Ο ισορροπιστής

«Σήμερα είναι εδώ ένα γκρουπ συναδέλφων σας από την Ελλάδα. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μη με στριμώξετε για να τους κάνω καλή εντύπωση»
! Με αυτή τη χιουμοριστική αποστροφή άρχισε το μεσημεριανό briefing στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς (σκίτσο). Και το περίεργο δεν είναι ότι το είπε, είναι ότι τον άκουσαν! Οι συνάδελφοι από κάθε γωνιά της Ευρώπης δεν τον ρώτησαν σχεδόν τίποτε… Ü Ο έλληνας αξιωματούχος συμπληρώνει εφέτος 27 χρόνια στην Κομισιόν. Παραμένει ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και κάθε μέρα ισορροπεί ανάμεσα στα καθημερινά καθήκοντά του και στην αγωνία του για την Ελλάδα. Διότι, όπως λένε στις Βρυξέλλες, μόνο η Κομισιόν, ο Λευκός Οίκος και η αστυνομία της Νέας Υόρκης μπαίνουν στον κόπο να κάνουν καθημερινές ενημερώσεις. Το βέβαιο είναι ότι μετά το παγερό Eurogroup της Πέμπτης ο ρόλος του ισορροπιστή Ελληνα θα γίνει όλο και πιο δύσκολος…
Οπως οι ξενοδόχοι
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συμβάσεις εργασίας είναι ένα από τα «καυτά» ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης που (κατά την κυβέρνηση) όλο κλείνει και τελικά… δεν κλείνει.
Η τελευταία πρόταση που συζητείται με τους θεσμούς για να βρεθεί συμβιβασμός είναι σε πρώτη φάση να αρθεί η απαγόρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και εργοδότες – εργαζόμενοι να έχουν το δικαίωμα υπογραφής, όπως έγινε στον ξενοδοχειακό κλάδο. Ü Ωστόσο η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή η υποχρεωτική επέκτασή της και όπου υπάρχουν επιχειρησιακές ή και ατομικές συμβάσεις, δεν θα προβλέπεται και θα μείνει παγωμένη –με βεβαιότητα –ως το τέλος του προγράμματος.


Διαιτησία στις απολύσεις
Για το άλλο φλέγον ζήτημα, την απελευθέρωση των απολύσεων, η ρύθμιση την οποία προτείνει η κυβέρνηση είναι να περιγραφούν νομοθετικά η μορφή και το σώμα της «διαιτησίας» στο οποίο θα προσφεύγουν επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδιέξοδο από κοινού με τους εργαζομένους. Παρά την απαίτηση του ΔΝΤ να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων στο 10% μηνιαίως, οι Ευρωπαίοι δεν επιμένουν, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ü Το μόνο βέβαιο είναι ότι στη νομοθετική ρύθμιση που προετοιμάζεται για τα εργασιακά θέματα αλλαγές θα επέλθουν στα δικαιώματα των συνδικαλιστών με περιορισμό αδειών, αμοιβών και άλλων προνομίων.
Η MIG και η Πειραιώς
Η Marfin Investment Group στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της έχει δρομολογήσει την πώληση ξενοδοχειακών μονάδων που διαθέτει στην Κροατία αλλά και της θυγατρικής που εκμεταλλεύεται εμπορικά κέντρα στη Σερβία. Μάλιστα, τελευταία κυκλοφόρησαν και φήμες για «σπάσιμο» και ελληνικών θυγατρικών, που όμως διαψεύδονται. Αυτό όμως που ισχύει και αποτελεί τη μεγάλη εικόνα για τον όμιλο είναι ότι ο βασικός της μέτοχος, η Τράπεζα Πειραιώς, όταν λυθούν οι εκκρεμότητες με την ανάδειξη νέου διευθύνοντος συμβούλου, θα πρέπει να προχωρήσει στη διάθεση του ποσοστού ύψους 31% που διαθέτει στη MIG.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ