Το Ιράν που δεν ξέρουμε

Κινηματογραφικό αφιέρωμα με άγνωστες στη χώρα μας ταινίες από το Ιράν διοργανώνει από τις 6 ως τις 8

Κινηματογραφικό αφιέρωμα με άγνωστες στη χώρα μας ταινίες από το Ιράν διοργανώνει από τις 6 ως τις 8 Φεβρουαρίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Τίτλος του αφιερώματος «Το Ιράν που δεν είδα». «Η αξεπέραστη ποιητική, αισθητική, διεισδυτική και βαθιά ανθρωπιστική ματιά του ιρανικού κινηματογράφου αναδεικνύεται μέσα από οκτώ ταινίες μυθοπλασίας, που καταπιάνονται με διαφορετικές πτυχές της καθημερινής ζωής στο Ιράν, με διαφορετικούς ανθρώπους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το φεστιβάλ. «Ανάμεσα σε αυτούς, ένας επίδοξος χάκερ, ένα ζευγάρι σε ένα αναπάντεχο road movie στην ιρανική έρημο, αλλά και δύο νέα παιδιά στο κατώφλι της συζυγικής τους ζωής».
Πρόκειται για τις ταινίες «Τόσο απλά» του Ρέζα Μιρ-Καριμί, «Εδώ χωρίς εμένα» του Μπαχράμ Ταβάκολι, «Ενας κύβος ζάχαρης» του Σεγέντ Ρέζα Μιρ-Καριμί, «Ειδική διαδρομή» του Μουσταφά Κιάγε, «Πισίνα ζωγραφικής» του Χόουζε Ναγκάσι, «Κουράγιο» των Αφσχίν Χασεμί και Μοχσέν Γκαρέ, «Τάφρος 143» της Ναργκές Αμπγιάρ και «Today» του Ρέζα Μιρ-Καριμί.
Παράλληλα, προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ «Spring Wind» του Φαζίν Ρεζαγιάν, μια παραγωγή του υπουργείου Τουρισμού του Ιράν που παρουσιάζει τα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.


Οι ταινίες
Εδώ χωρίς εμένα / Inja bedoone man / Here without me (2011)
Σκηνοθεσία: Μπαχράμ Ταβάκολι
Αμυδρώς βασισμένη στον Γυάλινο Κόσμο του Τένεσι Ουίλιαμς, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ανάπηρου κοριτσιού που συλλέγει γυάλινες μινιατούρες ζώων και κρατάει μυστική την έλξη της για τον καλύτερο φίλο του αδελφού της.
Τόσο απλά / Be hamin sadegi / As Simple as That
(2008)
Σκηνοθεσία: Ρέζα Μιρ-Καριμί
Η ταινία σκιαγραφεί τα συναισθήματα μιας Ιρανής, η οποία μοιράζεται ανάμεσα σε διάφορους ρόλους όπως αυτός της αφοσιωμένης νοικοκυράς, της χρήσιμης γειτόνισσας και ενός εξυπηρετικού ατόμου.
Ενας κύβος ζάχαρης / Ye habe ghand / A Cube of Sugar (2011)
Σκηνοθεσία: Σεγέντ Ρέζα Μιρ-Καριμί
Καθώς εξελίσσεται ένας γάμος, οι σύζυγοι των αδερφών της νύφης προσπαθούν να βρουν έναν θησαυρό στο παλιό σπίτι της οικογένειας.
Ειδική Διαδρομή / Special Line (2013)
Σκηνοθεσία: Μουσταφά Κιαγέ
Τρεις νέοι αποφασίζουν να χακάρουν την ιστοσελίδα μιας τράπεζας και να μεταφέρουν αρκετά χρήματα στους λογαριασμούς τους για να φύγουν στο εξωτερικό.
Πισίνα Ζωγραφικής / Howze Naghashi / The Painting Pool (2013)
Σκηνοθεσία: Μαζιάρ Μίρι
Ενα αγόρι προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της νοητικής υστέρησης των γονιών του.
Κουράγιο / Don’t Be Tired! (2013)
Σκηνοθεσία: Μοχσέν Γκαρέ
Τέσσερις συνταξιδιώτες αναχωρούν με ένα βαν για να διασχίσουν την ιρανική έρημο και μετά από μια ατυχή πορεία γεγονότων η αθώα βόλτα μετατρέπεται σε ένα απρόσμενο προσωπικό ταξίδι.
Τάφρος 143 / Track 143 (2013)
Σκηνοθεσία: Ναργκές Αμπγιάρ
Εξαιτίας ενός μηνύματος που λέει ότι ο γιος της με τους φίλους του θα πάνε στρατιώτες στον πόλεμο, η μητέρα του περιμένοντας να μάθει νέα δένει το ραδιόφωνο στην πλάτη της και το κουβαλάει παντού μαζί της.
Today / Emrouz (Ιράν, 2014)
Σκηνοθεσία: Ρέζα Μιρ-Καριμί
Κατά τη διάρκεια μιας κούρσας με προορισμό ένα μικρό νοσοκομείο στο Ιράν, ένας ταξιτζής συνειδητοποιεί ότι πρέπει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.
Πρόγραμμα προβολών

Δευτέρα 6/2
18.00 Spring Wind & Πισίνα ζωγραφικής 20.30 Ενας κύβος ζάχαρης
Τρίτη 7/2
17.00 Spring Wind & Κουράγιο 19.15 Τάφρος 143 21.00 Εδώ χωρίς εμένα
Τετάρτη 8/2
17.00 Spring Wind & Today 19.00 Τόσο απλά
21.00 Ειδική διαδρομή

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη. Απαιτείται η έκδοση εισιτηρίου μηδενικής αξίας.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.