Ας δούμε πρώτα τα πραγματικά δεδομένα. Τα κομματικά όργανα υπολειτουργούν ή εάν θέλετε συνεδριάζουν μόνον θεματικά, ποτέ όμως έως τώρα για το μείζον ζήτημα της αξιολόγησης. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει από πέρυσι να συνεδριάσει, η γκρίνια ανάμεσα στους υπουργούς (για το ποιος φταίει που η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο) καλά κρατεί, η αξιολόγηση πάει με αραμπά και ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) αισθάνεται ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά μόνος στο Μέγαρο Μαξίμου. Μήπως το κόμμα άρχισε να εξαϋλώνεται, ερωτούν ακόμα και οι σύντροφοί του, αφού παραμένουν χωρίς γραμμή, χωρίς επιχειρήματα, πλην όμως προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατηθούν στην εξουσία. Και ως αντίβαρο αρχίζουν τις περιοδείες. Οι περισσότεροι πάντως συριζαίοι βουλευτές, πέραν του να χειροκροτούν τον αρχηγό τους σε κάθε του εμφάνιση στη Βουλή, αμφιβάλλουν εάν θα κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα. Το περιβάλλον ωστόσο του κ. Τσίπρα επιμένει ότι αυτή θα κλείσει σύντομα. Το θέμα είναι πώς θα κλείσει. Τώρα αρχίζουν και συνειδητοποιούν ότι όταν κλείσει, θα έχει συνέπειες και για το κόμμα και για την κοινωνία, εκτός εάν υπάρξει η διαφυγή διά της μεθόδου των εκλογών. Γενική πάντως είναι πεποίθηση ότι το κόμμα βρίσκεται σε αδράνεια, τη στιγμή μάλιστα οι εξ αριστερών εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις (Ζωή Κωνσταντοπούλου. Π. Λαφαζάνης και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ τους.
nnn
Τι γίνεται όμως με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Εδώ θα πρέπει να σας πω ότι όσο και εάν έψαξα δεν εντόπισα διασπαστικές τάσεις. Είναι διατιθέμενοι να ψηφίσουν τα όποια μέτρα κι αν φέρει η αξιολόγηση. Το λένε άλλωστε και οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίως (προκειμένου να μη χάσουν την εξουσία) και το περίεργο είναι ότι εμφανίζονται ότι θα ψηφίσουν προκαταβολικά τα μέτρα (και η Ενωτική Κίνηση του κ. Τσίπρα και οι 53+ του Ευ. Τσακαλώτου), χωρίς καν να γνωρίζουν ποια είναι αυτά τα μέτρα. Ο φόβος βλέπετε των εκλογών τους κάνει… γατάκια. Εκτός εάν υπάρξουν μεμονωμένες περιπτώσεις που είτε υπό το βάρος της συνείδησής τους είτε επειδή δεν θα τολμήσουν πλέον να εμφανιστούν στις εκλογικές τους περιφέρεις δεν θα τα ψηφίσουν. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα να προειδοποιήσουν τα κομματικά όργανα και εν συνεχεία να παραιτηθούν παραδίδοντας ταυτόχρονα και την έδρα τους.


Και οι γκρίνιες του Τσίπρα

Ωσάν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω υπάρχει, μου λένε, και δυσαρέσκεια του Μαξίμου προς υπουργούς. Για παράδειγμα, γκρινιάζουν για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος και πρώην υπουργό Νίκο Ξυδάκη για τη δήλωσή του περί δραχμής. Ο Αλ. Τσίπρας, μου λένε, σφόδρα ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού του και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του απεύθυναν «αρμοδίως» αυστηρές συστάσεις. «Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε τροφή στα επιχειρήματα Σόιμπλε» έλεγαν. Πώς όμως τα έλεγαν; Διά… ψιθύρων, αφού επίσημη ανακοίνωση αποδοκιμασίας δεν υπήρξε. Οι δηλώσεις ωστόσο Ξυδάκη προκάλεσαν έναν πολιτικό σεισμό, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επεξεργάζεται σχέδιο για Grexit, τη στιγμή μάλιστα που στην Ευρώπη δεν είναι λίγοι οι εταίροι μας που φέρνουν πάλι το ζήτημα αυτό στο τραπέζι. Υπάρχει όμως και γκρίνια κατά του οικονομικού επιτελείου για το θέμα της μη συνεννόησης του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους (στο θέμα του χρέους), ή ακόμα γκρίνια για τον Ευ. Τσακαλώτο που λέει ότι το 70% των μεταρρυθμίσεων για την αξιολόγηση δεν έγιναν, ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως έγιναν.
Του ξέφυγε του υπουργού

Πληροφορούμαι ότι υπουργός που έχει σχέση και με τη Βόρεια Ελλάδα ανέφερε τάχα… αδιάφορα σε αστυνομικούς που είχε συναντήσει στο γραφείο του ότι «σύντομα θα έχουμε εκλογές». Εμαθα ότι το είπε με χαρακτηριστική άνεση, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, σαν να το είχε δεδομένο! Και οι πηγές μου μάλλον δεν έχουν παρανοήσει την κουβέντα. Λέτε εκεί προς Θεσσαλονίκη και στα πέριξ να ξέρουν κάτι περισσότερο από εδώ και μας το κρύβουν;


Κουίζ

Επειδή έχω καιρό να σας δώσω κάποιο κουίζ, σας βάζω τώρα ένα: Πόσες φορές βρέθηκε τελευταίως στην Πάτρα ο χρυσαυγίτης βουλευτής (υπόδικος για εγκληματικές ενέργειες) Γιάννης Λαγός; Και με ποιους πολιτικούς συναντήθηκε; Καλά, για τον έναν που έχει χόμπι να αλλάζει κόμματα δεν γίνεται λόγος, αλλά για τον άλλον που κατέχει κομματική θέση και έκανε τον αρχηγό του στην Αθήνα να βγει έξω από τα ρούχα του από τον θυμό;


Σταύρο… τσιμέντωσέ τους

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στους διαδρόμους της Βουλής όταν ο Στ. Θεοδωράκης περπατούσε συνοδευόμενος από δύο βουλευτές του Ποταμιού και τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος. Σε κάποια στιγμή συναντάται με τον Β. Λεβέντη και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων του λέει: «Γιατί πάτε όλοι μαζί; Τι συμβαίνει;». Ο κ. Θεοδωράκης που μπορεί να του φεύγουν οι βουλευτές του αλλά δεν χάνει ποτέ το χιούμορ του απάντησε: «Τους έχω εδώ μαζεμένους για να τους προσέχω να μη μου φύγουν». Και ο Λεβέντης του είπε: «Για να μη σου φύγουν πάρε μυστρί και τσιμέντωσέ τους».

HeliosPlus