Πιέσεις για μέτρα, χωρίς άμεσο αντιστάθμισμα για χρέος

Αυξανόμενη προβλέπεται η πίεση στην κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες από τους θεσμούς, προκειμένου να ψηφίσει τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές των δανειστών. Την ίδια ώρα, ο ESM «παγώνει» τις ελπίδες για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Αυξανόμενη προβλέπεται η πίεση στην κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες από τους θεσμούς, προκειμένου να ψηφίσει τα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πηγές των δανειστών.
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν Τα Νέα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) «γειώνει» τις ελπίδες για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς ο εκπρόσωπός του, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ που το χαρακτηρίζει «εξαιρετικά μη βιώσιμο», υποστήριξε χθες ότι είναι διαχειρίσιμο, αν εφαρμοστούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα επιπλέον μέτρα για τοχρέοςθα ληφθούν μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018, εφόσον είναι αναγκαίο, και πέταξε το μπαλάκι στην Ελλάδα, καλώντας σε εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών των δανειστών, το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι δανειστές είναι απολύτως ενωμένοι σε αυτήν τη φάση στις απαιτήσεις τους από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων.

Τα μέτρα αυτά, συγκεκριμένα, είναι η μείωση του αφορολογήτου, των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων καθώς και αλλαγές στην αγορά εργασίας. Ιδιαιτέρως, ως προς τις τελευταίες, οι δανειστές θα επιμείνουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη μη ανάκληση των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, κάτι που αφορά κυρίως τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στη φάση αυτή, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των πηγών των δανειστών, το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους δεν παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν πολλά άλλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν πριν φτάσουμε να συζητάμε αν θα υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αναφέρουν.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση καλείται να πάρει τώρα επώδυνα μέτρα σε αφορολόγητο, Ασφαλιστικό και εργασιακά, χωρίς να προβάλλει άμεση η ελπίδα τουλάχιστον ενός αντισταθμίσματος, όπως θα ήταν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Βεβαίως, η έκθεση του ΔΝΤ που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου χαρακτηρίζει το χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο», κάτι που λειτουργεί απαγορευτικά για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Από την άλλη, ο Πολ Τόμσεν έχει πει ότι μπορεί να δεχθεί, αντί για ελάφρυνση χρέους, μια ισχυρή δέσμη μέτρων που να εξασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Επομένως, εφόσον τα μέτρα αυτά συμφωνηθούν, δεν αποκλείεται να αλλάξει η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου, χωρίς άλλα μέτρα ελάφρυνσής του από την ευρωζώνη.

Κάτι τέτοιο φυσικά θα έφερνε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, γιατί θα καλούνταν να κάνει θυσίες χωρίς ένα «δώρο» σε αντιστάθμισμα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.