Μικρό, φθηνό και βενζινοκίνητο είναι το αυτοκίνητο της κρίσης

Μπορεί οι πωλήσεις αυτοκινήτων να αυξήθηκαν το 2016 ακόμη και στην Ελλάδα (κατά 11% συγκριτικά με το 2015, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και την ΕΛΣΤΑΤ), το ΙΧ ωστόσο έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από την κρίση.

Μπορεί οι πωλήσεις αυτοκινήτων να αυξήθηκαν το 2016 ακόμη και στην Ελλάδα (κατά 11% συγκριτικά με το 2015, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και την ΕΛΣΤΑΤ), το ΙΧ ωστόσο έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από την κρίση. Πρωτίστως σε επίπεδο συμβόλων, υπό την έννοια ότι από μέσο κοινωνικής καταξίωσης μετατρέπεται σε ένα απλό μέσο μεταφοράς. Είναι προφανές ότι σε ένα κοινωνικό περιβάλλον φτωχοποίησης και καταστροφής της μεσαίας τάξης, ξιπασιές με αυτοκίνητα δεν γίνονται. Διότι με τις κούρσες ουδείς ασχολείται: ο κόσμος έχει σημαντικότερα πράγματα να σκεφτεί.
Παρά ταύτα, το αυτοκίνητο δεν έπαψε να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας ακόμη και των… φτωχοποιημένων. Και ας απορροφά ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού –το 12,8%, αν συμπεριληφθεί στη δαπάνη «μεταφορές», σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, εισιτήρια στα αστικά μέσα μεταφοράς ελάχιστοι Ελληνες, ως γνωστόν, πληρώνουν. Στη Γαλλία το ποσοστό του προϋπολογισμού που απορροφά το ΙΧ φθάνει το 15% κατά μέσον όρο, σύμφωνα με τη μελέτη drivepad.fr που διενήργησε τον περασμένο Μάιο το Ινστιτούτο IFOP.
Με αφορμή την έρευνα του IFOP, η εταιρεία Argus αναζήτησε τα οικονομικότερα από τα 1.500 μοντέλα αυτοκινήτων που πωλούνται στη Γαλλία. Διότι «λόγω των οικονομικών δυσχερειών οι Γάλλοι το σκέφτονται διπλά προτού επισκεφθούν τον μηχανικό τους». Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι, λοιπόν, ότι τα λεγόμενα αυτοκίνητα «χαμηλού κόστους» κοστίζουν, όντως, φθηνότερα στον ιδιοκτήτη τους.
Πρωταθλητής το Dacia
Το Dacia Sandero αναδεικνύεται πρωταθλητής στην οικονομία. Το κόστος κύλισής του ανά χιλιόμετρο το 2017 υποχώρησε στα 0,47 ευρώ από 0,51 ευρώ που ήταν το 2016. Το μεγαλύτερο μοντέλο της ρουμανικής (αλλά θυγατρικής της Renault) εταιρείας, Dacia Logan, όπως και το Suzuki Celerio βρίσκονται επίσης στην κορυφή της κατάταξης. Σε γενικές γραμμές, τα μοντέλα που δεν κοστίζουν ακριβά για να τα αποκτήσει κανείς και τα οποία είναι οικονομικά στην κατανάλωση έχουν τη λιγότερο δαπανηρή συντήρηση.
Στους αντίποδες της κατάταξης βρίσκονται τα μοντέλα της σειράς 5 της BMW, για τα οποία την πρώτη χρονιά που θα τα αποκτήσει κανείς και θα διανύσει 15.000 χιλιόμετρα (αυτές τις σταθερές έχει θέσει η έρευνα της Argus) το κόστος ανά χιλιόμετρο ανέρχεται σε 5,02 ευρώ. Αυτό οφείλεται στην υψηλή τιμή αγοράς των αυτοκινήτων της κατηγορίας αυτής, στους βενζινοβόρους μεγάλου κυβισμού κινητήρες που διαθέτουν και επίσης στη χαμηλή τιμή μεταπώλησής τους.

Η ακινησία δεν συμφέρει
Οι ειδικοί της Argus επισημαίνουν ότι σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργίας ενός αυτοκινήτου, ισχύει η αρχή «όσο λιγότερο κυκλοφορείς, τόσο περισσότερο πληρώνεις». Κι αυτό επειδή τα πάγια έξοδα, όπως η ασφάλιση του αυτοκινήτου ή ο ετήσιος μηχανικός έλεγχος, είναι τα ίδια ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα που διανύει κανείς. «Τα αυτοκίνητα γερνούν και η αξία τους μειώνεται ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα που διανύουν» γράφουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
Αντίθετα, «όσο περισσότερο κινεί κανείς το αυτοκίνητο, τόσο μειώνεται το κόστος δαπάνης ανά χιλιόμετρο» σημειώνουν. Εξυπακούεται ότι παντού υπάρχει ένα όριο, διότι αν βρίσκεται κανείς διαρκώς σε αυτοκίνηση θα πρέπει και να γεμίζει το ρεζερβουάρ διαρκώς, να κάνει περισσότερα από ένα σέρβις τον χρόνο και να αντιμετωπίζει συχνότερα δαπάνες, όπως είναι ας πούμε η αλλαγή ελαστικών (που ούτως ή άλλως οι Ευρωπαίοι αλλάζουν κάθε 2-3 χρόνια) και η διενέργεια ακριβών εργασιών συντήρησης, με αλλαγή ιμάντα χρονισμού ή δίσκο-πλατό για παράδειγμα.

Το όριο των 25.000 χλμ.
Αν ένα ντιζελοκίνητο όχημα καταναλώνει λιγότερο και φθηνότερο καύσιμο, η οικονομική απόδοσή του εξαρτάται και από τα χιλιόμετρα που διανύει ετησίως. Αν διανύει λιγότερα από 20.000 χλμ. ετησίως, η χρήση του δεν συμφέρει συγκριτικά με ένα όχημα εξοπλισμένο με βενζινοκινητήρα τελευταίας γενιάς, που είναι λιγότερο ενεργοβόρος. Σύμφωνα με τους ερευνητές –και με βάση τα ισχύοντα στη Γαλλία βεβαίως –το πετρέλαιο ως καύσιμο συμφέρει αν έχει κανείς αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού και διανύει περισσότερα από 25.000 χλμ. ετησίως.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα υβριδικά μοντέλα, το κόστος κύλισής τους ανά χιλιόμετρο είναι σαφώς χαμηλότερο συγκριτικά με το κόστος των βενζινοκίνητων, και αυτό λόγω της αισθητά μικρότερης κατανάλωσής τους στην πόλη (στις μικρές ταχύτητες κινούνται με ηλεκτρισμό). Οι ερευνητές της Argus θεωρούν ότι μόνο τα μεγάλα πετρελαιοκίνητα και τα μικρά βενζινοκίνητα πόλης μπορούν να συναγωνιστούν σε δαπάνη συντήρησης και κόστος κύλισης τα υβριδικά.
Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι των πόλεων που διανύουν λίγα χιλιόμετρα ετησίως με το αυτοκίνητό τους έχουν οικονομικό κίνητρο για να επιλέξουν ένα υβριδικό. Αντίθετα, όσοι «καταπίνουν» δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα ετησίως και χρησιμοποιούν μεγάλο και «ταξιδιάρικο» αυτοκίνητο, έχουν οικονομικό (όχι περιβαλλοντικό) συμφέρον να επιλέξουν πετρελαιοκίνητο. Μιλάμε, φυσικά, για όσους έχουν κομπόδεμα και δεν τους έχει γονατίσει ακόμα η κρίση. Οι άλλοι ψάχνουν κάτι σε γκαζοζέν.
Η τιμωρία του diesel

Ενα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα κερδίζουν ξανά την προτίμηση των καταναλωτών εις βάρος των πετρελαιοκίνητων –στη Γαλλία βέβαια, όχι στην Ελλάδα, όπου οι «μόδες» έρχονται συνήθως με μία δεκαετία καθυστέρηση. Εν προκειμένω η επιστροφή στη «μόδα» των βενζινοκινητήρων οφείλονται στο σκάνδαλο με τους ντιζελοκινητήρες («Dieselgate») της Volkswagen αλλά, όπως αποκαλύφθηκε, και άλλων κατασκευαστών.

Οι γάλλοι και οι άλλοι ευρωπαίοι καταναλωτές, κατά κανόνα ευαίσθητοι σε ζητήματα περιβάλλοντος και άτεγκτοι σε περιπτώσεις εξαπάτησής τους (ως γνωστόν, η VW παραποιούσε τις μετρήσεις ρύπων), «τιμωρούν» τους εσφαλμένα προβεβλημένους ως υπεραποδοτικούς και ταυτόχρονα υπεροικονομικούς ντιζελοκινητήρες.
Ετσι, αν και τα καινούργια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν πέρυσι στη Γαλλία αντιστοιχούν στο 52,1% του συνόλου, οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 5,1% συγκριτικά με τις πωλήσεις του 2015. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη αγορά αισθητή πτώση εμφάνισαν το 2016 και οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με πετρελαιοκινητήρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.