095 άτομα. Η αύξηση του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό είναι 2.111 άτομα, από τους οποίους οι 1.781 εντοπίζονται σε φορείς του υπουργείου Υγείας. Οι υπόλοιποι 2.954 εργαζόμενοι αφορούν σε υπηρεσίες που εκτελούν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι μετακλητοί
Τα στοιχεία για τους μετακλητούς που δόθηκαν από την κυρία Γεροβασίλη είναι τα εξής:
Έως και την 31 Οκτωβρίου 2016 ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ήταν 2.099 και αφορά το σύνολο των μετακλητών υπαλλήλων του κράτους. Από αυτούς μόνο οι 885 υπάγονται σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς. Οι υπόλοιποι 1.214 αφορούν μετακλητούς σε δήμους και περιφέρειες, καθώς και μετακλητούς υπαλλήλους σε βουλευτές και υπηρεσίες της Βουλής. Τον Νοέμβριο λόγω του ανασχηματισμού ο αριθμός μειώθηκε, ενώ τον Δεκέμβριο πάλι εξαιτίας του ανασχηματισμού αναμένεται να παρουσιάσει μικρή αύξηση.
Μάλιστα, από το επιτελείο της υπουργού γίνεται η επισήμανση ότι έως και τον Νοέμβριο του 2015 στο μητρώο μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου στην εργασιακή σχέση «μετακλητοί» καταγράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι και όχι οι πάσης φύσεως ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, επιστημονικοί συνεργάτες, υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων.
Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι στο γραφείο υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης, μόνο στον υπουργό και όχι και σε αναπληρωτή υφυπουργό, γενικούς γραμματείς, κ.λπ., υπηρετούσαν 53 άτομα (14 ειδικοί σύμβουλοι, 8 μετακλητοί, 4 άτομα ειδικό επιστημονικό προσωπικό, 2 δημοσιογράφοι, 14 αποσπασμένοι και 11 υπάλληλοι με διάθεση από το ΚΕΛΠΝΟ) και στην καταγραφή εμφανίζονταν μόνο 8 μετακλητοί υπάλληλοι.