Γαία πυρί μιχθήτω

Αρέσουν συνήθως στον Αλέξη Τσίπρα τα λόγια τα μεγάλα και οι ηρωικές αναφορές του τύπου «δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε μέτρα ούτε για ένα ευρώ».

Αρέσουν συνήθως στον Αλέξη Τσίπρα τα λόγια τα μεγάλα και οι ηρωικές αναφορές του τύπου «δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε μέτρα ούτε για ένα ευρώ». Η σκληρή πραγματικότητα όμως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά αμείλικτη…
nnn
Μετά το Eurogroup, στο οποίο με εξαίρεση τη χλιαρή υποστήριξη του γάλλου υπουργού Οικονομικών όλοι οι υπόλοιποι στάθηκαν αλληλέγγυοι προς το ΔΝΤ και όχι προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μαύρα φίδια έζωσαν τον Πρωθυπουργό. Μαθαίνω ότι στις εσωτερικές συζητήσεις που ακολούθησαν στο Μέγαρο Μαξίμου αναζήτησαν εναγωνίως τρόπους υπέρβασης της διαφαινόμενης νέας εθνικής κρίσης…
nnn
Αρχισαν λοιπόν τα παιδιά να σκέφτονται πώς θα… ντριμπλάρουν την αμείλικτη πραγματικότητα. Το πήγαν από ‘δώ, το πήγαν από ‘κεί, στις εκλογές κατέληξαν. Μετά από καιρό οι κάλπες επανήλθαν στο προσκήνιο. Μου λένε ωστόσο ότι πριν από αυτό θα εξαντλήσουν όλες τις άλλες δυνατότητες. Κάποιοι λοιπόν έριξαν την ιδέα να φέρουν άρον άρον προς ψήφιση στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια που ικανοποιούν τον κ. Σόιμπλε και τους υπολοίπους και να ζητήσουν από την αντιπολίτευση να τα ψηφίσει… Με δύο λόγια, δηλαδή, θα ζητήσουν από τον Κυριάκο, τη Φώφη, τον Σταύρο και τον Λεβέντη να συναινέσουν ώστε να περάσουν οι κόφτες και τα άλλα τερατουργήματά τους με τουλάχιστον 180 ψήφους. Και έτσι να δεσμευτεί η εθνική αντιπροσωπεία με την πλέον δυνατή πλειοψηφία έναντι των ξένων…
nnn
Υπολογίζουν ωστόσο ότι δεν θα έχουν την υποστήριξη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και με αυτόν τον τρόπο θα θελήσουν να τον εκθέσουν τόσο στα μάτια των ξένων όσο και στα μάτια των οπαδών του οι οποίοι ακούν εδώ και καιρό μόνο τις εκκλήσεις του κ. Μητσοτάκη για το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης. Αν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης αρνηθεί και κατά την άποψή τους θα εκτεθεί, θα πάνε να στήσουν κάλπες την άνοιξη (ήδη ειπώθηκαν και ορισμένες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα η πρώτη Κυριακή μετά εκείνη των Απόκρεω) και γαία πυρί μιχθήτω.
Ο «προδομένος» Πρωθυπουργός
«Μελαγχολικός» ήταν πάντως, κατά τα λεγόμενα συνεργατών του, ο Πρωθυπουργός το πρωί της Παρασκευής με τη διάθεσή του αυτή να οφείλεται στη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης. Μαθαίνω πως ο κ. Τσίπρας είχε λάβει επανειλημμένως διαβεβαιώσεις από τους συνεργάτες του πως θα βρισκόταν το «modus vivendi» για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως το τέλος Φεβρουαρίου.
nnn
Αυτά του έλεγε ο «ψύχραιμος» αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αυτό του έλεγε ο (συνήθως) «αισιόδοξος» υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ενώ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος του μετέφερε διαρκώς μια καθησυχαστική εικόνα που περιελάμβανε σταδιακή γεφύρωση των διαφορών. Ο δε Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και άνθρωπος εμπιστοσύνης για τον κ. Τσίπρα, φέρεται να του μετέφερε την εικόνα πως η σκληρή στάση του ΔΝΤ για το χρέος είναι διαπραγματευτικό μας χαρτί. Οι εκτιμήσεις τους ωστόσο «πρόδωσαν» τον Πρωθυπουργό.
nnn
Και για να ξέρετε τι ακριβώς συνέβη και έκαναν τον κ. Τσίπρα να αισθανθεί προδομένος σάς μεταφέρω και τούτο: «Ο Ευκλείδης και ο Γιώργος έπαιρναν τα αεροπλάνα για Παρίσι και Βρυξέλλες αλλά μιλούσαν με τους λάθος ανθρώπους» μου είπε με μάλλον αιχμηρό ύφος γηραιός σύντροφός τους, εξηγώντας πως Σαπέν και Μοσκοβισί δεν προσφέρονται για να έχει κανείς καθαρή εικόνα των προκλήσεων, διότι και οι δυο τους κάνουν ανέξοδη πολιτική. Δεν μπορείς να πεις πως έχει άδικο, αλλά κανείς ψάχνει… αποκούμπι όπου αυτό προσφέρεται…

«Αλέξη, ο λαός ξεχνά»
Σε κάθε περίπτωση αυτό που μαθαίνω από έναν συνομιλητή μου στις Βρυξέλλες είναι πως οι αναφορές που έκανε μεσοβδόμαδα ο Πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο εκλογών ενθουσίασαν κάποιους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δεν ξέρω εάν αυτές οι δηλώσεις συνέβαλαν στο να βρεθεί το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Τσακαλώτος αντιμέτωπος με το τελεσίγραφο «μέτρα 7 δισ. ευρώ έως το τέλος Φεβρουαρίου ή τα λέμε τον Σεπτέμβριο», αλλά η στάση των δανειστών πέρασε σίγουρα το μήνυμα «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».
nnn
Είμαι όμως σε θέση να σας μεταφέρω πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι τρομοκρατημένο από την απολυτότητα της στάσης Ευρωπαίων και ΔΝΤ και άπαντες εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να κλείσει τώρα η αξιολόγηση με όποιο κόστος ή εάν δεν συμβεί αυτό να πάμε σε εκλογές. Μαθαίνω μάλιστα πως ένας εκ των προαναφερόμενων συνεργατών του Πρωθυπουργού τού εισηγήθηκε τα εξής: «Αλέξη, θα τα περάσουμε όλα τον Φεβρουάριο και έως τον Μάιο κανένας δεν θα θυμάται τίποτα». Δεν είμαι σίγουρος πως ο κ. Τσίπρας πείσθηκε από το επιχείρημα περί λαϊκής λήθης. Δεν ξέρω και εάν έχει πραγματική πίστη στη δυνατότητα των βουλευτών του να ψηφίσουν τα εν λόγω μέτρα. Η μελαγχολία του Πρωθυπουργού προδίδει πως ακόμη αμφιταλαντεύεται.
Ο ανεπιθύμητος της ΝΔ
«Υβριστή» της Δεξιάς αποκαλούν τον Θανάση Κοντογεώργη –τον «νεοφώτιστο» συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συμμετείχε στην εκπόνηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας –στελέχη του κόμματος. Θα μου πείτε τι έπαθαν στα καλά καθούμενα και τα βάζουν με τον 35χρονο δικηγόρο με τις λαμπρές σπουδές που ήλθε να βοηθήσει την παράταξη, ανταποκρινόμενος στο προσωπικό κάλεσμα του Κυριάκου. Μου λένε πως ο Κοντογεώργης, ο οποίος συνδέεται με τον Κώστα Σημίτη, είναι λάβρος με τους καραμανλικούς και δεν το κρύβει. Αν και μαθαίνω πως αυτή η παρρησία του συνεργάτη του ευθυμεί τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά, στελέχη που διετέλεσαν στις κυβερνήσεις Καραμανλή την περίοδο 2004-2009 δεν διασκεδάζουν καθόλου. Ειδικά επειδή βλέπουν πως ο φιλόδοξος κ. Κοντογεώργης ανεβαίνει ταχύτατα τα σκαλιά της ιεραρχίας ενός κόμματος που αυτοί υπηρετούν από τα φοιτητικά τους χρόνια (από τα θρανία της ΔΑΠ ΝΔΦΚ). Ο κ. Κοντογεώργης βεβαίως ανήκε στην ΠΑΣΠ. Αλλά πλέον αυτά δεν έχουν σημασία, διότι η διεύρυνση του Κυριάκου κοιτάζει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Και αυτός είναι ο λόγος που ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα οι επερχόμενες εκλογές να διεξαχθούν με σταυρό, ώστε να απαλλαγεί από ορισμένα βαρίδια του παρελθόντος. Θα απαλλαγεί όμως, αφού στη ΝΔ λένε ότι «ο παλιός (και καραμανλικός) είναι αλλιώς και μαζεύει και κανένα σταυρουδάκι».

Το πείραμα της διεύρυνσης
Αλλά οι παλαιοί δαπίτες που ξέρουν από το κομματικό «Βυζάντιο» πάνε να βάλουν σε μπελάδες τον κ. Κοντογεώργη. Τον αποκαλούν «ρουσφέτι» του… Γκίκα Χαρδούβελη, υποστηρίζοντας πως εκείνος τον τοποθέτησε στη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (με μισθό 6.000 ευρώ μηνιαίως) και τον εγκαλούν πως δημοσίως δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ υπέρ της ΝΔ, καθώς προσπαθεί να προστατευθεί και να μην έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όλα αυτά τι σας λένε εσάς για την επαύριον της ΝΔ στην εξουσία; Θα επιτύχει το πείραμα της διεύρυνσης ή όχι;

Δέσμευση ΒΗΜΑτοδότη
Οφείλω να σας ενημερώσω για κάτι που ήδη γνωρίζετε. Δεν περνάμε και τις καλύτερες των ημερών εδώ στη Μιχαλακοπούλου. Δεν σας κρύβω ότι οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τη συνέχιση της λειτουργίας μας.
nnn
Θέλω όμως να γνωρίζετε ότι ο ΒΗΜΑτοδότης όσο και «Το Βήμα» που τον φιλοξενεί θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να φθάνουν στα χέρια σας κάθε Κυριακή. Είναι υπόσχεση, δεν είναι ευχολόγιο.
nnn
Δεν μπορούμε να σας αφήσουμε χωρίς τα αποκαλυπτικά του ΒΗΜΑτοδότη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.