Πράσινο φως μόνο για την υλοποίηση της CETA

Μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την ΤΡΡ πρέπει να θεωρείται κλινικά νεκρή και η ΤΤΙΡ, η περιλάλητη Διατλαντική Εταιρική Σχέση για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις που θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. Μια ύστατη προσπάθεια για να διατηρήσουν ανατάξιμη την ΤΤΙΡ έκαναν οι Μπαράκ Ομπάμα και Ανγκελα Μέρκελ τον περασμένο Νοέμβριο στο Βερολίνο, με την ευκαιρία του τελευταίου ταξιδιού του τέως προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη.  
Ο Τραμπ είχε επανειλημμένως επιτεθεί προεκλογικά κατά της ΤΤΙΡ θεωρώντας ότι θα στοιχίσει αμερικανικές θέσεις εργασίας. Πρόκειται για άλλη μια σχιζοφρενική θέση του νέου αμερικανού προέδρου, μιας και συνδικαλιστικοί φορείς, πολιτικά κόμματα και πολιτικοί στην Ευρώπη αντιτίθενται στην ΤΤΙΡ για τους ακριβώς αντίθετους λόγους: επειδή θεωρούν ότι ευνοεί προκλητικά τα συμφέροντα των αμερικανικών επιχειρήσεων. Ακόμα και ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχε δηλώσει στη γερμανική τηλεόραση ότι «η ευρωατλαντική εμπορική συμφωνία έχει καταρρεύσει de facto» καθώς «οι Ευρωπαίοι δεν ήταν δυνατόν να υποκύψουν στις αμερικανικές απαιτήσεις».
Και όμως! Την περασμένη Τρίτη η Επιτροπή Εξωτερικού Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άναψε το πράσινο φως για την υλοποίηση της Comprehensive Economic Trade Agreement ή CETA. Πρόκειται για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – Καναδά, την οποία είχε μπλοκάρει πεισματικά το Κοινοβούλιο των γαλλόφωνων του Βελγίου! Οι Βαλλόνοι ενέκριναν τη CETA αφού εξασφάλισαν τον σεβασμό της κοινοτικής νομοθεσίας για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και αφού πέτυχαν τον περιορισμό της παντοδυναμίας των πολυεθνικών (δικαίωμα εφαρμοστικού ελέγχου, δικαίωμα ρήτρας διασφάλισης, εγγυήσεις στα διαιτητικά δικαστήρια).
Μια CETA, πάντως, δεν φέρνει την άνοιξη στο διεθνές εμπόριο. Ο ΠΟΕ σε πρόσφατη έκθεσή του απεφάνθη ότι η παγκοσμιοποίηση χωλαίνει. Το 2016 ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια που ο ρυθμός ανάπτυξης του εμπορίου ήταν μικρότερος από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας διεθνώς. Κάτι αντίστοιχο συνέβη το 2001, χρονιά σημαδιακή λόγω της κατάρρευσης του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Συνέβη και το 1982, χρονιά κορύφωσης του πολέμου Ιράν – Ιράκ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.