Δέκα χρόνια μετά την άφιξη των στοιχείων, για την υπόθεση Siemens, από τη Γερμανία στην ελληνική Εισαγγελία Πρωτοδικών, που αφορούσαν σε παράνομες πληρωμές και «δώρα» σε κρατικούς αξιωματούχους –κυρίως στελέχη του ΟΤΕ –άρχισε, σε πρώτο βαθμό, η δίκη στο Μόναχο. Μάλιστα η σημερινή ηγεσία του ΟΤΕ, που είναι η γερμανική εταιρεία Deutsche Telecom, έχει στραφεί από το 2008 εναντίον της επίσης γερμανικής Siemens και από την περασμένη Πέμπτη άρχισε η δίκη προς έκπληξη πολλών αφού οι ομογάλακτες εταιρείες θα αναμετρηθούν στο Πρωτοδικείο του Μονάχου και θα εμπλακούν σε μια μακρά διαδικασία!
Μάλιστα από πλευράς του Οργανισμού ήταν παρούσα η νομική εκπρόσωπος η οποία λίγες ημέρες πριν είχε συναντηθεί στην Αθήνα με εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας και συζήτησε πώς είναι δυνατόν να συμψηφιστούν οι απαιτήσεις του Οργανισμού με τα ήδη κερδισμένα απαιτητά από τη Siemens (22 εκατ. ευρώ), τα οποία κέρδισε με απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων τον περασμένο Μάιο. Η ίδια δίκη για το σκάνδαλο της Siemens αρχίζει στην Ελλάδα στις 24 Φεβρουαρίου μετά από πολλές περιπέτειες…
Ο ΟΤΕ ζητάει τώρα να αποζημιωθεί με 57 εκατ. ευρώ για βλάβη που υπέστη από τη Siemens. Στο κείμενο της αγωγής που έχει καταθέσει στη Γερμανία ο ΟΤΕ δεν αναφέρονται μόνο καταγγελίες για μίζες τις οποίες εισέπραξαν τα πρώην στελέχη του Οργανισμού αλλά και ποσά εμβασμάτων τα οποία εστάλησαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι μίζες έφθασαν τα 57 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 43 εκατ. δόθηκαν ως τον Δεκέμβριο του 2000. Η πρώτη φάση δωροδοκιών τοποθετείται χρονικά από το 1997 ως το 1998. Στην αγωγή αναφέρονται οι τράπεζες που κυκλοφόρησαν τα εμβάσματα και οι κωδικοί των αποδεκτών των εμβασμάτων, Franz, Samos, Nikos, Gruvi Roca, Gabriel Crocker και Markou…
Μάλιστα εμφανίζονται ως κρίσιμα πρόσωπα που αποφάσισαν για την υλοποίηση των προγραμματικών οι
Γιώργος Σκαρπέλης,
Γιώργος Αυλωνίτης και
Παναγιώτης Νικάκης, υψηλόβαθμα στελέχη. Ο σκοπός τους, όπως καταγγέλλεται στην αγωγή, ήταν «να αποτραπούν οι εκπτώσεις» και από την άλλη πλευρά να υπάρχουν επαυξήσεις στο τίμημα του έργου με όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές. Τα περισσότερα από αυτά τα πρόσωπα περιλαμβάνονται μεταξύ των 64 κατηγορουμένων και στη δίκη του Φεβρουαρίου, και κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία! Πρόκειται για τους Γιώργο Σκαρπέλη, πρώην αντιπρόεδρο του Οργανισμού, ο οποίος, όταν δίνεται επιπλέον παραγγελία στην εταιρεία το 2000, ενδεικτικά εμφανίζεται να δέχθηκε ποσά, όπως στις 25-5-2001, 3 εκατ. μάρκα (τράπεζα Reiffeisenverbank Αυστρίας), την ίδια ημερομηνία άλλες 250.000 σε άλλο λογαριασμό του, αλλά και στην ίδια τράπεζα άλλα 1,5 και 5,5 εκατ. ευρώ. Σε μια ημέρα εισπράττει δηλαδή περίπου 10.200.000 γερμανικά μάρκα. Στην αγωγή αναφέρεται ότι ο Γ. Σκαρπέλης διατηρούσε τον συγκεκριμένο λογαριασμό στο Σάλτσμπουργκ από το 1990 και η κίνησή του είχε εκατομμύρια. Από 1-1-1994 έως 31-12-1997 είχε δεχθεί ο λογαριασμός πάνω από 2 εκατ. ευρώ!
Ακολούθησε άλλο 1,5 εκατ. ευρώ για την υπογραφή της σύμβασης 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, που είναι και η επίμαχη για την ελληνική δίκη. Για μέρος της επαύξησής της μάλιστα δόθηκαν άλλα 2,5 εκατ. ευρώ! Από το 2001 και μετά αναφέρεται στην αγωγή με βάση μαρτυρία του Γερμανού Σίκατσεκ έμπαιναν 15 εκατ. τον χρόνο! Ζαλίζουν τα ποσά που κατατίθενται με κωδικούς στους άλλους δύο οι οποίοι εισπράττουν κυρίως από το 1999 σε άλλες τράπεζες, όπως η Credit Suisse, η Barclays, η Hoffmann της Ζυρίχης κ.λπ.
Η επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και πάντως πριν από την έναρξη της ελληνικής δίκης. Πυρετώδεις συναντήσεις γίνονται στο Μόναχο και θα ακολουθήσουν και άλλες με ζητούμενο να έρθουν οι δύο γερμανικές εταιρείες σε συμβιβασμό πριν από την έναρξη της δίκης στο Εφετείο με τους 64 κατηγορουμένους. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους πάντως, αν ο ΟΤΕ παραιτηθεί από τη ζημιά που εμφανίζεται να διεκδικεί αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρασταθεί και ως Πολιτική Αγωγή στην ελληνική δίκη.
Κρίνεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμόςΩς το τέλος του μήνα αναμένεται να εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του 2012 ο οποίος βάλλεται και ζητείται η ακύρωσή του από την Ενωση Φορολογουμένων Ελλάδας, που εκδικάστηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις αρχές Δεκεμβρίου. Μάλιστα προήδρευσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ν. Σακελλαρίου. Ο τελευταίος εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στον νομικό παραστάτη της Siemens, όταν εκείνος απευθύνθηκε μάλλον με έπαρση στους προσφεύγοντες. Η εισήγηση του Συμβούλου της Επικρατείας ήταν καταπέλτης στην περιγραφή της όλης υπόθεσης. Ο εισηγητής Κ. Κουσούλης ανέφερε ότι κρίνεται αν ο συμβιβασμός προστάτευσε το δημόσιο συμφέρον με δεδομένο ότι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής ανέφερε ότι η ζημιά για το Δημόσιο ήταν 2 δισ. ευρώ. Αντίθετα ο Συμβιβασμός απήλλαξε την εταιρεία από κάθε ευθύνη και στο μέλλον!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ