Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Τα επτά χρόνια της κρίσης και των μνημονίων τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν το ένα τρίτο των εισοδημάτων τους. Είδαν να φεύγουν μέσα από τα χέρια τους 57 δισ. ευρώ τον χρόνο (!) καθώς άλλοι έχαναν τη δουλειά τους, σε άλλους μειωνόταν ο μισθός ή η σύνταξη ενώ την ίδια στιγμή όλοι πληρώναμε περισσότερους φόρους.
Οι αριθμοί δεν αμφισβητούνται. Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2010 ως το 2016 το ονομαστικό διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε από 173,5 δισ. ευρώ στα 116,5 δισ. ευρώ.
Μεγάλοι χαμένοι είναι οι μισθωτοί, με το εισόδημά τους να έχει συρρικνωθεί από 86,8 δισ. ευρώ σε 59,4 δισ. ευρώ τον χρόνο (απώλεια 31,5%).
Λιγότερο χαμένοι είναι οι συνταξιούχοι καθώς οι αποδοχές τους από 43,5 δισ. ευρώ υποχώρησαν σε 36,1 δισ. ευρώ (απώλεια 17,2%).
Ολοι νιώθουμε στο πετσί μας τι συνέβη και πού βρισκόμαστε.
Το μόνο που αμφισβητείται είναι η ικανότητα των πολιτικών –κατά κύριο λόγο των κυβερνώντων που έχουν και την ευθύνη των αποφάσεων –να αντιληφθούν ότι η ελληνική κοινωνία, τα νοικοκυριά και το ένα και πλέον εκατομμύριο άνεργοι δεν αντέχουν άλλο να πορεύονται μέσα στην αβεβαιότητα και στο άγνωστο μέλλον. Οταν μάλιστα τα «έχουν δώσει όλα» –περισσότερος χρόνος εργασίας, χαμηλότερες αμοιβές, περισσότερους φόρους –και έχουν εξαντλήσει ακόμη και τις αποταμιεύσεις από τους κόπους της προ της κρίσης εργασίας.
Η ευθύνη, δευτερευόντως, βαρύνει την αξιωματική αντιπολίτευση και το κόμμα του κ. Μητσοτάκη το οποίο έχει ως στρατηγική κατεύθυνση το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τα νοικοκυριά, τις εκλογές και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως δείχνουν αξιόπιστες δημοσκοπήσεις και αναλύσεις τις οποίες απεχθάνεται το επιτελείο της οδού Πειραιώς.
Κατόπιν τούτων, η κυβέρνηση ας συναποφασίσει, με τους δανειστές, ποια μέτρα και ποιες αλλαγές στην οικονομία χρειάζονται για να κλείσει η αξιολόγηση και να δούμε επιτέλους πού πάμε…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ