Σωσίβιο για την ΕΒΖ η Σερβία

Κομβικός για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης θα αποδειχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση των δύο θυγατρικών στη Σερβία, αφού είναι συνυφασμένος με την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης που έχει εκπονήσει η Τράπεζα Πειραιώς ως η μοναδική πιστώτρια της ιστορικής βιομηχανίας.

Κομβικός για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης θα αποδειχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση των δύο θυγατρικών στη Σερβία, αφού είναι συνυφασμένος με την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης που έχει εκπονήσει η Τράπεζα Πειραιώς ως η μοναδική πιστώτρια της ιστορικής βιομηχανίας.
Το πλάνο της Πειραιώς από την πώληση των θυγατρικών στη Σερβία και από άλλα ακίνητα της ΕΒΖ προβλέπει εισπράξεις γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα διαγράψουν ισόποσα δάνεια που έχει η ΕΒΖ προς την τράπεζα.

Τα υπόλοιπα 110 εκατ. ευρώ θα χωριστούν σε ένα δάνειο εξυπηρετήσιμο ύψους 60 εκατ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο 1,5% και σε ένα δάνειο μη εξυπηρετήσιμο 50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα έχει μηδενικό επιτόκιο και θα διαγραφεί όταν αποπληρωθεί το εξυπηρετήσιμο.

Η πρώτη απόπειρα όμως για την πώληση έξι ακινήτων της ΕΒΖ δεν είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τα προϋπολογισθέντα έσοδα ήταν περίπου 25 εκατ. ευρώ αλλά υπεβλήθησαν προσφορές μόνο για δύο από τα έξι ακίνητα, τα οποία αθροιστικά έχουν ελάχιστη τιμή πώλησης τα 5,7 εκατ. ευρώ.
Ευνοϊκή συγκυρία
Ετσι, οι προσδοκίες για την επίτευξη των προϋπολογισθέντων εσόδων εναπόκειται πλέον στις οικονομικές προσφορές που θα υποβληθούν για τα δύο ζαχαρουργεία της Σερβίας.
Το θετικό για την ΕΒΖ είναι ότι η χρονική συγκυρία που εκκινεί ο διαγωνισμός είναι αρκετά καλή. Τα δύο εργοστάσια είχαν μια πολύ καλή χρονιά –δεν αποτυπώνεται στους δημοσιευθέντες ισολογισμούς γιατί δεν περιλαμβάνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2016 –και έχουν καταγράψει υψηλή κερδοφορία. Το πιο σημαντικό όμως για τους υποψήφιους μνηστήρες είναι ότι το κόστος παραγωγής των δύο εργοστασίων, σε αντίθεση με τη μητρική στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.
Το χαμηλά διαμορφωμένο κόστος παραγωγής σε μια ζαχαροβιομηχανία είναι καθοριστικό γιατί η ζάχαρη ως commodity έχει έντονες διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο. Ετσι, σε μια καλή χρήση ο επιχειρηματίας βγάζει υψηλά κέρδη και σε μια μέτρια χρονιά, οι απώλειες είναι διαχειρίσιμες.
Τα δύο εργοστάσια έχουν κόστος παραγωγής κάτω από τα 400 ευρώ τον τόνο, όταν οι τιμές της ζάχαρης κυμαίνονται αυτή την εποχή στα 550 δολάρια (περίπου 518 ευρώ). Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος παραγωγής της μητρικής στην Ελλάδα προσεγγίζει τα 900 ευρώ τον τόνο!
Η δυναμικότητα των δύο ζαχαρουργείων ανέρχεται στους 180.000 τόνους ζάχαρης, οι οποίοι σε περιόδους ζήτησης απορροφούνται κυρίως από άλλες βαλκανικές χώρες και σε ένα μικρότερο ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γνωστά ονόματα
Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους επενδυτές, αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον γνωστά ονόματα του κλάδου, αλλά αυτό που έχει σημασία για την επιτυχία του διαγωνισμού είναι να φτάσουν μέχρι το τέλος, δηλαδή στην υποβολή ανταγωνιστικών οικονομικών προσφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική Cristal Union, που στο παρελθόν είχε συμμετάσχει σε διαγωνισμούς πώλησης για το σύνολο της ΕΒΖ, αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον σε συνεργασία με Κροάτες. Εντονο ενδιαφέρον είχε επιδείξει στο πρόσφατο παρελθόν και ο σέρβος επιχειρηματίας κ. Μίοντραγκ Κόστιτς, ο οποίος διατηρεί εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης στη Σερβία. Η εταιρεία του όμως μεταβιβάστηκε σε ποσοστό 51% στη γερμανική Nordzucker. Ο ίδιος διατηρεί το 49% και το μάνατζμεντ αλλά η απόφαση για να κατέβει στον διαγωνισμό θα ληφθεί πλέον σε επίπεδο ομίλου.
Σημειώνεται πως η Τράπεζα Πειραιώς είχε αποφασίσει να χρηματοδοτήσει για τις ανάγκες της ΕΒΖ την εταιρεία με επιπλέον 12 εκατ. ευρώ. Ηδη έχει καταβάλει 5 εκατ. ευρώ και έχει δεσμευτεί ότι με την προκήρυξη του διαγωνισμού θα καταβάλει άλλα 3 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 4 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλει από το τίμημα της πώλησης των θυγατρικών της Σερβίας. Υπενθυμίζεται πως το πλάνο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της ΕΒΖ από την Πειραιώς εκτός από την πώληση των θυγατρικών και ακινήτων, προβλέπει τη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 30% (έχει υλοποιηθεί) και τη μείωση των τιμών παραγωγού τουλάχιστον κατά 15%.
Εως τις 10 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, η ΕΒΖ πωλεί το 92,665% της εταιρείας AD Fabrika Secera Sajkaska Zabali (776.564 μετοχές) και το 87,539% (550.729 μετοχές) της Crvenka Fabrika Secera ad Crvenka. Επειδή όμως και οι δύο εταιρείες στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν ίδιες μετοχές, όποιος τις αποκτήσει, ουσιαστικά θα ελέγχει το 99,6% της Sajkaska και το 99,43% της Crvenka.

Οι προσφορές που θα υποβληθούν υποχρεωτικά αφορούν και τις δύο εταιρείες. Ο πλειοδότης, επειδή οι μετοχές των εταιρειών διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Βελιγραδίου, είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας για να αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου. Η διαδικασία προβλέπει δύο φάσεις. Την εκδήλωση ενδιαφέροντος και σε δεύτερη φάση την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 10 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τους ισολογισμούς της περιόδου 1/7/2015 – 30/6/2016 η Crvenka είχε έσοδα 47,34 εκατ. ευρώ, μεικτά κέρδη 5,4 εκατ. ευρώ και θετικό αποτέλεσμα 3,2 εκατ. ευρώ. Η Sajkaska το παραπάνω διάστημα υπολειτουργούσε γιατί δεν υπήρχε πρώτη ύλη (δεν είχαν καλλιεργηθεί ικανές εκτάσεις για ζαχαρότευτλα) και τα μεγέθη της δεν είναι ενδεικτικά (πωλήσεις 3,13 εκατ. ευρώ και ζημιές 2,85 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, κάθε υποψήφιος που επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία θα πρέπει να αποδείξει κατά την προθεσμία υποβολής, μέσω των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων, ότι ο μέσος όρος των ενοποιημένων κερδών προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων («EBITDA») των τελευταίων τριών 3 εταιρικών χρήσεων υπερέβη το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ.
Εάν πρόκειται για εταιρεία ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου ή κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών ή διαχειριστή επενδυτικού κεφαλαίου, το ποσό ενεργών και μη επενδυμένων κεφαλαίων υπερέβη κατά την προθεσμία υποβολής το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ.
Υποψήφιος, που είναι μέρος ενοποιημένου ομίλου για λογιστικούς σκοπούς, αλλά δεν είναι η μητρική εταιρεία του ομίλου αυτού, μπορεί, προκειμένου να πληροί το χρηματοοικονομικό κριτήριο, να βασιστεί στις εταιρείες αυτού του ενοποιημένου ομίλου, εφόσον ο υποψήφιος αυτός προσκομίσει δέσμευση της μητρικής εταιρείας του ομίλου ότι θα υποστηρίξει χρηματοοικονομικά τον εν λόγω υποψήφιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.