Ο Ιανουάριος είναι ένας περίεργος μήνας στην καρδιά του χειμώνα. Προς το παρόν έχει χαρακτηριστεί από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε πολλές χώρες του πλανήτη.
Ασχημος μήνας όμως αποδεικνύεται και για αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες. Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ, ακόμα και η γαλλική Νις που ήταν πρωτοπόρος στο Σαμπιονά, προσπαθούν να συνέλθουν από τα συνεχόμενα «χτυπήματα».
Η Ρεάλ Μαδρίτης τελείωσε με τον ιδανικότερο τρόπο το 2016, καθώς κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων νικώντας την Κασίμα στη Γιοκοχάμα. Ακολούθησαν οι διακοπές των εορτών και η επιστροφή τη βρήκε το ίδιο κεφάτη, σημειώνοντας τρία γκολ στη Σεβίλλη για το Κύπελλο και πέντε γκολ στη Γρανάδα για το πρωτάθλημα. Στις 12/11 στο Βιθέντε Καλντερόν, με το 3-3 κόντρα στη Σεβίλλη, έφτασε τα 40 συνεχόμενα ματς χωρίς ήττα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της Μπαρτσελόνα. Τρεις ημέρες μετά, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν πάλι στο Βιθέντε Καλντερόν, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα. Η Σεβίλλη πήρε τη ρεβάνς, νίκησε 2-1 και το αήττητο για την ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν πήρε τέλος. Σαν να μην έφτανε αυτό, ακολούθησε η εντός έδρας ήττα από τη Θέλτα στο Μπερναμπέου, στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου (2-1), η αναλαμπή στο ματς με τη Μάλαγα (2-1) και το τελειωτικό χτύπημα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στο Μπαλαΐδος του Βίγκο. Το 2-2 στον επαναληπτικό με τη Θέλτα έθεσε τη Ρεάλ νοκ άουτ από το Κύπελλο. Ο ένας από τους τρεις στόχους της χρονιάς χάθηκε.
Η αλήθεια είναι ότι ο Ζιντάν είχε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα, κόντρα στη Θέλτα υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει τον Κασεμίρο στο κέντρο της άμυνας. Η Ρεάλ υποδέχεται απόψε στο Μπερναμπέου τη φιλόδοξη εφέτος Σοσιεδάδ και ο Ζιντάν μπορεί να υπολογίζει στην επιστροφή του Βαράν, όμως πάλι θα λείπουν οι Μαρσέλο, Πέπε, Καρβαχάλ, Μόντριτς, Ροδρίγες και Μπέιλ. «Αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά μπορούμε να βρούμε τις λύσεις. Δεν μπορώ να πω ότι κάτι συνέβη και χάσαμε για κάποιον λόγο παιχνίδια, αλλά δεν είμαι θυμωμένος ή ανήσυχος. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο» είπε ο Ζιντάν.
Πάμε στη Λίβερπουλ, η οποία πανηγύρισε ακόμα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, νικώντας στο Ανφιλντ τη Μάντσεστερ Σίτι και φαινόταν ότι ήταν η ομάδα που θα συνέχιζε να απειλεί την πρωτοπόρο Τσέλσι. Μόλις μπήκε το 2017… έσβησαν τα φώτα! Ισοπαλία εκτός έδρας με τη Σάντερλαντ (2-2) και νέο 0-0 στο Ανφιλντ με την Πλίμουθ, ομάδα της Λιγκ 2 στο Κύπελλο. Στον επαναληπτικό, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ πέτυχε τη μοναδική έως τώρα νίκη της (1-0). Το μεγάλο σοκ ήταν η εντός έδρας ήττα από τη Σουόνσι στην Πρέμιερ Λιγκ (3-2), πρώτη εφετινή. Οπως και η Ρεάλ, έτσι και η Λίβερπουλ έχασε τον Ιανουάριο τον πρώτο στόχο της χρονιάς. Αποκλείστηκε από τον τελικό του Λιγκ Καπ, χάνοντας δύο φορές από τη Σαουθάμπτον! Σε επτά έως τώρα ματς αυτόν τον μήνα, οι Ρεντς είχαν μία νίκη, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες! Ουσιαστικά, το καλύτερό τους παιχνίδι ήταν στο Ολντ Τράφορντ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ενα ματς στο οποίο δέχθηκαν την ισοφάριση στα τελευταία λεπτά. Κι εδώ υπήρχαν προβλήματα τραυματισμού. Ελειψε για κάποια ματς ο Κουτίνιο, κυρίως όμως η ομάδα επηρεάστηκε όταν έφυγε ο Μανέ (πρώτος σκόρερ με εννέα γκολ) για να αγωνιστεί στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής με τη Σενεγάλη.
Η γαλλική Νις είχε κλέψει την παράσταση στο γαλλικό πρωτάθλημα, καθώς διατηρούσε το προβάδισμα για πολλές αγωνιστικές. Και αυτή παραμένει χωρίς νίκη αυτόν τον μήνα. Πρώτα ήρθε ο αποκλεισμός στο Κύπελλο μετά την εκτός έδρας ήττα από τη Λοριάν (2-1). Στη συνέχεια ακολούθησαν δύο ισοπαλίες στο πρωτάθλημα (0-0 εντός με τη Μετς και 1-1 εκτός με Μπαστιά). Ετσι, η ομάδα του Λουσιέν Φαβρ έχοντας και αρκετές απουσίες υποχώρησε στη δεύτερη θέση, αφήνοντας στην κορυφή τη Μονακό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά απειλείται και από την Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία έχει έναν βαθμό λιγότερο. Οι σημερινοί αγώνες θεωρούνται κρίσιμοι. Η Νις υποδέχεται την εξαιρετική Γκινγκάμπ, ενώ στο Παρκ ντε Πρενς θα διεξαχθεί το ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής, με την Παρί Σεν Ζερμέν να υποδέχεται τη Μονακό. Οι γηπεδούχοι του Ουνάι Εμερι έχουν ενισχυθεί με τον Τζούλιαν Ντράξλερ, ο οποίος ήδη έχει αρχίσει να κάνει απόσβεση για τα χρήματα που δόθηκαν στη Βόλφσμπουργκ. Αρχικά, σκόραρε στο 7-0 επί της Μπαστιά για το Κύπελλο, ενώ με δικό του γκολ η Παρί νίκησε εκτός έδρας τη Ρεν.
Την περασμένη εβδομάδα άρχισε πάλι το πρωτάθλημα στη Γερμανία και ο Ιανουάριος θα μας προετοιμάσει για την απάντηση σε ένα μεγάλο ερώτημα: θα αντέξει η νεοφώτιστη και εξαιρετική Λειψία στο κυνήγι του τίτλου κόντρα στη μεγάλη Μπάγερν; Ηδη η Λειψία είναι τρεις βαθμούς πίσω από την ομάδα της Βαυαρίας και το πρώτο δείγμα γραφής της επιστροφής στη δράση ήταν το καλύτερο: η Λειψία νίκησε εύκολα στην έδρα της την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης με 3-0. Ετσι κι αλλιώς, έως το τέλος του α’ γύρου Μπάγερν και Λειψία έχουν ξεφύγει αρκετά από τις υπόλοιπες ομάδες. Η Μπάγερν έχει 42 βαθμούς, η Λειψία 39 και οι υπόλοιπες είναι οκτώ βαθμούς πίσω και… σφάζονται μεταξύ τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ